Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Ukrayna, Rusya, Ukrayna'da flaş gelişme, Putin, Poroşenko.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun, Donetsk ve Lugansk'ta kalıcı ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya vardığı öne sürüldü.

        İddiaya göre telefonda görüşen Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk kenti ve çevresindeki Donets Havzası bölgesinde ‘kalıcı ateşkes’ kararı aldı.

        Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Barışın sağlanmasına katkısı olacak adımların atılması konusunda her iki taraf da anlaşmaya vardı” ifadeleri kullanıldı.

        Bu gelişmelerden kısa süre sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsünden konu ile ilgili yalanlama geldi. Yapılan açıklamada, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun, Donetsk ve Lugansk'ta kalıcı ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya vardığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Rusya, Ukrayna'daki çatışmanın bir tarafı değildir" denildi.

        Rusya lideri Putin'in kısa süre önce "Kiev'i 15 günde alırız" demesi ve Ukrayna'nın doğusunda Rus askerlerinin faaliyet göstermesi nedeniyle, Avrupa Birliği ülkeleri Rusya'ya yönelik yaptırımları sertleştirme kararı almıştı.

        Cuma günü yaptırımları oylayacak olan AB ülkeleri adına konuşan İtalya Dışişleri Bakanı ve AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "AB-Rusya stratejik ortaklığı artık bitti" ifadelerini kullandı.

        Rusya yanlısı ayrılıkçıların Kiev güçleriyle çatıştığı bölgede, halkın büyük çoğunluğu Rusça konuşuyor. Ülkenin ağır sanayisinin büyük çoğunluğunun yer aldığı bölge, sağladığı üretimle ülke ekonomisinin yaklaşık yüzde 18’ini karşılıyor.

        REUTERS

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ