Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim İşte Üniversite'ye Geçiş Sistemi’ nde yanıt bekleyen sorular

        Bir yandan çocukları bu yıl 8’incisınıfta okuyan aileler kaldırılan TEOGyerine hangi modelin geleceğini öğrenmeyeçalışırken, öte yandan bu yıl üniversitesınavlarına girecek yaklaşık 2 milyonadayın yanı sıra aileleri ve eğitimciler deyeni üniversite modelinin ayrıntılarını arıyor.

        Gazete Habertürk'ün haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ıngeçtiğimiz 15 Eylül’de “TEOGkaldırılması lazım” sözlerinden sonra19 Eylül’de TEOG kaldırıldı. Erdoğan’ınüniversite sınavlarında da değişiklik olacağınıaçıklamasının ardından YÖK BaşkanıProf. Dr. Yekta Saraç önce merkezi sınavlarınsüreceğini duyurdu. Ardından da26 Eylül’de yapılan 2017-2018 akademikyıl açılışında yeni üniversiteye geçişsınavıyla ilgili bilgi verdi.

        REKLAM

        ÜGS İLE İLGİLİ NE AÇIKLANDI?

        Saraç’ın açıklamalarına göre ÜniversiteyeGeçiş Sınavı (ÜGS) ile ilgili ayrıntılarşöyle:Sınav tek hafta sonunda haziranayında yapılacak. YGS ve LYS’de toplam18 olan puan türü 4’e inecek. BunlarDil, Eşit Ağırlık (EA), sözel (SÖZ) ve Sayısal(SAY) puanları olacak. Temel matematikve Türkçe sınavın merkezinde olacak.Soruların tümü Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) müfredatından çıkacak. Sınavın birbölümü genel sorulardan ikinci bölümüise alan testlerinden oluşacak.

        AYRINTILAR İKİ HAFTA İÇİNDE

        YÖK’ün ise ÜGS ile ilgili yürüttüğüçalışmasını iki hafta içinde kamuoyu ilepaylaşılması bekleniyor.Biz de bugün hem adaylar hem de eğitimcilerinyanıt aradıkları ÜGS ile ilgilisorularını derledik. YÖK Başkanı Saraç’ında yaptığı açıklamayı dikkate alarak bazısorulara açıklık getirmeye çalıştık.

        SINAV KAÇOTURUM OLACAK?

        Açıklamalar tek oturumdeğil, çoklu oturumolacağı yönünde.Sınav süresi hafta sonuolarak tanımlanıyor. Budurumda adayların birgün YGS benzeri yanitüm adayların katılmakzorunda oldukları ve hepsininortak müfredat olarakgördükleri sınavagirip, ertesi gün LYS’dekigibi alan testlerine girmesibekleniyor.

        TEK KİTAPÇIK MIDAĞITILACAK?

        ÜGS, 2009’da yapılanÖSS’yi hatırlatıyor. Gerçibu sınav tek oturumduve alan testleri de ortakderslerle ilgili bölüm detek kitapçıktaydı. AncakÜGS’nin 2 gün süreceğitahmin ediliyor. Ortakderslerle ilgili ilk bölümtestlerinin (Tür, Sos-1,Mat-1, Fen-1) olarak tekkitapçıkta toplanacağıdüşünülüyor. İkinci günyapılması düşünülen alantestlerini (Ed-Sos, Sos-2, Mat-2, Fen-2) yanıtlamakise adayın seçiminebağlı olacağı tahmin ediliyor.Aday bu testlerdenkendine uygun olanıcevaplayacak. ÜGS’ninikinci bölümünü oluşturacakalan testlerinin de tekkitapçık olacağı tahminediliyor.

        3 PUAN TÜRÜNDEALT PUAN VAR MI?

        Sınav puanları dilpuanı hariç EA, SÖZ veSAY olmak üzere 3 taneolacak. Ancak ÖSS’deolduğu gibi bunlarınalt puanlarının olmayacağı tahmin ediliyor. Budurumda da hiç biyolojisorusu çözmeden tıp, hiçfizik sorusu çözmedenmühendislik kuyacak

        öğrenciler de olabilecek.

        REKLAM

        TEST AĞIRLIKLARINE OLACAK?

        2010 yılında başlayanYGS-LYS sistemindeamaç programların istediğiniteliklere uygunadayları seçmekti. Buyüzden de testlerin ağırlıklarıokunmak istenenbölüme göre farklıkatkı yapıyordu. Örneğintıp okumak isteyeniçin kimya soruları yüzde

        14 etkili iken, mühendislikiçin yüzde 9 etkiliydi.Adaylar her sorunundeğerinin aynı olup olmayacağınımerak ediyor.

        YERLEŞTİRMEPUANI İÇİN BARAJARANACAK MI?

        Hem YGS hem de LYS’deadayların yerleştirme puanlarınınhesaplanabilmesi içinsınavların barajlarını aşmasıgerekiyordu. ÜGS’de de ayrıbaraj uygulamasınıngeçerli olup olmayacağımerakediliyor.

        BAŞARISIRASIBARAJISÜRECEKMİ?

        Saraç’ınaçıklamalarıadaylarıntıp, hukuk,mühendislik,mimarlık veöğretmenlik programlarınıtercih etmekiçin getirilen başarı sırasıbarajının süreceği yönünde.

        ALAN SINIRLAMASIGELECEK Mİ?

        Adayların en çok merakettiği soru bu. Sayısalcılarıneşit ağırlık programlarını yada tam tersini tercih etmelerinebir engel gelecek mi?

        ALAN SORULARIDAĞILIMI NE OLACAK?

        Tüm adayların katılacağıilk bölümdeki matematiksoruları ile alan testlerindekimatematik soruları arasındanasıl bir fark olacak? ÖrneğinLYS’de öğrenciler genelmatematik sorularını değil,alan sorularını yanıtlıyordu.Aynı uygulama ÜGS’de de

        sürecek mi?

        REKLAM

        BARAJI GEÇTİĞİNİNASIL ÖĞRENECEK?

        Sınav tek hafta sonuyapacağına göre sonuç nezaman açıklanacak? İlk güngenel sınavda barajı geçemeyenöğrencinin ikinci gün alansınavına girmesi anlamsızolmayacak mı? Bu iki soruda yanıt bekliyor.

        EK PUANUYGULAMASIDEVAMEDECEK Mİ?

        Meslekive teknik lisemezunları alanlarınındevamıniteliğindekiprogramları tercihettiğindeortaöğretim başarıpuanları 0.12 katsayınınyanı sıra 0.06katsayı ile de çarpılıyordu.Bu yeni sistemde dedevam edecek mi?

        DİL TERCİHİ YAPACAKÖĞRENCI HANGİSINAVA GİRECEK?

        Kaldırılan sistemde dilpuanı ile tercih yapacaköğrenci YGS ile dil sınavınagiriyordu. Bu sistemde degenel ve alan sınavı olmaküzere iki bölümden oluşacakbu sınavların YGS’ye benzeyenilk bölümüne girmesigerekecek.

        OKUL BİRİNCİLİĞİSÜRECEK Mİ?

        Okul birincileri ile ilgili yerleştirmeayrıcalığı değiştirilentüm sınav sistemlerindeduruyordu. ÜGS’dede sürecektir.

        REKLAM

        KAÇ SORU VAR,AÇIK UÇLU SORUOLACAK MI?

        Sınav testlerinin kaç sorudan oluşacağıen çok merak edilen konu. Az soru sorulmasınınbelli puanlarda yığılmaya neden

        olacağı belirtiliyor. Sınavda LYS’dekigibi açık uçlu soru olup olmayacağıda merak ediliyor.

        OBP KATKISI NEOLACAK?

        YGS ve LYS yerleştirmepuanlarının hesaplanmasındaOrtaöğretimBaşarı Puanı (OBP) ortalamayüzde 12.5 oranındaetki yapıyordu. Öğrencilise notlarından en yüksek60, en düşük 30 puanalıyordu. Bu da okul notlarının0.12 katsayı ile çarpılmasıile hesaplanıyordu.“Bu katsayı değişecek mi,okul notlarının etkisi artacakmı aynı mı kalacak?”merak edilen bir başkasoru.

        HATALI SORUDADEĞERLENDİRMENASIL YAPILACAK?

        2017 YGS ve LYS’desorularla ilgili en önemlideğişiklik iptal edilen sorularlailgili olmuştu. Dahaönce hatalı soru çıktığında

        bu soruları tüm adaylardoğru yapmış kabul ediliyordu.Ancak 2017 tarihindenitibaren iptal soruya da sorular olduğunda

        bunlar değerlendirme dışıkaldı ve hesaplama gerikalan sorular üzerindenyapıldı.

        KİMLERİN PUANIHESAPLANACAK?

        Adayların puanlarınınhesaplanabilmesi için hertestte belli oranda bir netininolması gerekiyordu.Yeni sistemde geçerli olup

        olmadığı henüz bilinmiyor.

        REKLAM

        ÖZELYETENEK SINAVISÜRECEK Mİ?

        Yükseköğretim kurumlarınayerleştirmeler iki yollayapılıyor. Biri merkezi sınavlarınsonuçlarına göre diğeride kurumların kendilerinindüzenlediği yetenek sınavlarıile. Özel yeteneksınavlarının ÜGS’dede süreceği tahminediliyor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ