Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İZMİR (AA) - İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında İzmir Katip Çelebi Üniversitesinde (İKÇÜ) çalışırken meslekten ihraç edilen, öğretim üyelerinin de aralarında yer aldığı 16'sı tutuklu 29 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

        İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

        Tanık T.Y. tutuklu sanık Remzi Sarıkaya ile üniversiteden sınıf arkadaşı olduğunu belirterek sanığın örgütün evlerinde kaldığını, düzenlenen sohbetlerde örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in kitaplarının okutulduğunu söyledi.

        Tanık M.C. ise doktora eğitimi için İKÇÜ'ye başvurduğunu, tutuklu sanıklardan İsa Kara ile Yavuz Altıntop'un kendisine örgütün sohbetlerine gelmeyenleri çağırma görevi verdiğini beyan etti.

        Tanık, tutuklu sanık Adem Fidan'ı "Asım" ismiyle bildiğini belirterek Fidan'ın sohbet verdiğini, sohbetlerin dini içerikli olduğunu ve Fidan'ın gizliliğe çok önem verdiğini anlattı.

        Tanık ifadelerinin ardından iddia makamı mütalaasını okudu. İddia makamı tutuklu sanık Adem Fidan'ın örgüt yöneticiliği ve üyeliğinden diğer 27 sanığın örgüt üyeliğinden cezalandırılmasına, tutuksuz sanık Banu Uysal'ın da beraati yönünde mütalaa verdi.

        Mahkeme Başkanı sanıkların iddia makamının mütalaasına ilişkin savunma yapacağını bildirdi.

        Tutuklu sanık İsmail Özdemir hakkındaki "FETÖ'nün sözde Ege Bölgesi'nden sorumlu imamı Bekir Baz ile yazışma trafiği" iddiasına ilişkin "Benim kızımla Bekir Baz'ın kızı aynı sınıftaydı. Telefonları da babalarının üstüne. Çocuklarımız konuşmuş. Delil yok etme şansım yok. Tahliyemi talep ediyorum." dedi.

        Mahkeme heyeti duruşmaya öğle arası verdi.

        - İddianame

        İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında İKÇÜ'de görevli akademisyen ve çalışanlara yönelik 12 Ağustos'ta düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı çıkarılan 44 zanlıdan 40'ı yakalanmış, 29 zanlı tutuklanmıştı.

        İzmir Cumhuriyet Savcısı Ayhan Yılmaz tarafından hazırlanan, 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 139 sayfalık iddianamede, aralarında örgütün sözde "İKÇÜ imamı" olduğu öne sürülen Adem Fidan, meslekten ihraç edilen Diş Hekimliği Fakültesinin kurucu Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal, eski Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Karaca, eski Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Çete, eski Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Sütçü, eski Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Salih Yılmaz'ın da bulunduğu 29 tutuklu sanık hakkında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla dava açmıştı.

        Mahkeme heyeti, daha önce 9 kişi hakkında tahliye kararı vermiş, tutuklu sanık Serkan Çoştur'un dosyasının ise Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyasıyla birleştiğini belirtmişti. Mahkeme geçen celsede 3 kişinin tahliyesine karar vermişti. Tutuksuz sanık Banu Uysal'ın dosyasının da bu davayla birleştirilmesi ile sanık sayısı 29'a yükselmişti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler