Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Hasadı yapılıyor, kilosu 100 TL'den satılıyor - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Işıklı Çevre Yardımlaşma ve Turizm Derneği Başkanı üretici Zafer Can, çağlayı vatandaşların kilo yerine tadımlık olarak gram ile satın aldıklarını kaydetti. Bir kaç yıl öncesine kadar 3 bin bugün ise 150 bin ağaca ulaştıklarını belirten Can, şöyle konuştu:

        2

        "Önümüzdeki yıllarda 500 bine ulaşmak istiyoruz. Köyümüzün geçim kaynağıdır. Yayla kesimlerinde binlerce dönüm boş arazi var. Buralara badem ağacı ekmek istiyoruz. Türkiye badem ihtiyacının yüzde 66'sını dışarıdan karşılıyor. Meksika'dan bile badem geliyor. Projemiz hayata geçerse hem döviz kaybını önleyeceğiz. Hem de istihdam sağlayacağız. Şu an 50 ila 80 ton arasında bir üretimimiz var. Yarım kilosunu 100 TL'den satıyoruz."

        3

        Çağlanın yeni çıktığı için fiyatının biraz yüksek olduğunu açıklayan Zafer Can, "Vatandaş çağlaya rağbet ediyor. Bu satışlarımız adına sevindirici. Sezonun ilk turfanda meyve olması nedeniyle fiyat biraz yüksek olunca, çağla sevenler de kilo ile değil, 100 gram olarak alabiliyorlar. Önümüzdeki günlerde çağlanın hasadının artmasıyla birlikte fiyatların da aşağıya düşmesini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

        4

        Sezonun ilk meyvesi olması nedeniyle çağlanın büyük rağbet gördüğünü belirten Can, "Bir haftadır satışına başladığımız çağla geçen yıllara oranla neredeyse bir ay önce çıktı. Bu yıl 20-25 gün önce hasadına başladık" diye konuştu.

        5

        ÇAĞLA BADEMİ YERİNDE 50 LİRADAN SATILIYOR

        6

        Ege ile Akdeniz'in kesiştiği noktada bulunan ve ılıman iklimi ile dikkat çeken Datça'da, Ocak ayında etkili olan soğukların ardından geciken çağla bademi hasadı başladı. Türkiye'nin çağla ve badem deposu durumunda bulunan Datça'da yetiştirilen taze çağla bademin kilosu 40-50 TL'den alıcı buluyor. Datça köylülerinin en önemli geçim kaynağı olan çağla ve badem üretiminde bu yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle beklenen rekolteye ulaşılamamasından endişe ediliyor.

        7

        Datça'nın Palamutbükü Mahallesi'nde badem yetiştiriciliği yapan Aslan Kavas, geçtiğimiz ay yaşanan ani soğukların badem üretimine zarar verdiğini söyledi. 15 gün gecikmeli olarak hasada başladıklarını belirten Kavas, şöyle konuştu:

        8

        Sezon başlarken badem ağaçlarında yoğun çiçeklenme oldu. Bu durum bizde badem üretiminde istediğimiz rekolteye ulaşacağımız hissine kapılmamıza neden oldu. Ancak daha sonraki günlerde esen lodos rüzgarları badem çiçeklerini kuruttu ve çiçekler döküldü.

        9

        Bu yıl badem üretiminin istediğimiz rekolteye ulaşamayacağı görülüyor. Çünkü çiçeklerin dökülmesi sonucu çağla üretimi istediğimiz düzeye ulaşamadı. Bunun yaz aylarında hasadına başlayacağımız badem üretiminde de düşüşlere neden olacağı kesin.

        16

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ