Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İngiltere, tutuklu yardım görevlisi için İran'a 400 milyon sterlin ödeyecek!

        İngiliz The Telegraph gazetesi, İran'da hapiste bulunan İran-İngiliz uyruklu bir yardım görevlisinin serbest bırakılması için çalışan İngiliz hükümetinin, İran'a 400 milyon sterlin ödemeye hazırlandığını bildirdi.

        Gazete bilgiyi veren İngiliz kaynakların adlarını açıklamadı.

        Thomson Reuters Foundation'da görevli proje yöneticisi Nazanin Zaghari-Ratcliffe, bir İran mahkemesi tarafından ülkedeki dini iktidarı devirmeye çalışmakla suçlanarak beş yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Zaghari-Ratcliffe suçlamaları reddediyor.

        İngiltere, İran ile arasında 1970'li yıllarda yapılan tartışmalı bir silah anlaşması nedeniyle borçlu olduğu 400 milyon sterlini İran'a gönderip gönderemeyeceği konusunda hukuki görüş aldı. İran, 1970'li yıllarda İngiltere'den bin 500 tank satın almak 250 tankın tamir edilmesi için İngiltere'ye 650 milyon sterlin ödemişti. Ancak İran'da gerçekleşen devrimin ardından ülkeye silah sevkiyatı durmuştu.

        İran, 2010 yılında AB mahkemelerinde açtığı davayı kazanmış ancak İngiltere, ülkeye uygulanan yaptırımlar nedeniyle 400 milyon sterlinlik borcunu ödeyememişti.

        REKLAM

        Gazetenin konuştuğu diplomatlar, ödeme ile Zaghari-Ratcliffe'in geleceği arasında bir bağlantı kurmanın doğru olmadığını söylediler. İranlı yetkililerde İngiltere'nin ödemesi gereken borcuyla, Ratcliffe dosyasının bir bağlantısı olmadığını belirttiler.

        Bir insani yardım kuruluşu olan Thomson Reuters Foundation, Thomson Reuters ve Reuters News'dan bağımsız olarak faaliyet gösteriyor.

        Konuyla ilgili olarak İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne ulaşılamadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ