KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Mehdi Eker

Mehdi Eker, 1956 yılında Diyarbakır'ın Dicle nehri kıyısındaki Tepe beldesinde dünyaya geldi. İlk ve Ortaöğrenimini Diyarbakır'da tamamladı. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesini bitirdikten sonra Aberdeen Üniversitesi'nden "Tarım Ekonomisi"alanında Master (MSc) derecesi aldı.

Ankara Üniversitesi'nde "Hayvancılık İşletme Ekonomisi" alanında "Doktora (PhD)" yaptı. Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü'nden "Pilotaj Yüksek Lisans Derecesi" aldı, aynı zamanda Tek ve Çift Motorlu Uçak için Hususi Pilot Lisansına sahip oldu.

Tarım Bakanlığı bünyesinde çalışma hayatına başlayan Eker, Bakanlık bürokrasisinin, hemen her kademesinde görev yaptı.

2001 yılında AK Parti'nin kuruluş çalışmalarına katıldı, Parti Programını hazırlayan ekibin içinde yer aldı. AK Parti'nin çeşitli birimlerinde üst düzey görevler yapan Eker, 22. 23. ve 24. dönemlerde Diyarbakır'dan milletvekili seçildi.

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. Teşkilat Başkanlığı'nda Bölge Koordinatörü görevini üstlendi.

TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyeliği (Alt Komisyon Başkanı) görevleri yanında, 2004-2005 yıllarında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ve Batı Avrupa Güvenlik ve Savunma Meclisi Türk Grubu Üyeliğinde bulundu.

2 Haziran 2005'te 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin "Tarım ve Köyişleri Bakanı" olarak kabineye girdi.

2007 yılında kurulan 60. Hükümette de Tarım ve Köyişleri Bakanı olarak görev yaptı.  61. ve 62. Hükümet dönemlerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak bu görevine devam etti.

2011 yılında Estonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen "Terra Mariana Şeref Rütbesi" ile Devlet Nişanı'na layık görüldü.

2012 yılında Türkiye tarımındaki başarılarından ve küresel açlıkla mücadeleye katkılarından dolayı Fransa Hükümeti tarafından "Chevalier dans I'Ordre du Merite Agricole" Nişanına (Tarım Alanında Şövalye Liyakat Nişanı) layık görülen Türkiye'nin ilk Tarım Bakanı oldu.

Eker'in çeşitli dergilerde ve gazetelerde yayınlanmış makalelerinin yanında “Tarımdan Kültüre Agrostrateji” ve “Türkiye Tarımının Değişim ve Süreci: Buğday İle Koyun Gerisi Oyun” adıyla yayınlanmış iki kitabı bulunmaktadır.

AK Parti Ekonomi İşleri'nden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştır.

Halen AK Parti MKYK görevini sürdüren Eker, evli ve üç çocuk babası olup İngilizce, Kürtçe ve Arapça bilemktedir.

Mehdi Eker Haberleri