Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Edebiyat Karikatürlerle “Bize Belediye Baksın”

        Belediye hizmetlerinin karikatürlerle 100 yılını anlatan çizimlerin yer aldığı "Bize Belediye Baksın" adlı karikatür kitabı Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayınlandı.

        1872 ve 1972 yılları arasında mizah dergilerinde belediye konulu karikatürleri araştıran Dr. Şefik Memiş'in hazırladığı kitapta son yüzyılda İstanbul'un hem bireysel hem de toplumsal anlamda nasıl geçirdiği değişim gözler önüne seriliyor.

        Karikatürlerde çoğunlukla ulaşım, su, kanalizasyon, zabıta hizmetleri, göç ve gecekondu, halk sağlığı, çöp ve temizlik hizmetleri konuları ironik yaklaşımla işleniyor.

        Kitapta her karikatür; yayınlandığı yayın organı, dönemin belediye başkanı, karikatürün çizilmesine neden olan gerçek olay ve çizer hakkında kısa bir bilgiyle birlikte okuyucuya sunuluyor.

        REKLAM

        İşte unutulmaz karikatüristlerin kaleminden çıkan, asırlık çizgi geleneğimizden belediye hizmetleriyle anlatan karikatürlerden bazı örnekler:

        Hayal, 16 Ocak 1875: Karagöz Efendi, İstanbul sokaklarında temiz gezmek için bundan başka çare bulamaz!

        Hayal, 30 Ağustos 1875: Yağmurların bugünlerde çoğalmasından dolayı bir hatıra.

        Dalkavuk, 17 Ekim 1908

        Çocuk- Beybaba! Ne kadar çok sadaka veriyorsun...

        Peder- Ne yapalım oğlum Köprüden geçeceğiz. Başımız gözümüz sadakasıdır... (Galata Köprüsü tahtadandı. Yangın tehlikesi bile atlatan köprü artık ömrünü tamamlamıştı. Halk üzerinden geçerken tedirginlik duyuyordu. Yeni köprü 1912'de hizmete girinceye kadar bu tür karikatürler çok yayınlanacaktı)

        Geveze, 18 Şubat 1909

        İstanbul'da arabalar, otomobiller, motosikletler, bisikletler, vesait-i nakliye-i saire (diğer nakliye araçları) çoğaldığı takdirde sokak ve caddelerde hasıl olacak intizam ve huzur-ı meşi (huzurlu yürüyüş) ve hareket. (Çemberlitaş'ta dönemin tüm modern taşıtları bir arada görünüyor. Karikatürde gerekli kurallar konulmadığı takdirde oluşacak kargaşaya dikkat çekiliyordu.)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ