Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Intel yüksek performanslı grafik işlemciler üretecek - Teknoloji Haberleri

        Grafik işlemciler alanının ünlü isimlerinden Raja Koduri, Advanced Micro Devices’tan (AMD) ayrıldı ve Intel’e katıldı. Uzun yıllar AMD ile çalışan Koduri, bir ara dört yıl Apple ile çalışmış ve 2013’te AMD’nin grafik kartlarının üretimini yönetmek için şirkete geri dönmüştü.

        Apple’da iPhone ve diğer ürünler için retina ekranların üretilmesine yardımcı olan Koduri, AMD’den önce 2006 yılında şirketin satın aldığı ATI Technologies’te çalışıyordu.

        Intel’e kıdemli başkan yardımcısı ve şef mimar olarak katılan Koduri, şirketin kendi grafik kartlarını üretmek için yeni kurduğu Çekirdek ve Görsel Bilgi İşlem Grubu’nu yönetecek.

        REKLAM

        Bu zamana kadar bütünleşik ve düşük performanslı grafik kartları üreten Intel, artık kendi ileri seviye ayrık kartlarını geliştirecek. Intel, geliştireceği grafik işlemcilerde video oyunların yanı sıra yapay zeka ve makine öğrenimi uygulamalarını da odağına alacak.

        Intel başmühendisi Murthy Renduchintala, “İşlem ve grafik kabiliyetlerimizi agresif şekilde artırmak için heyecan verici planlarımız var.” dedi.

        Koduri’nin AMD’de üzerinde çalıştığı son ürün olan Vega grafik işlemcisi geride kalan yaz satışa sunulmuştu.

        Günümüzde satılan bilgisayarların çoğunda Intel imzalı işlemciler kullanılıyor fakat şirket bu alandaki liderliğine karşın grafik alanında NVIDIA ve AMD’nin bir hayli gerisinde.

        Yarıiletken pazarında heyecan verici gelişmeler yaşandığı bir dönemdeyiz. Intel’in Koduri’yi işe alarak grafik işlemcilere ağırlık verme kararı, Broadcom’un Qualcomm’a satın 130 milyar dolarlık satın alma teklifinin hemen ardından geldi.

        AMD ve Intel, geçtiğimiz hafta bir anlaşma yapmıştı. AMD, Intel’in yüksek performanslı dizüstülerde kullanması için rakibine grafik işlemciler satacak. Anlaşılan bu anlaşma, Intel’in kendi grafik işlemcileri pazara çıkana kadar sürecek ve ardından iki firma grafik alanında da ezeli rakiplere dönüşecekler.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ