Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İspanya Savcısı: Katalan lider için tutuklama emri çıkartın!

        İspanya Anayasa Mahkemesi, Belçika'ya giden Katalonya lideri Carles Puigdemont'un ülkeye dönüp ifade vermemesi durumunda, kendisi hakkında Avrupa genelinde yakalama emri çıkarılmasının normal bir durum olduğunuaçıkladı.

        İspanyaSavcısı,mahkemeyiyürütenhakimdenCarlesPuigdemontiçinuluslararası çapta tutuklama emri çıkarılmasını istedi.

        AVRUPA ÇAPINDATUTUKLAMA KARARI ÇIKARILDI

        İspanya Ulusal Mahkemesi, Belçika'da bulunan eski Katalan lider Carles Puigdemont vebakanlar hakkında Avrupa çapında tutuklama ve iade emri çıkarılmasına karar verdi.

        8 ESKİ BAKANININ TUTUKLANMASINA KARAR VERİLDİ

        AA'nın haberine göre; İspanya Ulusal Mahkemesi, Katalonya Özerk Yönetimi'nin 8 eski bakanının tutuklanmasına, birinin de kefaletle tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

        PUİGDEMONT İŞBİRLİĞİ YAPACAK

        Carles Puigdemont'un avukatı,Katalan liderin, İspanya ve Belçikayargısıyla işbirliği yapacağını söyledi.

        Avukat, "Puigdemont perşembe günü İspanyol makamların önüne çıkmak istemedi, çünkü şu an iklimin iyi olmadığını ve biraz mesafe almanın daha iyi olduğunu düşünüyor"dedi.

        REKLAM

        İspanyol yargısının, aralarında Katalonya özerk yönetimi hükümetinin eski lideri Carles Puigdemont'un da bulunduğu ayrılıkçı siyasetçiler hakkında yasal süreç başlatmasının ardından, eski Katalan liderin avukatı, Puigdemont'un Belçika'da ifade vermesini istediğini belirtmişti.

        Puigdemont'un Belçikalı avukatı Paul Bekaert, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Puigdemont Madrid'e gitmeyecek. Belçika'da ifade vermesini talep ettim. Belçika kanunları uyarınca bu mümkün." demişti.

        Bekaert, şu anda Puigdemont hakkında bir tutuklama emri bulunmadığını belirtmişti.

        İspanya'da iki ayrı mahkemece yürütülen soruşturma kapsamında, Ulusal Mahkeme eski Katalonya özerk yönetim hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras ve diğer 12 hükümet üyesini, Yüksek Mahkeme de Katalonya Parlamentosu Başkanı Carme Forcadell ile Divan Kurulunun 5 üyesini 2-3 Kasım'de ifade vermek üzere çağırdı.

        "Devlete karşı başkaldırma, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanma" suçlarından 45 yıla kadar hapis cezası alma riskiyle karşı karşıya kalan Puigdemont ve diğer hükümet üyelerinin ifade vermeye çağırıldıkları Madrid'deki Ulusal Mahkemeye gelmemeleri durumunda haklarında tutuklama emri çıkarılabileceği belirtildi.

        REKLAM

        Tutuklanması durumunda Puigdemont için 30 yıla kadar hapis cezası istenebileceği belirtiliyor.

        İspanya Anayasa Mahkemesi, merkezi hükümetin itirazını kabul ederek Katalonya parlamentosunun bağımsızlık ilanı kararını askıya almıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ