Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Katalonya tek başına! Dünyadan 'karşıyız' mesajları...

        İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, tek taraflı bağımsızlık ilan etti. 135 kişilik parlamentoda 70 evet, 10 hayır oyu çıktı.

        DÜNYADAN 'KARŞIYIZ' MESAJLARI...

        Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nuert, Avrupa Parlamentosu ve Birleşmiş Milletler (BM) açıklama geldi.

        "KATALONYA İSPANYA'NIN AYRILMAZ PARÇASIDIR"

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nuert, yaptığı yazılı açıklama yaptı.

        Heather Nuert, açıklamada ABD´nin NATO müttefiki İspanya ile büyük bir dostluk ve kalıcı bir ortaklığa sahip olduğunu belirterek, "Katalonya İspanya´nın ayrılmaz bir parçasıdır. ABD, İspanya hükümetinin ülkeyi güçlü ve birleşik tutacak anayasal önlemlerini desteklemektedir" dedi.

        REKLAM

        "BAĞIMSIZLIK İLANINI TANIMIYORUZ"

        Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani ise, AB üyesi ülkelerin Katalonya'nın bağımsızlık ilanını tanımayacağını bildirdi.

        Birleşmiş Milletler (BM), Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanına ilişkin taraflara "İspanya anayasası çerçevesinde siyasi ve yasal kanallar kurularak çözüm bulunması" çağrısı yaptı.

        BM sözcülerinden Farhan Haq, günlük basın brifinginde Katalonya'nın bağımsızlık ilanıyla ilgili "BM Genel Sekreteri tarafları İspanya anayasası çerçevesinde siyasi ve yasal kanallar kurularak çözüm aramaya teşvik ediyor" dedi.

        ABD ve İngiltere deKatalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanını tanımadığını açıkladı.

        "BAĞIMSIZLIK KARARI DOĞRU YÖNDE ATILMIŞ BİR ADIM TEŞKİL ETMEMEKTEDİR"

        Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaptı.

        Açıklamada, "İspanya'da Katalonya Özerk Bölgesiyle ilgili yaşanan gelişmeleri yakından izlemekteyiz. Katalonya Özerk Bölgesi Parlamentosu'nun bugün öğleden sonra aldığı bağımsızlık ilanı kararı doğru yönde atılmış bir adım teşkil etmemektedir. İspanya'nın toprak bütünlüğü ile Anayasa'ya ve İspanya halkının iradesine saygıyı esas olarak görmekteyiz. Parlamento'nun tek taraflı kararının İspanya Anayasası ve kanunlarıyla bağdaşmadığını, İspanya ve bölge halkının iradesini yansıtmadığını değerlendirmekteyiz. Anayasal meşruiyeti bulunmayan, gerginliğe ve tırmanmaya yol açabilecek bu tek taraflı kararda ısrar edilmemesini, demokrasi çerçevesinde ve hukukun üstünlüğü temelinde çözüm bulunmasını temenni etmekteyiz.

        Türkiye, dost ve müttefik İspanya'nın hükümet ve kurumlarının bu sınamayı aşabileceğinden kuşku duymamakta ve bu yöndeki çabalarını desteklemektedir" ifadesine yer verildi.

        "BAĞIMSIZLIK İLANINI MEŞRU BULMUYORUZ"

        Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlığına ilişkin, "Biz, Katalonya'nın bağımsızlık ilanını meşru bulmuyoruz, yanlış buluyoruz ve bu çerçevede baktığımızda İspanya anayasasına, İspanya'nın toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine desteğimizi sürdürüyoruz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ