KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

GİB

Gelir İdaresi Başkanlığı(GİB), 16 Mayıs 2005 tarihinde Maliye Bakanlığı'na bağlı olarak Gelir Genel Müdürlüğü'nün yerine kurulmuştur. Bunun amacı ise Bakanlık tarafından: "gelir politikasını adalet ve tarafsızlık içinde uygulamak; vergi ve diğer gelirleri en az maliyetle toplamak; mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu sağlamak; mükellef haklarını gözeterek yüksek kalitede hizmet sunmak suretiyle yükümlülüklerini kolayca yerine getirmeleri için gerekli tedbirleri almak; saydamlık, hesap verebilirlik, katılımcılık, verimlilik, etkililik ve mükellef odaklılık temel ilkelerine göre görev yapmak üzere Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığının kurulmasına, teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin esasları düzenlemektir" şeklinde açıklanmıştır.

GİB, web sayfası üzerinden İnternet Vergi Dairesi çatısı altında Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödeme imkanı getirerek, vatandaşları vergi dairesi önündeki sıra çilelerinden kurtarmayı başarmıştır.

5345 Sayılı Kanunla kurulan Gelir İdaresi Başkanlığı’nın görevleri ise aynı kanunun 4 üncü maddesinde açıklanmış bulunmaktadır. Buna göre Başkanlığın görevleri şunlardır:

Bakanlıkça belirlenen Devlet gelirleri politikasını uygulamak.

Mükelleflerin vergiye uyumunu kolaylaştırmak ve hizmetlerini yerine getirmek.

Mükellef haklarının korunması ve mükellef ile Başkanlık ilişkilerinin karşılıklı güven esasına dayanması konusunda gerekli tedbirleri almak.

Mükellefleri vergi mevzuatından doğan hakları ve ödevleri konusunda bilgilendirmek.

Devlet gelirleri politikasıyla ilgili kanun ve kararname çalışmalarına katılmak.

Devlet alacaklarının tahsilini sağlamak ve bu konuda gerekli tedbirleri almak.

Uygulamada ortaya çıkan ihtilafların en aza indirilmesine ve uygulama birliğinin sağlanmasına yönelik tedbirler almak.

Vergilendirmeyle ilgili bilgileri toplamak ve bilgi işlem faaliyetlerini yürütmek.

Vergi kanunlarında veya diğer mali kanunlarda yer alan her türlü istisna, muaflık ve indirimlerin maliyetlerini ölçmek, ekonomik ve sosyal etkilerini analiz etmek.

Bakanlıkça belirlenen temel politikalar ve stratejiler doğrultusunda vergi inceleme ve denetimlerini gerçekleştirmek, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi konusunda gerekli tedbirleri almak.

Mahallî idare gelirleri politikası ile Devlet gelirleri politikasının uygulanmasında uyumu sağlayıcı tedbirler almak.

Gelirleri etkileyen her türlü kanun tasarı ve tekliflerini, vergi tekniği ve uygulamaları açısından inceleyerek görüş bildirmek.

Gelir mevzuatının uygulanmasına ilişkin olarak diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, bu amaçla veri alışverişini gerçekleştirmek.

Görev alanına giren konularda, uluslararası gelişmeleri izlemek ve Avrupa Birliği, uluslararası kuruluşlar ve diğer devletlerle işbirliği yapmak.

Terkini gereken vergiler ile tahsili zamanaşımına uğrayan Hazine alacaklarının kanunlar gereğince terkin edilmesiyle ilgili işlemlerin yerine getirilmesini sağlamak.

Nitelikli insan kaynağının kazandırılması, yetkinliklerin geliştirilmesi, kariyer planlarının yapılması ve performanslarının ölçülmesini sağlamak.

Kamu Görevlileri Etik Kurulunun belirlediği ilkeler çerçevesinde kurumsal etik kurallar düzenleyerek personele ve mükelleflere duyurmak.

Faaliyet sonuçlarını, düzenli aralıklarla kamuoyuna duyurmak ve yıllık faaliyet raporunu izleyen yıl kamuoyuna açıklamak.

Kanunlarla verilen diğer görevleri yapmak GİB tarafından yapılması gerekenler arasındadır.

Gelir İ̇daresi Başkanlığı Haberleri

  • Beyanname verilmeyen 1.4 milyon ev

    İş-Yaşam, 21 Şubat 2024

    Beyanname verilmeyen 1.4 milyon ev

    Maliye kira vergisi ödeme dönemi yaklaşırken kira vergisini ödemeyenleri tespit etmek için şimdiye kadar denenmeyen bir yola başvurdu. Tapu kayıtları elinde olan Maliye bu kez Nüfus Müdürlüğü'nden ikamet adreslerini aldı. Yaklaşık 5 milyon dairede bu iki veriyi karşılaştıran müfettişler önce tapu kaydı olmadan ikamet eden vatandaşları tespit etti. Ardından bu evler için vergi ödenip ödenmediğini araştırdı. Araştırma sonucu yaklaşık 1.4 milyon evin vergisinin ödenmediği tespit edildi. Bu evlerden yaklaşık 400 bininin ev sahiplerinin çocuklarının veya anne babalarının ikamet etmesi gibi vergiden muaf durumlar olabileceği tahmin ediliyor. 1 milyon ev sahibinin ise ödemesi gerektiği halde kira vergisini ödemediği düşünülüyor. Bu nedenle Maliye bu evlere giderek kira tutarına da tespit ediyor. Vergi ödemeyen ev sahipleri 4 ayrı ceza ödeyecek.

  • Bu son fırsat!

    Makro Ekonomi, 12 Haziran 2011

    Bu son fırsat!

    Maliye Bakanlığı, haziran ayı sonuna kadar devam edecek stok affından yararlanmaları konusunda mükellefleri uyardı

  • Vergi daireleri 21:00'e kadar açık!

    Makro Ekonomi, 31 Temmuz 2011

    Vergi daireleri 21:00'e kadar açık!

    Yapılandırılan borçların ikinci taksidinin son ödeme günün tatile denk geldiği için, ödeme süresi yarın akşam sona erecek..

    Alkol ve sigara alım satımına da takip

    Makro Ekonomi, 29 Ocak 2011

    Alkol ve sigara alım satımına da takip

    Gelir İdaresi Başkanlığı yakından izleyecek...

    Deprem bağışçılarına vergi rehberi

    İş-Yaşam, 17 Şubat 2023

    Deprem bağışçılarına vergi rehberi

    Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi mevzuatı yönünden deprem dolayısıyla yapılan yardım ve bağışlara ilişkin rehber yayımladı. Rehberde, bağış ve yardımların vergi matrahından indirilebilmesi için dikkat edilmesi gereken ayrıntılara dikkat çekildi. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberi

  • Depremzede vergi dairesine yeni adres

    İş-Yaşam, 16 Şubat 2023

    Depremzede vergi dairesine yeni adres

    Depremde hizmet binası yıkılan vergi daireleri, geçici süre ile komşu il veya ilçelerde belirlenen adreslerde hizmet verecek. Gelir İdaresi Başkanlığı, vatandaşların tüm vergisel işlemlerini vergi dairelerine gitmeden İnteraktif Vergi Daireleri üzerinden yapabileceğini duyurdu.

  • Depremzede otellerine vergi kolaylığı

    İş-Yaşam, 14 Şubat 2023

    Depremzede otellerine vergi kolaylığı

    Vergi mevzuatına göre, turizm tesislerinde, tesis sahiplerinin yakınları için bedelsiz hizmet verilmesi halinde dahi konaklama vergisi ve katma değer vergisi kesilmesi gerekiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, depremzedelere verilecek bedelsiz barınma hizmetleri için konaklama vergisi ve KDV kesintisi yapılmayacağını açıkladı. Turizm tesislerinde depremzedelerin barınmaları için yapılan harcamalar da gider olarak gösterilebilecek.

  • 12 soruda kolay kira vergisi ödeme

    İş-Yaşam, 04 Mart 2022

    12 soruda kolay kira vergisi ödeme

    Kira vergisi beyanı Hazır Beyan Sistemi üzerinden kolaylıkla verilebiliyor. Tek yapılması gereken Gelir İdaresi Başkanlığı'nın www.gib.gov.tr internet adresine giriş yapmanız. Kira geliri yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar da Hazır Beyan Sisteminden yararlanabiliyor. Buna göre, vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunmadığında, sistem üzerinden haz1rlanan kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda, kişi adına vergi dairesinde mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştiriliyor.

    Vergi mükellefi sayısı 3 milyonu aştı

    Para, 10 Ocak 2022

    Vergi mükellefi sayısı 3 milyonu aştı

    Türkiye'de katma değer vergisi (KDV) mükellefi sayısı geçen yılın aralık ayı itibarıyla yıllık 217 bin 933 kişi artarak 3 milyon 164 bin 72 kişiye yükseldi.

    Vergi mükellefi sayısı 12.7 milyonu aştı

    Para, 08 Ekim 2021

    Vergi mükellefi sayısı 12.7 milyonu aştı

    Türkiye'de vergi mükellefi sayısı, eylül itibarıyla geçen yılın aynı ayına göre 831 bin 664 kişi artarak 12 milyon 736 bin 275 olarak kayıtlara geçti.

  • e-Defterler için süre bir hafta uzatıldı

    İş-Yaşam, 27 Mayıs 2021

    e-Defterler için süre bir hafta uzatıldı

    Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma süresi ile GİB Bilgi İşlem Sistemi'ne e-Defter beratlarının yüklenme süresini 7 Haziran'a uzattı.

  • Mükelleflere 55 milyon SMS gönderildi

    Para, 10 Mayıs 2021

    Mükelleflere 55 milyon SMS gönderildi

    Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) geçen yıl mükelleflere e-tebligat, sanal POS, iş takibi, e-sınav, interaktif, kamu alacakları tahsili konularında toplam 55 milyon 866 bin 331 SMS gönderdi. Vergi konularında danışmanlık ve bilgi almak isteyen mükelleflerden Vergi İletişim Merkezi'ne 890 binden fazla çağrı geldi

  • GİB'den 38 bin denetim

    İş-Yaşam, 07 Mayıs 2021

    GİB'den 38 bin denetim

    Gelir İdaresi Başkanlığı, bandrollü ürünlere yönelik geçen yıl 38 bin 10 denetim yaparken, bu kapsamda denetlenen alkol ve tütün ürünü sayısı 24 milyon 2 bin 716 olarak belirlendi

    Gelir İdaresi'nden 351 bini aşkın denetim

    İş-Yaşam, 06 Mayıs 2021

    Gelir İdaresi'nden 351 bini aşkın denetim

    Gelir İdaresi Başkanlığı, yürüttüğü yaygın ve yoğun denetimler sonucu, geçen yıl kayıt dışı çalıştığını tespit ettiği 30 bin 529 kişinin vergi mükellefi olmasını sağladı. Gelir İdaresi Başkanlığı geçen yıl 351 bin 451 denetim gerçekleştirdi. Başkanlık, geçen yıl akaryakıt, konaklama ve eğlence, gezi ve aktivite ile sağlıklı yaşam ve kişisel bakım sektörlerine yönelik de denetimler yaparak cezai işlem uyguladı

    KDV mükelleflerinin sayısı 3 milyonu geçti

    Para, 06 Mayıs 2021

    KDV mükelleflerinin sayısı 3 milyonu geçti

    Türkiye'de katma değer vergisi mükellefi sayısı, Mart 2021 itibarıyla geçen yılın aynı ayına kıyasla 217 bin 245 kişi artarak 3 milyon 4 bin 548 kişiye ulaştı. Bu yıl mart ayı itibarıyla gelir vergisi mükellefi sayısı 2 milyon 123 bin 812, gelir stopaj vergisi mükellefi 3 milyon 309 bin 664 ve kurumlar vergisi mükellefi sayısı da 939 bin 675 oldu

  • GİB duyurdu! Beyanname dönemi başladı

    Para, 01 Nisan 2021

    GİB duyurdu! Beyanname dönemi başladı

    Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) internet sitesinden yapılan duyuruya göre, kurumlar vergisi mükelleflerinin 2020 hesap dönemine ilişkin beyannamelerini verme süreci başladı

  • Vergi dairelerinde taksit mesaisi

    İş-Yaşam, 31 Mart 2021

    Vergi dairelerinde taksit mesaisi

    Yıllık gelir vergisinin ilk taksiti ile yapılandırma düzenlemesinin ikinci taksitinin son ödeme günü olması nedeniyle bugün saat 21.00'e kadar tüm vergi daireleri açık bulundurulacak

  • Akaryakıt istasyonlarında yeni dönem

    Enerji, 24 Mart 2021

    Akaryakıt istasyonlarında yeni dönem

    Akaryakıt istasyonlarındaki ödeme kaydedici cihazlar, elektronik ortamda anlık veri aktarımı yapabilen, güvenlik seviyesi yükseltilmiş "yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara" dönüştürülecek. Yeni nesil cihazlarda taşıt plaka numarası girilmeden akaryakıt satışı yapılamayacak

    Kira geliri olanlar dikkat! 31 Mart'a kadar...

    Emlak, 18 Mart 2021

    Kira geliri olanlar dikkat! 31 Mart'a kadar...

    Geçen yıl elde ettiği konut kira geliri, 2020 yılı için belirlenen 6 bin 600 liralık istisna tutarını aşanların, beyannamelerini ay sonuna kadar vermesi gerekiyor