Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Dünyanın gözü Taksim'de

        Başta Taksim olmak üzere Türkiye'deki Gezi Parkı protestolarını yakından takip eden dünya basını, bu sabah saatlerinden itibaren bir kez daha olayları birinci gündem maddesine çekti.

        TIMES: POLİS PROTESTOCULARI TEMİZLEMEK İÇİN TAKSİM’E GİRDİ

        İngiliz Times gazetesi polisin bu sabah erken saatlerde Taksim Parkı’na girerek hükümet karşıtı protestocuları biber gazıyla uzaklaştırdığını yazdı. Gezi Parkı’ndaki çadırlara dokunmadığını yazan gazete, binalara asılan afişleri de yerinden kaldırdığını belirtti.

        Times ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “sert söyleminin ülkede bölünmeye neden olduğu” öne sürülüyor.

        İngiliz Times gazetesi, gelecek yıl yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağını anımsatarak “Erdoğan protesto gösterilerini kendisine verilen desteği arttırmak için kullanıyor" iddiasında bulundu. Times gazetesinin, BBCTürkçe tarafından yansıtılan haberinde Erdoğan'a verilen desteğin “kutuplaştığını” savundu. Başbakan'ın devam eden “sert söyleminin ülkede bölünmeye neden olduğunu” öne süren gazete, "Gelecek yıl Mart ayında yerel seçimler, en geç Haziran'da da Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Erdoğan protesto gösterilerini kendisine verilen desteği arttırmak için kullanıyor" görüşünü de dile getirdi.

        Times, Gezi Parkı protestoları başlamadan önce yapılan bir kamuoyu yoklamasının da sonuçlarını aktarırken de "Araştırmanın sonuçları hem Erdoğan'ın popülerliğini hem de kendisine verilen desteğin ne kadar kutuplaştığını ortaya koyuyor" değerlendirmesinde bulundu. Haberde Pew Araştırma Şirketi’nce gerçekleştirilen anketin sonuçlarına ilişkin olarak “Mart ayında Erdoğan'a olumlu bakanların oranı yüzde 62'ydi. Bu oran günde beş vakit namaz kıldığını söyleyenler arasında yüzde 75'e çıkıyor. Nadir olarak namaz kıldığını söyleyenler arasındaysa Erdoğan'ı olumsuz değerlendirenlerin oranı yüzde 61" denildi.

        FINANCIAL TIMES: POLİS TAKSİM MEYDANI’NA GİRDİ

        Gazete, yüzlerce polisin sabah erken saatlerde Taksim’e gelerek yaklaşık iki haftadır eylemlerine devam eden göstericileri kaldırdıklarını yazdı. Polisin Gezi Parkı’ndaki çadırlara müdahale etmeyeceklerini açıkladıklarını aktaran gazete, sadece Atatürk Kültür Merkezi’ne asılan afişleri ve barikatları kaldırdıklarını belirtti.

        Protestoculara ‘çapulcu’ diye nitelendiren Başbakan’ın çarşamba günü eylemcilerin temsilcileriyle bir görüşme yapacağını da aktaran gazete, günlerdir tartışmalara konu olan alkol yasasının da dün Cumhurbaşkanı tarafından onaylandığını yazdı.

        DAILY TELEGRAPH: POLİS BARİKATLARI YIKIYOR

        İngiliz Daily Telegraph gazetesi, polisin gaz maskeleri ile protestocuları yaklaşık iki haftadır bulundukları Taksim Meydanı’ndan uzaklaştırdığını yazdı.

        Gazete ayrıca bu hareketin, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Başbakan Erdoğan’ın protestocuların liderleriyle çarşamba günü görüşecek açıklamasının hemen ardından geldiğine dikkat çekti.

        WASHINGTON POST: TÜRKİYE’DEKİ PROTESTO ERDOĞAN İLE OBAMA’NIN İLİŞKİNİ TEST EDİYOR

        Hükümetin protestoculara karşı gösterdiği sert tepkinin Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama arasındaki yakın ilişkiyi test edebileceğini savunan gazete, Türkiye’nin ABD için bölgede çok önemli müttefik olduğunu yazdı.

        İnatçı liderliği ile bilinen Erdoğan’ın pazar günü AKP destekçilerine giderek artan kavgacı konuşmalarında, Başbakan’ın protestoculara sabrının taştığını, hükümete saygı duymayanların ise bunun hesabını vereceğini söylediğini aktardı.

        GUARDIAN: BAŞBAKAN GEZİ PARKI PROTESTOCULARI İLE BULUŞACAK

        Başbakan Tayyip Erdoğan’ın protestocularla buluşacağını yazan Guardian, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın daha fazla kanun dışı hareketleri hoş karşılamayacakları uyarısı yaptığına vurgu yaptı.

        LA REPUBLİCA: “TÜRKİYE’DE İÇ SAVAŞ TEHLİKESİ”

        İtalyan gazetesi La Repubblica da, Deutsche Welle tarafından yansıtılan, “Türkiye’de iç savaş tehlikesi” başlıklı yorumunda “Erdoğan'ın üç günlük dış gezisi sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı Gül'ün güçlükle eriştiği, kırılgan soluklanma molasının şu anda bir işlevi kalmamış gibi. Onun göstericilere yaptığı ihtarlar da meydanların boşalmasına önayak olmuyor. Protesto hareketinin gün geçtikçe genişlediği görülüyor” ifadelerine yer verdi.

        “Türkiye'de özellikle de normal şartlarda birbirini hasım olarak gören büyük futbol takımlarının taraftarlarının da bu eylemlerde birlikte hareket etmesini görmek çok etkileyici” diyen La Repubblica, “Diğer işaretlerle birlikte ele alındığında, bu dünyevî hareketin 10 yıldan bu yana iktidarda oturan dincilere karşı kendiliğinden oluşan ilk tepki olduğu görülebilir. Ama şimdi bir iç savaş tehlikesi baş göstermiş durumda” iddiasında da bulundu.

        LİBERATİON: “TÜRKİYE’DE DESPOTİZMİN SEMBOLÜ”

        Fransız gazetesi Liberation, “Türkiye’de Despotizmin Sembolü” sözlerini başlığa çıkarttığı yorumda “Göstericiler Erdoğan’ın yönetim biçimine karşı çıkıyor. Erdoğan’ın otoriter tarzından ve toplumu İslamlaştırma eğilimden şikâyetçiler” diye yazdı. Gazete şu savları da dile getirdi: “Türkiye’de Çin’de olduğundan daha fazla gazeteci hapishanelerde yatıyor ve resmî medya organlarında gösterilere ilişkin çok az haber aktarılıyor. Türban meselesi ya da alkol satışlarının sınırlandırılması, dış dünyaya açık bir toplumla tamamen çelişen bir despotizmin sembolü haline geldi. Görünen o ki, Türkiye’nin kurucusu Kemal Atatürk’ten bu yana ülkeyi diğer tüm politikacılardan çok daha fazla değiştiren ve modernleştiren Erdoğan, kendi ülkesini tanımaz durumda"

        LE MONDE: POLİS TAKSİM'DE KONTROLÜ ELE ALDI

        “12 gündür hükümet karşıtı protestolara ev sahipliği yapan Taksim Meydanı’na giren yüzlerce polis, yoğun biber gazı kullandığı operasyon sonunda kontrolü ele aldı. Yer yer barikatların kurulduğu meydan girişinde yaşanan çatışmalarda polis tazyikli su da kullandı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “Biz meydandaki pankartları kaldırmak istiyoruz, göstericileri yakalamak değil” diye garanti verdi. Ancak gençler, Taksim girişindeki sokaklarda kurdukları barikatlarda polise, taş ve molotofkokteyli atarak karşılık verdi… Başbakan, Çarşamba günü göstericilerle görüşecek.”

        LE FİGARO: TÜRK KADINLARI NEDEN İSYANDA?

        Le Figaro gazetesi de bugünkü sayısında Taksim Meydanı’nda direnen genç kadınların neden isyan ettiklerine dair bir haberle ‘Gezi direnişi’ni aktardı. Türkiye’de her gün üç kadının bir erkek yakını tarafından öldürüldüğüne dikkat çeken gazete, AKP iktidarının dayattığı yeni yaşam biçiminde kadınların özgürlüklerinin gerilediğinin altını çizdi. Feminist derneklerin ‘Erdoğan’ın kadınlara ilişkin ultra-muhafazakar yaklaşımını da protesto ettiklerini’ aktardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ