Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu BM: Suriye'nin yarısı mülteci, BM rakamlarına göre, iç savaş nedeniyle komşu ve diğer ülkelere sığınan Suriyelilerin sayısı 3 milyonu geçti., suriye mülteciler, bm, bm mülteci açıklaması, birleşmiş milletler mülteci açıklaması

        HT GAZETE

        Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Suriye’de iç savaşın yaşandığı 3.5 yıldan bu yana Türkiye başta olmak üzere diğer ülkelere sığınanların sayısı 29 Ağustos itibarıyla 3 milyonu geçti. Ülke içinde göç edenlerin sayısı da 6.5 milyonu bulurken, toplam mülteci sayısı Suriye nüfusunun yarısına ulaştı. Mültecilerin yarısından fazlası çocuk. İç savaş öncesinde Suriye’nin nüfusu 23 milyon civarındaydı.

        TÜRKIYE’YE YARDIM ÇAĞRISI

        BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, “Suriye krizi çağımızın insani açıdan en büyük acil durumu olmuşken dünya, mültecilerin ve onlara ev sahipliği yapan ülkelerin ihtiyaçlarını gidermiyor” diyerek, Türkiye için de yardım çağrısında bulundu. Guterres, Suriye’den kaçış yolculuğunun giderek daha zor hale geldiğini vurgulayarak Suriyelilerin kaçakçılara sınırı geçebilmek için kişi başına en az 100 dolar ödemeye mecbur kaldığını belirtti. BM’ye göre, göçmen sayısı Lübnan’da 1 milyon176 bine, Türkiye’de 832 bine, Ürdün’de ise 613 bine ulaştı. Mısır’daki Suriyeli mülteci sayısı 139 bin, Irak’ta da 215 binden fazla.

        2. EN BÜYÜK MÜLTECİ GRUBU

        BM’nin raporuna göre, diğer ülkelere sığınan mültecilerin sayısı bir yıl öncesine göre 1 milyon artış gösterdi. Bu rakamlarla birlikte, Suriyeli mülteciler, Filistinlilerden sonra BM gözetimindeki en büyük mülteci grubu haline geldi. BM yetkilileri, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün hâkimiyetini güçlendirmesi nedeniyle, BM görevlilerinin terk etmek zorunda kaldıkları Irak’ın El Kaim bölgesindeki kampta yüzlerce Suriyelinin mahsur kaldığını belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ