Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya "AKP'ye acıtan tokat"

        FT: “LAİKLER ÖNEMLİ BİR MUHAREBE KAZANDI"

        Financial Times gazetesi, “Türkiye’nin laik sistem dün sosyal olarak muhafazakar hükümete karşı önemli bir muharebe kazandıö diye yazdı. Kararın “Felç edici siyasi kriziö uzatacağını savunan gazete, “Karar, geniş ve belirsiz etkileri nedeniyle finansal piyasalarda daha çok karmaşa yaratabilir" değerlendirmesini yaptı.

        NEW YORK TIMES: “AKP’YE İNCİTİCİ TOKAT"

        New York Times, kararla, Anayasa Mahkemesinin AKP’ye "acıtan bir tokat" attığını belirterek, Türkiye’nin siyasi sisteminin kuşaklardır darbelerle ve yargı kararlarıyla seçilmiş hükümetlerin işine karışan laik bir elit tarafından kontrol edildiğini kaydetti. Haberde AKP’nin Türkiye tarihinde bu gücü kırmak için en ileriye gidebilen bir siyasi parti olduğu belirtildi.

        GUARDİAN: “AKP İÇİN KORKULUYOR"

        İngiliz The Guardian da, Anayasa Mahkemesinin “siyasi olarak tartışmalı bir yasaöyı iptal ettiğine, AKP konusunda korkuların olduğuna dikkat çekerek “Karar Türkiye’nin geleceği için önemli etkileri var" dedi. Gazete, kararın AKP için "terslik" oluşturduğunu da yazdı.

        BBC: "MAHKEME HÜKÜMETİN TÜRBAN GİRİŞİMİNİ BLOKE ETTİ"

        -İngiliz BBC, "Bazılarınca, türban yasağı İslam’ı devlet etkinliklerinin haricinde tutmanın bir sembolü olarak laik devletin en temel unsurlarından biri olarak görülüyor. Ordu, mahkemeler ve üniversitelerden oluşan laik kuruluşlar yasağın reforma uğramasına muhalefet ediyorlar" dedi.

        EL CEZİRE: "KARAR İKTİDARDAKİ PARTİ İÇİN YENİLGİ"

        El Cezire Televizyonu, kararın AKP hükümeti için "yenilgi" olduğunu belirterek "Bireysel haklarda sıkı bir düzenlemeye yol açan 1980 askeri darbesinden bu yana çoğunluğu Müslüman olan ama laik bir yapıya sahip Türkiye’de türban yasağını kaldırmak dini konularda yapılan en önemli hamlelerden biri" yorumunu yaptı.

        THE TIMES: "KARAR İKTİDAR İÇİN TEHDİT"

        İngiliz The Times de, Mahkemenin kararını AKP için "tehdit" olarak yorumlarken "AK Parti Türkiye’nin saygın kurucusu Mustafa Kemal Atatürk laik prensiplerine bağlı kaldığı konusundaki protestolara rağmen, gizli bir İslami gündeme sahip olduğu konusunda yönetici elit ve dine ihtiyatlı yaklaşan kentli halkın korkularını yatıştıramadı" dedi.

        LE MONDE: “AKP İÇİN EN KÖTÜ SENARYO"

        Fransız Le Monde, Anayasa Mahkemesi’nin kararı için “Adalet ve Kalkınma Partisi için ciddi bir tersliktir" dedi. Gazete, “Anayasa Mahkemesi kararı, AKP için en kötü senaryoö ifadesini de kullandı.

        LİBERATİON: “KARAR ÇOK SERT"

        Fransız Liberation da “çok sert" olarak nitelendirdiği kararın AKP’nin yasaklanmasının bir işareti olabileceği yorumunu yaptı.

        LE FİGARO: “HÜKÜMET İÇİN CİDDİ TERSLİK"

        Büyük Fransız gazetelerinden Le Figaro da, kararın sürpriz olmadığını belirterek “İktidardaki muhafazakar Müslümanlar ile laik bürokrasi arasındaki savaş iklimi ortamında gelen bu karar, hükümet için ciddi bir terslik" görüşünü dile getirdi.

        EL PAİS: “ANAYASA MAHKEMESİ İSLAMİ HÜKÜMETE KARŞI TAARRUZDA"

        İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais de, “Türk Anayasa Mahkemesi, İslami hükümete karşı taarruza geçti" başlıklı haberinde “Türkiye, istikrarsızlık sarmalına yeniden girdiö değerlendirmesini yaptı.

        EL MUNDO: “AKP İÇİN SERT DARBE"

        İspanyol El Mundo da, kararın AKP için “çok sert bir darbeö olarak yorumlandığını belirterek “Bu karar, Başsavcının AKP’yi yasaklama girişim ile yakından bağlantılı olarak da görülüyor" diye yazdı.

        CNN INTERNATİONAL: “MAHKEME EN SERT YORUMU YAPTI"

        CNN International da, Anayasa Mahkemesinin, Türk Parlamentosunun sınırlarını aştığı yönündeki bir karar verdiğine dikkat çekerken “Mahkeme en sert yorumunu yaptı" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ