Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Sibirya kurtlarıyla kutup hayatını tecrübe ediyorlar
        1

        Rusya'nın başkenti Moskova'da ziyaretçiler, dünyaca ünlü Sibirya kurtlarıyla (husky) kutup hayatını tecrübe etmek için kentin birkaç kilometre dışındaki "Husky Park"a yoğun ilgi gösteriyor.

        2

        AA'nın haberine göre parka gelen ziyaretçiler, Sibirya kurtlarının çektiği kızaklarla karla kaplı tarlalarda yarışarak güzel vakit geçiriyor. Park ayrıca, ziyaretçilere Kuzey Sibirya'nın yerlileri olan Çukçilerin yaşamlarını deneyimleme fırsatı da sunuyor.

        3

        Geleneksel Çukçi çadırlarında yapılan şaman ayinlerinden, çay sunumlarına kadar farklı etkinliklerle ziyaretçilerini karşılayan parkta, balıkçılık ve avcılık gibi Çukçilerin ustalaştığı konulara ilişkin eğitimler veriliyor.

        4

        Ziyaretçilerin çoğunluğunu, şehrin yoğun temposundan uzaklaşmak isteyen Moskovalılar oluştururken, buz mavisi gözleriyle dünya çapında bir şöhrete sahip Sibirya kurtları ise özellikle çocukların yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

        5

        "SİBİRYA KURTLARI SICAK İKLİMDE DE YAŞAYABİLİRLER"

        Husky Park’taki Sibirya kurtlarının bakıcısı Elena Kuzmina, yaptığı açıklamada, insanları çok seven Sibirya kurtlarının, özellikle kızak çekme gibi zorlu aktiviteleri de zevkle yaptıklarını söyledi.

        6

        Sibirya kurtlarının son derece güçlü hayvanlar olduğuna işaret eden Kuzmina, “Kurtlarımızı bol miktarda balığın olduğu özel bir mama karışımıyla besliyoruz. Kış mevsimini çok seven bu köpekler soğuğa son derece dayanıklıdırlar.” dedi.

        7

        Açık alanlarda yaşamayı seven Sibirya kurtlarının, evlerde yaşamaya da adapte olabildiklerine işaret eden Kuzmina, “Genel kanının aksine Sibirya kurtları sıcak iklimlerde de yaşayabilirler. Ancak buna küçük yaştan itibaren alıştırılmaları gerekiyor.

        8

        Küçük yaşta kürkü bulunduğu iklime göre gelişmeye başlıyor. Örneğin sadece bizim parkımızdan 5 Sibirya kurdunu Türkiye’ye gönderdik ve orada çok mutlu olduklarını biliyoruz.” diye konuştu.

        9

        ÇUKÇİLERİN GELENEKLERİNE BÜYÜK İLGİ

        Parkta Çukçilerle ilgili etkinliklerden sorumlu Olit Tevlyanaut da insanların Sibirya kurtları için parka gelmelerine rağmen kuzeyin geleneklerini ve kültürünü görmekten de büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

        10

        İnsanların Sibirya zor koşullarında yaşamakta ustalaşmış Çukçilerin geleneklerini görünce hayrete düştüklerini anlatan Tevlyanaut, çok bilinmeyen bu halkı tanıttıkları için mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi.

        11

        Parkın ziyaretçilerinden Kara Rusalieva da parkı büyüleyici bulduğunu belirterek, Sibirya kurtlarının muhteşem hayvanlar olduğunu söyledi.

        12

        Rusalieva, Sibirya kurtlarının insan canlısı ve oyuncu olduklarını vurgulayarak, “Parkta ayrıca Çukçilerin hayatını görmek de çok ilginçti. Şimdi onların yaşadıkları bölgeleri mutlaka ziyaret etmek istiyorum. Tabi yaşadıkları yerler son derece soğuk ve bu beni biraz korkutuyor.” dedi.