Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kerkük'te askeri gerilim

        Kerkük'ün batısındaki 5'nci Cephe Komutanı Kemal Kerküki, yaptığı açıklamada, "Irak ordusundan bir yetkili bizzat bana telefon açarak, kent merkezindeki havalimanında konuşlanmak istediklerini ve Peşmerge'nin yol açmasını istedi." ifadelerini kullandı.

        AA'nın haberine göre; Kerküki, Peşmerge'nin söz konusu talebi kabul etmemesi üzerine, Iraklı yetkilinin, "Gece saat 01.00'e kadar yolun açılmaması halinde operasyon başlatacaklarını" söylediğini ileri sürdü.

        Peşmerge, Haziran 2014 yılında terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıkmasından dolayı Irak ordusu tarafından boşaltılan askeri havalimanında konuşlanmıştı.

        REKLAM

        BÖLGEDE GERİLİM BÜYÜYOR

        Bölgede gerilim her geçen dakika daha da artarken, çarpıcı iddia IKBY cephesinden geldi. IKBY, Haşdi Şabi güçlerinin gece yarısı Kerkük'teki peşmerge güçlerine saldırı başlatacağını iddia etti.

        Peşmerge komutanı, Irak veya Haşdi Şabi güçlerinin saldırısı durumunda karşı koymak üzere emir aldıklarını açıklarken, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim ise Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük'e kolayca girebileceklerini düşünmemeleri gerektiği uyarısında bulundu.

        "KOMUTA KADEMESİNDEN EMİRLERİ BEKLİYORUZ"

        AFP foto muhabirinin verdiği bilgilere göre zırhlı araçlarıyla Irak ordusu, Kerkük'ün güneyindeki dış mahallelerde mevzi almış durumda. Öte yandan peşmere kuvvetlerinin ise toprak mevzilerin arkasında beklediği belirtiliyor.

        Irak ordusundan bir yetkili AFP muhabirine, "Şu anda ordumuz hareket etmiyor. Komuta kademesinden emirleri bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

        Bağdat yönetiminin IKBY'den beklentisi, peşmerge güçlerinin bu gece yarısına kadar DEAŞ işgali öncesi yani 6 Haziran 2014 tarihinden önceki sınırlara geri çekilmesi.

        IRAK İÇİŞLERİ BAKANI'NDAN KERKÜK ÇAĞRISI!

        Irak İçişleri Bakanı Kasım Araci'nin Kerkük Polis Müdürü'nden halkın yanında olmasını istediği bildirildi. Irak İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Bakan Araci, Kerkük Polis Müdürü'nü telefonla arayarak halkın yanında olmasını istedi ve ona herkesin güvenliğini sağlaması talimatı verdi." ifadelerine yer verildi.

        Araci'nin Kerkük'te halka karşı hiçbir güvenlik riski olmadığını ve hedef alınmayacaklarını da aktararak "Hükümet herkesten sorumludur." dediği kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ