Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil iPhone X kaça mâl oluyor? Apple iPhone X'u kaça yapıyor? Kaç dolara üretiyor? Samsung'a ne kadar para kazandırıyor? - Teknoloji Haberleri
        1

        Bugünlerde herkes yeni iPhone’u konuşuyor. iPhone X hakkındaki en büyük tartışma ise ismi değil, fiyatı! Şirketin ilk iPhone’u tanıtmasının üzerinden 10 yıl geçtiği için, bu model de Roma rakamıyla 10 anlamına gelen X adını taşıyor.

        2

        10. iPhone’un fiyatının tartışılma sebebi ise 999 dolar olması. Bu fiyatın ithalat mâliyetlerinin üzerine Türkiye’deki Özel İletişim Vergisi (ÖİV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) de eklendiğinde 5.500 TL’ye ulaşması bekleniyor.

        3

        Peki, bu cihazın Apple’a mâliyeti ne kadar? Tüm parçaların Apple’a ‘geliş fiyatlarını’ araştırdık.

        4

        Apple’ın anavatanı ABD’de 999 dolardan başlayan fiyatlarla satmaya başladığı iPhone X, bu etiketin yarısından daha az bir maliyetle üretiliyor.

        5

        Şirketin 'akıllı telefon geleceği' sloganıyla tanıttığı cihaz, çeşitli parçaların şirketin rakibi Samsung'dan temin edilmesi sebebiyle, onlara da kazandırıyor.

        6

        Cihazın modeline göre, yani bellek miktarına göre, Samsung'a kazandıracağı miktar da değişiyor. Ancak bunun 80 - 110 dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.

        7

        Counterpoint Technology'nin Wall Street Journal için hazırladığı çalışma, Samsung'un toplamda iPhone X satışlarından 4 milyar dolar gelir elde edeceğini işaret ediyor.

        8

        Aşağıdaki liste ise bugüne kadarki tüm iPhone'ların üretim mâliyetlerini ortaya koyuyor. Buna bakınca, iPhone X’un gelmiş geçmiş en mâliyetli iPhone olduğunu görüyoruz.

        9

        iPhone X’un en pahalı parçası, Samsung imzalı 5,8 inçlik OLED ekran.