Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Çin'in Kırmızı Kitabı ABD'yi korkuttu!

        Çin’in kırmızı çizgilerinin ve hedeflerinin belirlendiği güvenlik belgesinde ilk kez küresel güç vurgusu yapıldı. Güncellenen belgede bundan öncekilerde bulunan “Çin nükleer güce ilk başvuran olmaz” sözünden vazgeçilmesi ABD’yi tedirgin etti

        Çin, ordunun hangi şartlarda, nerelerde ve nasıl kullanılacağının belirlendiği milli güvenlik belgesini 2 yıl aradan sonra ilk kez güncelledi. "Çin Silahlı Kuvvetleri'nin Görevlendirilişi" adı altında yayınlanan belgenin, önceki yıllarda yayınlanan belgeden oldukça farklı olduğu yorumları yapılıyor. Sekiz sayfalık belgedeki Çin ordusunun küresel bir güç olarak faaliyet göstereceğine dair vurgu dikkat çekiyor. Belgede, kendine güvenin ve cesaretin işareti olarak ilk kez Çin ordusunun personel ve asker kapasitesi hakkında da detaylı bilgiler verildi. Çin Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan belgede ordunun 2 milyon 300 bin askerden oluştuğu ifade edildi. Belgede Çin ordusunun, gerektiği durumlarda denizaşırı görevlere de çıkarak proaktif şekilde kullanılabileceğine işaret edilmesi ABD'de tedirginliğe neden oldu. Amerikan basını belgeyi Çin'in askeri gücüne artan güveninin ve cesaretinin bir yansıması olarak yorumladı.

        "49 YILLIK SÖZDEN VAZGEÇTİ"

        ABD'nin etkin gazetesi New York Times ise belgede nükleer gücün kullanımına ilişkin ifadelere yer verilmemesine dikkat çekerek eleştiride bulundu. New York Times Yazarı James M. Acton "Çin Nükleer silahlar konusundaki pozisyonun değiştirdi mi?" başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı; "Yeni yayınladığı belge nedeniyle Çin'e dikkat etmemiz gerekiyor. Çin 1964'te ilk kez nükleer silah denedikten sonra yaptığı ilk açıklamada, hiçbir zaman, hiçbir koşulda nükleer silaha ilk başvuran taraf olmayacağına dair söz verdi. Bu ne ilk ne de son sözdü. Bu tarihten sonra yayınlanan her güvenlik belgesinde ve bundan önce 2011'de yayınlanan belgede de bu söz vardı" son olarak bu söz tekrarlandı. Son yayınlanan belgedeki değişiklik kesinlikle büroktarik bir hata değil.."

        DÜNYA "BEYAZ KİTAP" DİYOR

        Çin'in yayınladığı belge, Türkiye'nin Kırmızı Kitap olarak da bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin karşılığı niteliğinde. Her ülkenin, ordusunun kullanım koşullarının belirlendiği benzeri belgeleri bulunuyor. Türkiye'de Kırmızı Kitap adıyla bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, Almanya, Sırbistan, Yunanistan ve İspanya'da aynı belge "Beyaz Kitap" olarak anılıyor.

        VARYAG ABD KIYILARINA GİDİYOR

        Çin'in Ukrayna'dan satın alarak uçak gemisine çevirdiği Varyag Uçak Gemisi ilk görevine çıkmaya hazırlanıyor. Çin ordusunun gözbebeği olarak görülen savaş gemisi yenilenip yeniden tasarlandıktan sonra Liaoning adı verilmişti. Geminin Komutanı Zhag Yongyi Çin Mart ayında yaptığı açıklamada Varyga'ın ilk görevinin 1 ila 3 ay arasında değişebileceğini belirterek "Görev bölgesi Japonya'nın Okinawa adalarıyla ABD Guam adası yakınları olacak" demişti. Uçak gemisinin Büyük Okyanus'taki görevinde testlerden de geçirilmesi amaçlanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ