Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) tahvil alım programından çıkmaktan bir hayli uzak olabilir. Buna karşın bazı yatırımcılar halihazırda endişe duymaya başladı.

Finladiya'nın en büyük özel sektör emeklilik fonu, AMB'nin parasal genişlemeyi -eğer gerçekleşirse- geri almaya başladığında satması gerekebilecek tahvillere dokunmayacağını belirtti.

Ilmarinen Mutual Pension Insurance Co. CIO'su Mikko Mursula, önemli merkez bankalarının teşviklerini sonlandıracaklarına ilşkin beklentilerdeki gevşemenin, Şubat başında volatilitede görülen artışın nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

Helsinki'de gerçekleştirilen bir mülakatta “Bu durumdan korkan çok fazla yatırımcı var.” diyen Mursula, “AMB'nin bu durumdan çıkış yolu ne olur? Bilançolarını bir noktada satmaya başlamaya karar verirlerse kim alıcı olur? Kim olacağını hayal edemiyorum. Bu seviyelerden alıcı olacağımızı düşünmek çok zor.” dedi.

Kopenhag'da Nordea baş Döviz stratejisti Niels Christensen, “AMB'nin 2018'de likiditeyi sıkılaştıracağına dair hiçbir işaret olmadığını ifade etti. Christensen, Çarşamba gükü bir notunda, “Yılın sonuna kadar AMB'nin alımlarını kademeli olarak tamamen bitirmeye çok yaklaşması için bir ihtimal var. AMB, en geç 2019'un ilk çeyreğinin sonuna kadar tahvil alımlarını tamamen bitirmemiş olursa bu şaşırtıcı olur.” şeklinde görüş bildirdi.

Finlandiya'nın en büyük ikinci özel sektör emeklilik fonu Varma Mutual Pension Insurance Co.'nun CIO'su Reina Rytsola, AMB'nin mevcut fiyalardan alıcı bulmakta zorlanacağının altını çizdi. Rytsola, “ Bu seviyelerde, AMB satacak olursa, alıcı eksikliği sorun olur.” dedi.