Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Efsane generale görkemli veda

        Dünyanın en ünlü komünist devrimcilerinden biri olarak nitelenen Vietnamlı efsanevi komutan General Vo Nguyen Giap, binlerce Vietnamlının katıldığı cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlanıyor.

        Geçen hafta hayatını kaybeden 102 yaşındaki Giap için başkent Hanoi'de düzenlenen devlet törenine katılan Vietnamlılar yaklaşık 40 kilometrelik kuyruk oluşturdu ve efsanevi liderleri için ''Çok yaşa Vo Nguyen Giap'' sloganları atarak gözyaşı döktü.

        Törende konuşan Komünist Parti Başkanı Nguyen Phu Trong, Giap'ın ülkesine katkılarının Vietnam'ın tarihine damgasını vurduğunu, hiçbir sözün Vietnamlıların liderlerini ne kadar sevdiğini tanımlamaya yetmeyeceğini kaydederek, ''Akrabamı kaybetmiş gibi hissediyorum. Giap, sonsuza kadar Vietnamlıların kalbinde yaşayacaktır'' ifadesini kullandı.

        Giap'ın cenazesinin başkentteki törenin ardından toprağa verilmek üzere doğduğu Quang Binh kentine gönderileceği kaydedildi.

        Vietnam ulusal hareketine 30 yıl önderlik eden Giap, dönemin Vietnam Demokratik Cumhuriyeti'ne (1945-1969) başkanlık yapan Ho Şi Min'den sonra Vietnam'da en saygın isim olarak kabul ediliyor. Fransız sömürgesine, ardından da ABD güçlerine karşı yürütülen gerilla savaşının askeri planlayıcısı olarak bilinen Nguyen Giap, ABD ile yapılan Vietnam Savaşı'nda da (1965-1975) Amerikan ordusunu yurdundan söküp atan lider olarak tanınıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ