KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Linux

1991 yılında Finlandiyalı öğrenci Linus Torvalds tarafından geliştirilmeye başlanan Linux, günümüzde bilgisayarda en fazla kullanılan GNU araçları üzerine kurulmuş işletim sistemi türüdür. Kullanıcılara açık kaynak kodlu olarak sunulmuş ve GNU lisansı dahilinde sorunsuz olarak dağıtılabilir.

Fikirsel ve teknik olarak Unix'den esinlenerek kodlanmıştır fakat aralarında herhangi bir kod benzerliği yoktur, tamamen özgün olarak kodlanmış ve piyasaya sürülmüştür.

Linux çekirdeği, oldukça geniş bir donanım desteği barındırır ve sunucu bilgisayarlarda, masaüstü veya dizüstü bilgisayarlarda, iş istasyonlarında, akıllı telefonlarda, akıllı televizyonlarda, tabletlerde, araç içi sistemlerde ve günümüzde bilim ve teknoloji alanında kullanılan süper bilgisayarlarda tercih edilmektedir.

Dünyanın en güçlü 10 süper bilgisayarında kullanılan Linux işletim sistemi, özel olarak GNU/Linux dağıtımı, dağıtım veya Linux dağıtımı olarak adlandırılmaktadır.

Kodlama yapısı olarak gelişime açık şekilde geliştirilen Linux'un her aşamasına internet üzerinden kolayca ulaşılabilir. Bazı kullanıcılar Linux'un daha iyi bir işletim sistemi olması için Linux'u çeşitli testlere sokar, hatalarını ve eksikliklerini ortaya çıkararak bunun üzerine çalışmalar sürdürür. Deneme aşamaları ile daha güvenli ve daha kullanışlı hale getirilen Linux'da hatalar kullanıcılar tarafından belirlenerek raporlanır ve hep birlikte yapılan düzenlemelerle hatasız bir işletim sistemi olma yolunda ilerlemeler kaydedilir.

Linux Haberleri

  • 5 dakikada kontrol onlarda!

    Teknoloji, 01 Haziran 2020

    5 dakikada kontrol onlarda!

    Milyonlarca bilgisayarı siber korsanlara açık hale getiren yeni bir güvenlik açığı tespit edildi. 2011 ve 2020 arasında üretilen Thunderbolt donanımına sahip makineleri etkileyen açık sayesinde, bilgisayarınız 5 dakika içinde ele geçirilebilir.

  • Tesla teknik sırlarını paylaştı!

    Teknoloji, 31 Mayıs 2018

    Tesla teknik sırlarını paylaştı!

    Tüm otomobillerinde açık kaynaklı Linux tabanlı bir işletim sistemi kullanan Tesla, bazı otomobillerinin kaynak kodlarını diğer geliştiricilere açtı. Şirketin açık kaynak etiği gereği tüm kaynak kodlarını eksiksiz halka açması bekleniyor

  • Microsoft, kendi Linux'unu yapıyor!

    Teknoloji, 17 Nisan 2018

    Microsoft, kendi Linux'unu yapıyor!

    Linux ile Microsoft işletim sistemleri arasındaki rekabet yerini birlikte çalışmaya bıraktı! Azure Sphere teknolojisini duyuran Microsoft, bu teknolojinin altyapısını oluşturan işletim sisteminde, Linux çekirdeğini kullandı

    Özgür Yazılım Linux için yaz kampı

    Teknoloji, 15 Haziran 2017

    Özgür Yazılım Linux için yaz kampı

    Linux Kullanıcıları Derneği ve İnternet Teknolojileri Derneği işbirliği ile sekizincisi düzenlenecek olan Linux Yaz Kampı etkinliği bu yıl yine Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek