Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Kayınpederini öldüren geline ceza yok

        Kayınpederini öldürdüğü gerekçesiyle "haksız tahrik altında kasten öldürme"suçundan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Esma Y., beraat etti.

        Habertürk Haber Merkezi'nden Arzu Kaya'nın aktardığı bilgilere göre, Beykoz'da 35 yaşındaki Esma Y., yıllarca tehditle tecavüzüne ve tacizine uğradığı kayınpederini öldürdü. Tutuklandı ve hakkında 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Yargılamanın ilk celsesinde tahliye edildi. Karar duruşmasında ise oy çokluğuyla beraat etti. Sanığın çaresiz olduğu, başkaca bir savunma imkanı göremediği, kararın adalet duygusuna uygun olduğu belirtildi. Karara şerh koyan kadın üye hakim, "Kolluk kuvvetine gitme imkanı vardı" diyerek cezalandırılması gerektiğini kaydetti.

        İstanbul Beykoz'da 6 Şubat 2017 günü bir çocuk annesi Esma Y., kayınpederi Ahmet Y.'yi ailece yaşadıkları evde silahla yaraladı, polisi arayarak suçunu itiraf etti. 3 gün yoğun bakımda kalan Y. yaşamını yitirdi. Tutuklanan Y., yıllar önce kayınpederinin tecavüzüne uğradığını, tacizlerin devam ettiğini, tehditler nedeniyle yaşadıklarını anlatamadığını söyledi. Y.'nin, olay günü evde yalnız oldukları sırada kayınpederinin tacizine uğradığı, bebeğinin ağlaması ile kayınpederinden kurtulduğu, ardından silahla ateş ettiği bilgilerine iddianamede yer verildi. Y.'nin tutuklanmasının ardından iddianame hazırlayan savcılık, "haksız tahrik altında kasten öldürme" suçundan 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istedi.

        SAVCI CEZA İSTEDİ

        Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçen yıl Eylül ayındaki ilk duruşmaya çıkan Y., 8 ay tutukluğunun ardından tahliye edildi. Dün yapılan karar duruşmasına ise tutuksuz sanık Esma Y. ve avukatı Aydın Mollaoğlu katıldı. Savcı mütalaasında, sanığın "haksız tahrik altında kasten öldürme" suçundan 18 yıla kadar hapsini talep etti.

        "GİDECEK YERİM YOKTU"

        Hakimin "Eşine söylemekten seni alıkoyan neydi" sorusuna Y., çocuğuna zarar vermekle tehdit edildiğini ve kayınpederinin defalarca boynuna bıçak dayadığını söyledi. Hakimin, "Eşine söylemiş olsaydın ne olurdu" sorusuna sanık "Söylemiş olsaydım kendisi öldürürdü" diye yanıt verdi. Mahkeme heyeti, Y.'nin kayınpederiyle ilgili başka vereceği bilgiler konusunda kendisini rahat ifade edebilmesi için salonun boşaltılmasını istedi. Ağlayarak ifade veren Y., "Defalarca çocuğumun önünde tecavüze uğradım. Çok direndim ama gücüm yetmedi. Kimseye söyleyemiyordum. Gidecek bir yerim de yoktu" diyerek çaresizliğini anlattı.

        Avukat Aydın Mollaoğlu ise olayda 'meşru savunma' olduğunu belirterek, "Tacizin ötesinde tecavüz eylemleri süreklilik arz etti" diyerek sanığın beraatini istedi.

        Mahkeme heyeti oy çokluğu ile verdiği kararında, Y.'nin kendisini savunma kastıyla başka türlü saldırıyı defetme imkanı olmadan silahla öldürme suçunu işlediğini belirtti. Kayınpederin cinsel saldırıları ile tehditlerinin sürekli olduğunu kaydeden mahkeme, fiziki olarak zayıf, ahlaki değerlerinin ve ailevi yükümlülüklerinin baskısı altındaki Y.'nin çaresiz olduğunu kaydetti. Mahkeme, sanığın içinde bulunduğu ruh halinin, kişisel ve çevresel etkenlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.

        "KARAR ADALETLİ"

        Maktulün sanığa yönelik saldırılarının da süreklilik arz ettiği ve tekrarlanmasının muhakkak beklenir olduğunu kaydeden mahkeme, eylemin meşru savunma kapsamında olduğunu belirtti. Kararın da hakkaniyet ile adalet ve hak duygusuna uygun olduğu kaydedildi. Mahkeme bu gerekçelerle Y.'nin beraatına karar verdi.

        KADIN ÜYE ŞERH DÜŞTÜ

        Üye hakim Zeynep Hatun Sarıçam ise karara muhalefet şeyhi koydu. Saldırı ve savunmanın eş zamanlı olmadığını belirten hakim, cinsel saldırının ardından kolluk kuvvetlerine gitme imkanı olduğunu ifade etti. Hakim, 'ağır haksız tahrik' hükümlerinin uygulanarak ceza verilmesi gerektiğini anlattı.

        Esma Y., karardan memnun olduğunu belirterek, "Mutluyum" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ