Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kerkük çevresinde hareketlilik!

        Bölgeden gelen bilgilere göre, Kerkük çevresinde Irak ordusunun yoğun bir hareketliliği gözlendi. Gece boyunca Iraklı güçler peşmerge mevzilerine sadece birkaç kilometre mesafeye yaklaştı. Irak ordusu ve Haşdi Şabi Birliklerinin Kerkük çevresinde yığınak yapmasının ardından bölgede tansiyon oldukça yükseldi. Arap ve Türkmen komutanlar da Kerkük’e geldi.

        Peşmerge karargahından Kerkük'teki durumla ilgili yapılan açıklamada "Kargaşa hali bir felakete dönüşebilir. Peşmerge Kerkük'ün güneyinden her türlü saldırıya hazır olsun" denildi.

        IRAK GENELKURMAY BAŞKANI: KERKÜK GERİ ALINACAK

        Irak Genel Kurmay Başkanı Osman Al Ganimi: “Kerkük anayasaya göre Irak'ındır, her ne şekilde olursa olsun geri alınacaktır. Türkiye, İran ve Irak Kuzey Irak'taki sahte referandumu tanımamaktadır. Biz Kerkük'e küçük Irak deriz. Çünkü orada Türkmenler, Araplar, Kürtler, Hristiyanlar ve başka toplumlar yaşıyor. Kerkük bizim en önemli bölgelerimizden biridir. Maalesef Kerkük'te 2014’te IŞİD'in girişi ile birlikte 12.Tugayın silahları Kürt güçler tarafından alınmıştı. Kerkük Irak'ındır. Kerkük anayasaya göre Irak'ındır, her ne şekilde olursa olsun geri alınacaktır. Kimseye bağlı değildir. Bizim de orada gelecekte bazı hareketlerimiz olacaktır.” dedi.

        REKLAM

        Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile Haşdi Şabi'nin Kürt yönetiminden talepte bulundukları maddeler şöyle:

        - Kerkük Havaalanı'nın Irak ve Heşdi Şabi güçlerine teslim edilmesi

        -Keywan (K1) Askeri Üssü'nün Irak'a teslimi

        -Kerkük'teki tüm petrol rafineri ve borularının Irak'a teslimi

        -Peşmergenin elindeki esir IŞİD mensuplarının Irak güçlerine teslim edilmesi

        -Irak güçlerinin IŞİD öncesi bölgelere yerleşmesi

        -Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in görevden alınması

        İbadi ve Haşdi Şabi güçlerinin söz konusu taleplerin yerine getirilmesi için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne yarın gece saat 02: 00'a kadar süre verdiği de iddia edildi.

        NEÇİRVAN BARZANİ: GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ

        Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani: "Kürt Bölgesi Hükümeti olarak Sayın Ayetullah Seyid Ali Sistani'den, Iraklı tüm taraflardan, bütün sivil ve barış yanlısı örgütlerden, Birleşmiş Milletler ( BM), ABD, Avrupa Birliği, IŞİD'le mücadele koalisyonuna üye ülkeler, BM Güvenlik Konseyi ve komşu ülkelerden acilen rol oynayıp bölgenin yeni bir savaşa sürüklenmesine engel olmasını istiyoruz.

        REKLAM

        Ne Iraklı güçlerin ne de başka bir gücün böyle bir savaşa mahal vermemesini istiyoruz; çünkü sonuçları hem Irak'ın iç durumu hem de bölge için kötü olur ve IŞİD ile diğer terör örgütlerinin bölgede güçlenmesine zemin sağlar. Kürt Bölgesi Hükümeti olarak bütün sorunların gerçekçi çözümü için yapılacak temel görüşmelere hazır olduğumuzu bildiriyoruz.

        Yaşanacak her çatışma ve olumsuz sonucun da sorumlusunun Sayın Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Haydar el-İbadi’nin olduğunu bildiriyoruz."

        PEŞMERGE VE HAŞDİ ŞABİ ARASINDA ÇATIŞMA ÇIKTI

        Irak'ın Salahaddin kentinin Tuzhurmatu ilçesinde Peşmerge ve Türkmen Haşdi Şabi güçleri arasında çatışma çıktığı belirtildi.

        Salahaddin Vali Yardımcısı Muhammed Abdulvahid, AA muhabirine yaptığı açıklamada Peşmerge ve Haşdi Şabi güçleri arasında silahlı çatışmanın Tuzhurmatu ilçe merkezinde başladığını ifade etti.

        Abdulvahid, Dedegarib Camisi yakınına yerleştirilen bombanın polis güçleri tarafından etkisiz hale getirilmesi sırasında kimliği belirsiz kişilerce ateş açıldığını kaydetti.

        Polislere ateş açanların olay yerinden uzaklaşmasından sonra, ilçe merkezinde tansiyonun yükseldildiğini belirten Abdulvahid, Haşdi Şabi güçlerinin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) parti merkezine ateş açtığını iddia ederek, çatışmaların devam ettiğini aktardı.

        Çatışmaların devam ettiği belirtilirken ölü ve yaralı sayısı bilinmiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ