Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi.

 

Türkiye'de 'Dünya Çevre Günü' etkinlikleri

 

Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Dünya Çevre Günü kutlamaları kapsamında Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Çelenk sunumundan sonra konuşan İl Müdür Yardımcısı Dr. Hüdaverdi Arslan, 'çevre sorununun ilk kez 1972 yılında Stockholm'da düzenlenen 'Dünya Çevre Sorunları Konferensı'nda uluslararası bir düzeyde ele alındığını ifade ederek, "Konferansın açılış tarihi olan 5 Haziran Birleşmiş Milletlerce Dünya Çevre Günü ve bu günü içinde bulunduran hafta Çevre Haftası olarak ilan edilmiştir' diye konuştu.

Ankara'da Çevre Çiçekleri Hareketi, Dünya Çevre Günü'nü düzenlediği bir etkinlikle kutladı. Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'ın da katıldığı etkinlikte Çevre Çiçekleri, toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla atık yağ, kağıt ve pilleri geridönüşüm kutularına attılar. 

Gaziantep'te 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında tören yapıldı. Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Demokrasi Meydanı'nda çelenk sunum töreni düzenledi. Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Süleyman Tüyer, Atatürk heykeli önüne çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından çevre bilinci oluşturmak amacıyla yürüyüş gerçekleştirildi.

Kilis Gençlik Merkezi tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle vatandaşın bilinçlenmesi için pankart hazırladı. Gençlik Merkezi'nin bu çalışması çevreye duyarlı vatandaşlar tarafından takdirle karşılandı.

Konya'nın Yunak ilçesinde 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında öğrencilerin hazırladığı "Kuşlar Yuvasız Kalmasın" projesi büyük ilgi gördü. ''Kuşlar Yuvasız Kalmasın'' projesi kapsamında öğrenciler kuş yuvası yaparak ilçenin çeşitli yerlerine astı.

 

Siyasetçilerin 'Dünya Çevre Günü' Mesajı

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dünya Çevre Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, "Dünyamızın karşı karşıya olduğu en hayati meselelerin başında çevre sorunları gelmektedir. Tükenebilir olduğu gerçeği göz ardı edilerek kaynakların sınırsızca kullanımı, çevre kirliliği konusunda gerekli duyarlılığın gösterilmemesi, doğal dengenin bozulmasına zemin hazırlayan bilinçsiz tüketim alışkanlığı, tüm bunların sonucunda ortaya çıkan çevre sorunlarının küresel niteliği ve büyüklüğü, konunun tüm ülkelerce işbirliği içinde ele alınmasını zorunlu kılmıştır" dedi

Dilovası Belediye Başkanı Ali Toltar yayınladığı mesajında, "Doğayı korumak, çevre sorunlarının çözümü için çalışmak, gelecek nesillere daha iyi bir yaşam sağlayabilmek, tüm insanlığın en önemli görevlerinden biridir. 1972 yılında, Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü, Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmişti. Bu günün değil, her günün Dünya Çevre Günü olmasını temenni ediyorum. Çevre dostu bir yönetim anlayışıyla, ilçemizi çevre kirliliğinden uzak tutmak istiyoruz" dedi

Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. 
Asya, "Dünya nüfusundaki hızlı yükseliş, çarpık kentleşme, sanayileşme, atıkların çevreye saçılması, hava, toprak, su gibi doğal kaynakların israf edilmesi gibi faktörlere bağlı olarak, iklim değişikliğinden toprak, su ve havanın kirlenmesine ve biyolojik zenginliğin azalmasına kadar baş gösteren çeşitli ve önemli sorunlar, tüm insanlığı tehdit eden bir boyuta ulaşmıştır. Dünyanın bizler emanet olarak bırakıldığının farkında olarak tabiatı korumak, küresel boyutta yaşanan çevre sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak hepimizin ahlaki ve insani görevidir" dedi

Kayseri Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Namık Güver, "Bildiğiniz üzere çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı etkileşim içerisinde bulundukları doğal bir ortamdır. Genel olarak ifade etmek gerekirse çevre, üzerinde bulunduğumuz dünya ve bu dünya üzerindeki olaylardır. Çeşitli konut ve endüstri yatırımlarının olumsuz çevre etkilerinin ortaya çıkmasının ardından 1950 ve 1962 yıllarında dünyanın çeşitli ülkelerinde çevre bilinci doğmaya ve geniş toplum kitlelerince benimsenmeye başlanmıştır" dedi. 

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, dünyanın bize bırakılan bir miras olmadığını, çocuklarımız için sahip çıkmamız gereken bir emanet olduğu fikriyle hareket etmemiz gerektiğini vurgulayarak, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü kutladı.

AK Parti Malatya Milletvekili Cemal Akın, "Hükümet olarak; ülkemiz tabii kaynaklarının ve ekosistemlerinin korunup geliştirilmesi, mevcut ve gelecek nesiller için sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre oluşturulması, sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde, uluslararası normlar ve ulusal öncelikler esas alınarak, strateji ve mevzuatın geliştirilmesi, denetlenmesi ve toplumda duyarlılık oluşturulması hususunda çalışmalarımız devam etmektedir." dedi

 

BAKMADAN GEÇME