Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kılıçdaroğlu, Dünya Demokrasi Forumu’nda konuştu: Popülizm güç kazandı

        Strasbourg Avrupa Konseyi’nde (AK) başlayan Dünya Demokrasi Forumu’na konuşmacı olarak davet edilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fransa’nın Strasbourg kentinde temaslarda bulundu.

        CHP Lideri, ilk olarak Avrupa Konseyi venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buchicchio ile görüştü. Görüşmede, CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da hazır bulundu. Görüşmede Türkiye ile AB ilişkileri, OHAL çerçevesinde çıkarılan kanun hükmünde kararnameler (KHK) ve Anayasa değişikliği konuları gündeme geldi.

        AP’YE SAĞDUYU ÇAĞRISI

        Kılıçdaroğlu, Strasbourg’da daha sonra Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile bir araya geldi. Ağırlıklı olarak Türkiye AB ilişkilerinin masaya yatırıldığı toplantıda, tutuklu gazeteciler ve OHAL uygulamalarının gündeme geldiği kaydedildi. Gazete Habertürk'ün haberine göre, Son dönemde AB ile Türkiye arasındaki ilişkilere dikkat çeken CHP Lideri, “Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye konusunda daha sağduyulu davranmalı. Türkiye sadece iktidar partisinden ibaret değil. Dolayısıyla Avrupa Birliği ile ilişkilerin daha sağlıklı ve tutarlı sürdürülmesi gerekiyor. Bu hem Türkiye’nin hem de Avrupa Birliği’nin yararına olacaktır” dedi. Kılıçdaroğlu, ardından Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde düzenlenen Dünya Demokrasi Forumu’nda “Popülizm sorun mudur?” başlıklı oturumda bir konuşma yaptı. Soruları da yanıtlayan CHP Lideri, “Popülizmin demokrasi için çok büyük bir tehlike olduğunu artık biliyoruz. Bununla ortak bir zeminde mücadele etmeliyiz” ifadesini kullandı. Kılıçdaroğlu, popülizmle mücadele zeminlerinden birinin de AB olduğunu vurguladı.

        REKLAM

        ‘POPÜLİZM GÜÇ KAZANDI’

        Popülizmin son dönemde güç kazandığını ve buna karşı yeni yöntemlerle mücadele stratejisinin geliştirilmesi gerektiğini savunan CHP Lideri, “Siyasetçiler dünyadaki değişimleri yakından izler ve getirdikleri değişimleri zamanında görürse popülizm güç kaybeder” diye konuştu. Avrupa’da yabancı karşıtı, ırkçı ve ayrımcı hareketlerin giderek güçlendiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, “Suriye’den gelen binlerce göçmen Avrupa kapılarına dayandığında gerçeği fark ettiler. Biz Aylan bebeği asla unutmadık. Bu insanlık tarihinde çok büyük bir ayıptır. Eğer mülteciler geldiğinde Avrupa uyanıyorsa, burada bir sorun var demektir” dedi. Popülizmle mücadelede muhalefete de büyük görev düştüğünü ve dik durup onurlu davranarak geçit vermemesi gerektiğinin altını çizen CHP Lideri, aksi takdirde popülizmin meşrulaşacağı uyarısında bulundu.

        REKLAM

        TÜRKİYE DE KURUCULAR ARASINDA

        CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Verimli bir görüşme yaptıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Strasbourg’un, Avrupa Konseyi’nin demokrasi için, demokrasi kültürü için ne kadar önemli bir yer, bir kent olduğunu biliyoruz. Türkiye de Avrupa Konseyi’nin kurucuları arasında, dolayısıyla burada kendi evimizde, kendi sorunlarımızı rahatlıkla tartışabileceğimiz bir mecra olarak görüyoruz” dedi. Jagland ise Türkiye ve Avrupa Konseyi ilişkilerinin son dönemde yoğunlaştığına dikkat çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ