Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika İşte 15 vekilin CHP'den istifa edip İYİ Parti'ye geçmesi kararının perde arkası!

        CHP ile 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde ittifak görüşmesi yaptığı İYİ Parti arasında ilk işbirliği, ilk sonucunu verdi. Cuma gecesi İstanbul’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kamuoyuna duyurulmayan gizli görüşmesinde, YSK’nın İYİ Parti’nin seçimlere girmemesi yönünde karar verme ihtimaline karşı Meclis’te grup kurulması kararı alındı. Beş milletvekili bulunan İYİ Parti’nin Meclis’te grup kurması için gerekli olan 20 sandalyeye ulaşması için CHP’den 15 milletvekilinin istifa etmesi gerekiyordu.

        KILIÇDAROĞLU BELİRLEDİ

        Gazete Habertürk'ten Düzgün Karadaş'ın haberine göre Akşener ile gerçekleşengörüşmenin ardındankurmaylarıyla durum değerlendirmesiyapan Kılıçdaroğlu,İYİ Parti’nin seçimlere katılmasıiçin 15 milletvekilininistifa etmesi seçeneği içindüğmeye bastı. İstifa edecekmilletvekillerinin isimleriniKılıçdaroğlu belirledi. CHP Grup BaşkanvekiliEngin Altay, Kılıçdaroğlu’nun talimatıdoğrultusunda cumartesigünü isimleri belirlenen15 milletvekilini telefonla tektek arayarak dün saat 11.00’deMeclis’te toplantıya çağırdı.

        ŞAŞIRDILAR AMA ...

        CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özelve Engin Özkoç, 15 milletvekiliyledün Meclis’te buluştu. İYİParti’nin seçimlere girmesi için grup kurma seçeneğinin gündemdeolduğu ve bu konudagenel başkanın talimatıylaisimlerinin belirlendiği ifadeedilerek vekillerden partidenistifa etmeleri istendi. Şok talepkarşısında şaşkınlıklarını gizlemeyen milletvekilleri, Kılıçdaroğlu’nun talimatına firesiz uyma kararı aldı.

        İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: "Ortak tuzak kurdular, boşa çıkarıldı. Kılıçdaroğlu’nun ortaya koyduğu tavır her türlü takdirin üzerindedir. Tarihi bir demokratik tavırdır"

        2 saatlik toplantısonunda, Kılıçdaroğlu tarafından isimleri belirlenen15 milletvekili CHP’den istifave İYİ Parti’ye katılma dilekçeleriniimzalayarak grup başkanvekillerine teslim etti.İstifa dilekçelerinin verilmesininardından 15 milletvekili,CHP Grup Başkanvekilleri veParti Sözcüsü Bülent Tezcanile basın toplantısı yaptı.

        Engin Altay, “YSK’nın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan hangi siyasi partilerinseçimlere katılabileceği ile ilgiliistediği görüş İYİ Parti bakımından müspet ve lehte olmasınarağmen yapılan toplantıdaİYİ Parti’nin seçimlere katılmaehliyetine sahip olduğuna dairbir kararın alınamamış olmasıhukuki değil, siyasi bir tasarruftur.

        YSK’nın bir demokrasi ayıbına zorlanması, YSK’nınbir demokrasi ayıbına imzaatmamasına fırsat ve imkântanımak istiyoruz. Demokrasininkazanması için, yargının siyasi tasarrufunun ortadankaldırılması için, siyasi değilama demokratik bir tasarrufla

        CHP’ye mensup 15 milletvekilipartimizden bugün istifa ettilerve İYİ Parti’ye katıldılar” dedi.

        Altay, “Milletvekillerimiz, demokrasi için İYİ Parti’yegitme kararı aldılar. Arkadaşlarımız, demokrasiye yönelikgaspa, kumpasa zırh olmuşlardır. İYİ Parti’ye geçişin tekcümlelik açıklaması budur”diye konuştu.

        Tezcan ise“15 milletvekilimiz genel başkanımızın talimatıyla istifa ederekİYİ Parti’ye geçmiştir. Tarihbu arkadaşlarımızı demokrasikahramanları olarak hatırlayacaktır.Demokrasinin önünekurulan tuzakları temizlemeadımıdır. İYİ Parti’nin seçimleregirme hakkı olduğunu herkesbiliyor” ifadesini kullandı.

        REKLAM
        AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal: "Yaşanan hadise bugünün Güneş Motel vakasıdır"

        Kanun ne diyor?

        Seçim Kanunu’nda, “siyasi partilerin milletvekili genel ve ara seçimlerine ve belediye başkanlığı ile belediye meclisi, il genel meclisi üyelikleri genel ve ara seçimlerine katılabilmeleri için illerin en az yarısında, oy verme gününden en az 6 ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olmaları veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gruplarının bulunması şartı” yer alıyor.

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: "Demokrasi nutku atanların, ilkeli ittifaktan bahsedenlerin ayak ve siyasi oyunlara heves etmeleri tam bir çatırdama ve siyasi çürüme halidir"

        İYİ Parti’nin ilk grup toplantısı yarın

        İYİ Parti, Meclis’te grup toplantısı düzenleme, TBMM Başkanlık Divanı ile komisyonlarda temsil edilme ve TBMM Genel Kurulu’nda grup adına konuşma haklarını da elde etti. Vekil olmadığı için Genel Başkan Akşener grup başkanı olamayacak. Yarın grup toplantısında grup başkanı, başkanvekilleri seçilecek. Meclis’te oda ve makam aracı tahsisleri yapılacak.

        İttifak turları

        CHP Lideri Kılıçdaroğlu, bugün Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile görüşecek. İki lider arasındaki görüşmenin seyrine göre Karamollaoğlu’nun, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ziyaret etmesi bekleniyor. Diğer partilerle yapılacak görüşmelerin ardından CHP Parti Meclisi yarın olağanüstü toplanarak, Cumhurbaşkanı adayını konuşacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ