Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Üniversite mezunu kadın koyun çiftliği kurdu - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Arazisinin tapusunda çıkan bir sorun nedeniyle hibe alamayan fakat bunu kendisine sorun yapmadan borca girerek bin 500 kapasiteli bir tavuk çiftliği kuran Emre Yılmaz bugünlerde Rize’nin hatırı sayılır marketlerinde, çiftliğinde ürettiği yumurtalar ile raflardaki yerini aldı.

        2

        Hayalini gerçekleştirdiğini dile getiren Yılmaz “Rize’de yaşıyorum ve uzun yıllar bankacılık, finans sektöründe çalıştım. Çalışırken hep hayalimdi hayvanlarla uğraşmak, kendi köyümde bir şeyler yapmak.

        3

        En azından bir şeyler üretmek, üretime katkıda bulunmak adına bir şeyler yapmak istiyordum. Nihayetinde şimdi o hayalimi kendi köyümde kurduğum bin 500 kapasiteli salma tavuk çiftliği ile gerçekleştirdim. Rize’de bir çok büyük markete toptan ve perakende yumurta satıyoruz” dedi.

        4

        İnsanların yumurtalara olan güveninin azılmasından ötürü kendisinin kurduğu çiftliği görmesiyle yumurtasına talep olduğunu dile getiren Yılmaz “Piyasada çok fazla yumurta çeşidi var. İnsanlar yumurta alırken inanamıyorlar, aslında güvenemiyorlar. Bu yumurta gerçekten doğal mı? Doğala yakın mı? Diye düşünüyor insanlar.

        5

        İnsanlar burada çiftliğimizi gördükçe ürettiğimiz yumurtaları da görmüş oluyorlar. Şuan da bir sıkıntı yaşamıyoruz” şeklinde konuştu.

        6

        Bankacılık yaptığı yıllarda şuan kazandığı ücretten daha fazla kazandığını ama kendisinin hayallerinin peşinden gittiğinden ötürü mutlu olduğunu belirten 28 yaşındaki genç girişimci Yılmaz, “Bankacılıkta daha az kazanmıyordum ama her şey de para değil. İnsanın huzurlu yaşaması ve bu yolda yürümesi yaşamın altın kurallarından bir tanesi.

        7

        Ben şuan daha mutluyum. Asla pişman değilim. Pişman olduğum sadece bir nokta var keşke 5-6 yıl önce başlamış olsaydım, belki şuan da planladığım hedefe çoktan ulaşmıştım. Benim hedefim ilk etapta da daha büyüktü ama kendi imkanlarımla bu kadarını anca yapabildim. Hibe alacaktım ama bizim arsa tapusundan dolayı çıkan bir sıkıntıdan ötürü onu da alamadım.

        8

        Daha büyük daha donanımlı bir tesis, kesimhanesi belki kuluçkahanesi şeklinde daha donanımlı bir tesis yaparak biraz daha geniş bir pazara, geniş bir kitleye hitap etmeyi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

        9

        ÜNİVVERSİTE MEZUNU! KOYUN ÇİFTLİĞİ KURDU EV SAHİBİ OLDU

        Niğde’de 28 yaşındaki genç kadın, üniversite mezunu olmasına rağmen hayvancılık yapmayı tercih etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından aldığı hibe ile koyun çiftliği kuran genç kadın, hemcinslerine örnek oldu.



        İş Sağlığı ve Güvenliği mezunu olan Filiz Çevik, mezun olduğu alanda bir iş yapmak yerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının üniversite mezunları için verdiği küçükbaş hayvancılık hibe desteğine başvurdu.

        10

        Hibe kapsamında 38'i dişi olmak üzere 40 koyun alan 1 çocuk annesi genç kadın, Hüsniye köyünde erkek çiftçilere parmak ısırtacak bir çiftlik kurmayı başardı.

        11

        Köy yaşamını tercih eden kadın, 2 yıl içinde ev sahibi oldu.

        12

        "Amacım çocuklarımın rahat yaşaması"

        Çocuklarının daha rahat yaşaması için böyle bir yol tercih ettiğini söyleyen Filiz Çevik, "Devletimiz bana 38 dişi 2 tane de erkek koyun verdi. 2 yıldır bakımını yapıyoruz. Kuzuları oldu. Hatta ikinci kuzulayanlar bile oldu. Hamdolsun devletimizden Allah razı olsun. 40 ile başladık bütün koyunlar kuzuladı hatta ikinci kuzulayan oldu. Koyunlarımızın yemini suyunun hep taze olması gerekiyor. Bu işi anlamak önemli, çok zor bir iş kış aylarında da ama bakımını yaptıktan sonra karşılığını alıyoruz. Kadın arkadaşlarımızı teşvik ediyorum. Genç Çiftçi projesine başvursunlar onlarda yapmak istediği proje için destek alsınlar. Sonuç olarak çalışıp üretmek gerekiyor. Biz evimizi aldık, daha iyi yaşamak ve çocuklarımın okumaları için daha fazla yardımcı olmak istiyorum" diye konuştu.

        13

        "Kadınlara imkan arttırılmalı"

        Kadınlara daha fazla imkan verilmesi gerektiğini dile getiren Çevik, bu işi tercih ettiğini gören insanlardan genellikle takdir aldığını dile getirdi. Kendisi destek aldığı için fikir alanların çok olduğunu kaydeden Çevik, çiftçilik yapmayı düşünenlere elinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştığını ifade etti.

        14

        571 proje uygulandı

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Niğde İl Müdürü Soner Kahraman ise 2016'dan bu yana devam eden Genç Çiftçi Hibe Projelerine dair şu bilgileri verdi:

        "Genç Çiftçi projeleri 2016 yılında başladı ve 2017 ile 2018 yıllarında devam ediyor. Niğde’de 571 proje dağılımı yapıldı ve 16 milyon civarından destekleme yapıldı.

        15

        Filiz Çevik Hanımefendi destek alan çiftçilerimizden biri. Çok başarılı, çiftliğinde herhangi bir eksik ya da sorun bulunmuyor."

        16

        KADIN GİRİŞİMCİ "ARI SÜTÜ" SİPARİŞLERİNE YETİŞEMİYOR

        Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan 2 çocuk annesi Zeliha Morcu, "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında aldığı hibe desteğiyle ürettiği arı sütünü, kilogramı 5 bin liradan Türkiye'nin çeşitli illerine gönderiyor



        Yaklaşık 2 yıl önce eşinin önerisi üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne giderek, "Genç Çiftçi Projesi"ne başvuran 37 yaşındaki Morcu, başvurusunun uygun görülmesi üzerine 30 bin lira hibe almaya hak kazandı.

        17

        Aldığı destekle ilçeye bağlı Süleymanbeyler köyündeki evinin yakınında 1 dönümlük arazide 40 kovan ile arı sütü üreticiliğine başlayan Morcu, gün geçtikçe kovan sayısını arttırarak 75'e yükseltti.

        18

        Kilogramı 5 bin liradan alıcı bulan arı sütünü Türkiye'nin dört bir yanına gönderen kadın girişimci, bu yıl 25 kilogram ürün çıkarmayı hedeflediği işinde, siparişleri yetiştirmekte zorlanıyor.

        19

        Morcu, yaptığı açıklamada, kilogramı 5 bin liradan alıcı bulan arı sütü üreticiliğini, devletin sağladığı hibe desteğiyle gerçekleştirdiğini söyledi. Daha önce ev hanımı olduğunu anlatan Morcu, "Ev hanımıydım. Genç Çiftçi Projesi'ni duydum. Eşim, 'başvur' dedi. Ben de başvurdum. Devletimizin sağladığı imkanla arı sütü üretimine başladık." dedi.

        20

        Sabahın erken saatlerinde arılardan süt topluyor

        Morcu, 40 kovan ile başladığı üretimde şu an 75 kovana ulaştıklarını belirterek, bölgenin en yüksek kapasiteli arı sütü üreticilerinden olduklarını dile getirdi.

        21

        Eşi Serkan Morcu'nun da yardımıyla günün erken saatlerinde kovanlardan arı sütü topladıklarını anlatan Morcu, gerekli işlemlerin ardından ürünleri kavanozlarda muhafaza altına alındıklarını kaydetti.

        22

        Bu yıl rekolte hedefleri 25 kilogram

        Morcu, bu yılki üretim hedeflerinin 25 kilogram olduğunu aktararak, şöyle konuştu: "Pazarlama konusunda sıkıntımız yok. Şu anda siparişlerimize yetişemiyoruz. Siparişler de genellikle Türkiye'nin değişik illerinden geliyor ve yine il içerisinde de dağıtımını yapıyoruz."

        23

        Morcu, kadınların da bu tür mesleklerde girişimciliklerini kullanarak başarılı olabileceğini sözlerine ekledi.

        24

        YILLIK KAZANCI 300 BİN TL

        Devlet desteğiyle başladıkları arıcılıkta 45 olan kovan sayısını kısa sürede 450'ye çıkaran İzmirli çift, yılda 20 ton bal, kraliçe arı ve polen satışıyla 300 bin lira gelire ulaştı

        Selçuk ilçesinde yaşayan Abdullah ve Meral Akkın çifti, yaklaşık 3 yıl önce amatör olarak arıcılığa başladı.

        25

        Abdullah Akkın, hayvanlarını satarak tamamen bu işe yöneldi ancak bu alanda çok fazla bilgi sahibi olmadığı için arıları telef oldu.

        26

        Arıcılıkla ilgili araştırma yapan Abdullah Akkın, 2 yıl önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yürüttüğü "Genç Çiftçi Projesi"nden faydalandı. Bu kapsamda ilk önce arı yetiştiriciliği eğitimi alan Akkın'a 30 bin lira değerinde 45 kovan ve arıcılık için gerekli ekipman hibe edildi.

        27

        Eşine, yeni başladığı işte destek olmak isteyen Meral Akkın da uzun yıllar yaptığı kuaförlük mesleğini bıraktı.

        28

        Zamanlarının büyük bir kısmını kovanlarının başında geçiren çift, daha kaliteli bal elde etmek için farklı bölgelere gidiyor. Bahar aylarının belli dönemlerinde arılarını Çanakkale, Tekirdağ, Balıkesir ve Aydın gibi kentlere götüren Akkın çifti, 2 yıl gibi bir sürede kovan sayısını 450'ye çıkardı.

        29

        Abdullah Akkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arıcılık yapmaya başladıktan sonra hayatlarının değişmeye başladığını söyledi. Devlet desteğinin bir kıvılcımı ateşlediğini dile getiren Akkın, şöyle konuştu:

        30

        "Bakanlığın verdiği arı bize maya oldu. İyi ki böyle bir şey yapmışım. Geçen sene 450 kovandan 20 ton bal aldım. Bunun dışında kraliçe arı ve polen de satışıyla beraber yıllık 300 bin lira kazanıyorum. Traktörüm ve arabam eskiydi, onları değiştirdim. Arı olmasaydı bu duruma gelemezdik." diye konuştu.

        31

        Eşinin yardımları sayesinde başarılı olduğunu vurgulayan Akkın, önce bal üretimini öğrendiklerini, ardından ise gelirlerini arttırmak için kraliçe arı ve polene yöneldiklerini kaydetti.

        32

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hayata geçirdiği projelerle çiftçilere her zaman destek olduğunun altını çizen Akkın, "Arıcılık zor ama yapılmayacak bir iş değil. Disiplin ve düzen isteyen bir meslek. Arılar geçim kaynağımız oldu, bu saatten sonra arıcılığı bırakma lüksüm yok. Önce onlar bize bakacak, sonra biz onlar bakacağız." ifadelerini kullandı.

        33

        Arılarla ilgilenmediği zaman kendini huzursuz hissettiğini dile getiren Akkın, "Bu işi severek yapıyorum. Geçen gün gözümden soktular ama artık 'öpüyorlar' diyorum. Arılarımızı görmeden yapamıyorum, onları evlatlarımdan ayırmıyorum. Son nefesime kadar bu işi yapacağım." dedi.

        34

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Fisun Toker de Akkın ailesinin, elde ettikleri başarıyla birçok genç çiftçiye örnek olduğunu vurguladı.

        35

        Kent genelinde son 2 yılda 371 genç çiftçiye arıcılık, süs bitkileri yetiştiriciliği, küçük ve büyükbaş hayvancılık konusunda 11 milyon lira destek verildiğini anımsatan Toker, 2016 yılında başlayan programın 31 Aralık'a kadar devam edeceğini sözlerine ekledi.

        36