Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Malezya yolcu uçağı düştü, Ukrayna'da Malezya yolcu uçağı düştü

        Ukrayna'nın Rusya sınırı yakınlarında Malezya Havayolları'na air Boeingtipiyolcu uçağı düştü.Uçağın Rusya sınırına 50 kilometre uzaklıkta düştüğü kaydedildi. Uçağın füzeyle vurulmuş olabileceği iddia edildi.

        Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı, uçaktaki 283 yolcu ve 15 mürettebatın tamamının öldüğünü duyurdu. Uçakta ölü sayısının 300’den fazla olduğu iddia edildi.

        Malezya uçağının düşürülmesi üzerine Türk Hava Yolları, Ukrayna hava sahasını kullanmayacağını açıkladı.

        Ukraynaarama ve kurtarma ekibi, ülkenin doğusunda Grabovo köyü yakınlarında düşen yolcu uçağından şimdiye kadar 100'den fazla cesede ulaştıklarını bildirdi.Uçağın enkazının yaklaşık 15 kilometrelik bir alana yayıldığı kaydediliyor.

        "KARADAN FÜZEYLE VURULDU" İDDİASI

        Rus İnterfaks haber ajansının geçtiği habere göre,uçakta 283 yolcu ve 15 mürettebat vardı. Malezya uçağı, Amsterdam-Kuala Lumpur seferini gerçekleştiriyordu.

        Uçağının düşmesinde taraflar birbirini suçladı. Uçağın Ukrayna hava sahasında 10 bin metre irtifadaykenkaradan havaya füzeyle vurulduğu iddia edildi.

        UÇAKTAKİ YOLCULARIN UYRUKLARI AÇIKLANDI

        Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a giderken, Ukrayna-Rusya sınırı yakınlarında düşen Malezya Havayolları'na ait Boeing 777-200 tipi, MH17 sefer sayılı uçakta, 154 Hollanda, 27 Avusturalya, 23 Malezya, 11 Endonezya, 6 İngiliz, 4 Almanya, 4 Belcika, 3 Filipin 1 de Kanada vatandaşının bulunduğu açıklandı.

        YOĞUN ÇATIŞMALARIN YAŞANDIĞI BÖLGE

        Rus basınında yer alan haberlerde, uçağın Ukrayna ordusu ile ayrılıkçılar arasında yoğun çatışmaların yaşandığı bölgede düştüğü belirtiliyor.

        BUK FÜZESİYLE VURULDU İDDİASI

        Rus İnterfaks haber ajansı, Malezya Havayolları’nın Boeing tipi yolcu uçağının vurulduğunu iddia etti. Ajansa konuşan ismini açıklamayan bir yetkili, uçağın 'BUK' füzesiyle vurulduğunu söyledi.

        MALEZYA BAŞBAKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA

        Malezya Başbakanı Najib Razak, Malezya Havayolları’n ait yolcu uçağının düşmesi haberini alınca şoke olduğunu ve acil araştırma talimatı verdiğini açıkladı.

        TARAFLAR BİRBİRİNİ SUÇLADI

        Kiev yönetimi, bölgenin Ukrayna ayrılıkçı grupların kontrolünde olduğunu ve onlar tarafından düşürüldüğünü iddia ederken, tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) Başbakanı Aleksandr Boroday da, uçağın düşürülmesinin Ukrayna ordusunun bir provokasyonu olduğunu savundu.

        UKRAYNA DEVLET BAŞKANI'NDAN "RUSYA VURDU" İDDİASI

        Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, silahlı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk bölgesinde düşen Malezya Havayolları'na ait uçak ile Ukrayna ordusunun herhangi bir ilgisinin olmadığını söyledi.

        Poroşenko, "Bu Rus roketleriyle düşürülen üçüncü trajik uçak faciası. Son günlerde, Ukrayna ordusuna ait; An-26, Su-25 uçaklarından sonra bu facia haberini aldık. Biz büyük ihtimalle bunun da vurularak düşürüldüğüne inanıyoruz. Ukrayna ordusunun şu ana kadar hava hedeflerini vurmaya yönelik hiç saldırısı olmadı." dedi.

        Poroşenko faciada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

        SORUŞTURMA TALİMATI VERİLDİ

        Ukrayna Başbbakanı Arseniy Yatsenyuk'un sözcüsü Olga Lappo, Başbakan'ın uçak faciasıyla ilgili soruşturma talimatı verdiğini söyledi.

        "BİZ VURMADIK"

        Ukrayna'nın doğu bölgesinde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti yetkilileri, Malezya uçağının düşürülmesi konusunda müdahalelerinin olmadığını, yolcu uçağını vuracak herhangi bir askeri donanıma da sahip olmadıklarını açıkladı.

        Ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Andrey Purgin, “Olayı yeni duyduk. Bu yükseklikte bir uçağı vurmak için milis güçlerin kapasitesi olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bizim taşınabilir füze savunma sistemlerimiz var. Bunların kapasitesi de en fazla 5 kilometre…” bilgisini verdi.

        MALEZYA HAVAYOLLARI'NDAN AÇIKLAMA

        Malezya Havayolları, MH17 sefer sayılı uçaklarıylaUkraynahava sahasındayken irtibatı kaybettiklerini bildirdi. Ukrayna'da Malezya Havayolları'na ait uçağın düştüğüne dair haberlerin ardından havayolu şirketinden açıklama yapıldı.

        Twitter üzerinden yapılan açıklamada, Amsterdam'dan kalkan MH17 sefer sayılı uçakla irtibatınUkraynaüzerinde uçtuğu sırada kaybolduğu belirtildi. Şirket, kısa süre içinde konuya ilişkin daha ayrıntılı açıklama yapılacağını duyurdu.

        Rus havacılık endüstrisi kaynakları Reuters'a yaptıkları açıklamalarında uçağın Rusya hava sahasına beklenen zamanda girmediğini ve uçağın Ukrayna'nın doğusundayen düştüğünü bildirdi.

        "UKRAYNA SİLAHLI KUVVETLERİ'NİN HİÇBİR İLGİSİ YOKTUR"

        Ukrayna cumhurbaşkanlığı basın merkezinden yapılan açıklamada "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Malezya uçağının düşmesiyle hiçbir ilgisi yoktur" denildi.

        THY'DEN AÇIKLAMA GELDİ

        THY Ukrayna hava sahasını kullanmayacağını duyurdu. Türk Havayolları içinde 280 yolcu ve 15 mürettebatı ile düşen Malezya Havayolları uçağından sonra Ukrayna hava sahasını kullanmayacağını duyurdu.

        THY, Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının Ukrayna'da düşmesinin ardından, olaylar netleşene kadar bu ülke hava sahasını kullanmayacağı bildirildi. THY Basın Müşaviri Ali Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yaşanan hadise henüz çok sıcak olduğu için, olaylar netleşene kadar uçaklarımız Ukrayna hava sahasını kullanmayacak" dedi.

        "HEDEF PUTİN'İN UÇAĞIYDI"

        Malezya uçağıyla ilgili BBC'den de şok bir iddia geldi: "Putin'in uçağı düşürülecekti."

        BBC İzleme Servisi'nin bildirdiğine göre Rus Sivil Havacılık Birimi'nden (Rosaviatsia) bir kaynak, Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağını "düşürenlerin" esasında Rusya lideri Vladimir Putin'in uçağını hedef almış olabileceklerini iddia etti.

        Rus Interfax haber ajansına konuşan ve adı açıklanmayan bu kişi, birbirlerine benzeyen iki uçağın rotalarının da bir noktada kesiştiğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ