Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İran, Kuzey Irak ile sınır kapısını kapattı iddiası!

        Habertürk TV'nin İran Tasnim Haber Ajansı'ndan aktardığına göre; İran, Kuzey Irak ile sınır kapılarını kapattığını iddia etti.

        İran Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Irak'la sınır kapılarının kapandığı haberini yalanladı.

        Reuters, "Tasnim Haber Ajansı'nın, İran'ın Başmak sınır kapısını Kuzey Irak'a kapattığını duyurduğunu" belirtmişti.

        İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi,Irak Kürt Bölgesi Yönetimi(IKBY) ile olansınır kapılarının kapanmadığını belirtti.

        İran, IKBY ilesınırkapılarını gayrimeşru referandumu gerekçe göstererek geçici olarak kapatıp açarken diğer kapılarını ise kesintisiz bir şekilde açık tutarken Tahran yönetimi, "sınırkapılarımızı kapatıyoruz" açıklamasını sadece Erbil vilayetine bağlı Hacı Omeran-Temerçin ile Süleymaniye vilayetindeki Başmak, Seyranbend ve Pervezhan kapılarını geçici olarak kapsadığı belirtildi.

        Diğer kapılardaki işleyiş ise ticari geçişler dahil olmak üzere eskisi gibi devam ediyor.

        Pervizhan Sınır Kapısı Müdürü Ali Tevfikyaptığı açıklamada, İran tarafının bu sabah Irak'ın Süleymaniye kentine açılan sınır kapısını kapattığını belirtmişti.

        Ulusal Güvenlik Yüksek Şura sözcüsü Keyvan Husrevi 24 Eylül'de İran hava sahasının IKBY’ye kapandığını duyurmuştu. İran Karayolu Taşımacılık ve Yol Düzenleme Kurumu da 30 Eylül'de IKBY'den veya IKBY'ye yönelik her türlü petrol ürünü taşımacılığının yasaklandığını açıklamıştı.

        Öte yandan, sınır bölgesindeki kaynaklardan alınan bilgilere göre, İran sınır kapılarını kapatmadı, bazı kısıtlamalar getirdi.

        İran'la IKBY arasında Pervizhan, Başmak ve Temerçin sınır kapıları bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ