KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu

Ekmeleddin İhsanoğlu 1943 Kahire doğumludur. Eğitim hayatına Mısır'da başlayan İhsanoğlu, Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesinden mezun olmuştur. Akadamik hayatına El Ezher Üniversitesinde başlayan İhsanoğlu, Kahire Milli Kütüphanesi'nde ve Ayn Şems Üniversitesi'nde Osmanlı kültürü üzerine araştırmalar yapmıştır.

Doktora eğitimini Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde tamamlamıştır. Bunun yanında Doktora çalışmalarını burayla sınırlamayıp İngiltere Exeter Üniversitesi'nde devam etmiştir. 1984'te profesör olmuştur.

İhsanoğlu İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA)'nin genel direktörlüğünü yaptı. Aynı dönemde İÜ Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu'nun başkanlığını yaptı. İÜ Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi müdürlüğü görevinde bulundu.

UNESCO ve Harvard Üniversitesi'ndeki görevlerinin yanı sıra milli ve uluslararası bir çok bilim kurumunun üyesi. Eğitim tarihine hizmetlerinden dolayı bir çok ödül aldı. Türkiye Devlet Üstün Hizmet Madalyası, Ürdün Birinci Derece İstiklal Madalyası, İKÖ Şeref ve Liyakat Sertifikası ile Mısır Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi.

Ekmeleddin İhsanoğlu, 2014 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday gösterilmiş, fakat %38 oy alarak rakibi Recep Tayyip Erdoğan'ın gerisinde Cumhurbaşkanlığı yarışını kaybetmiştir.

Bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası ve Batı dünyası ilişkileri ile Türk-Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda kitap, makale ve tebliği bulunan İhsanoğlu, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Ekmeleddin Mehmet İ̇hsanoğlu Haberleri