KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Reşat Petek

1955 Burdur doğumlu. İlkokulu köyünde okudu. Burdur İmam-Hatip Okulunda yedi yıl lise tahsili yaptıktan sonra, ( yakın zamana kadar olduğu gibi o zaman da üniversiteye girişte fırsat eşitliği bulunmadığı için ) Burdur Lisesi son sınıfında bir yıl daha okuyarak liseyi ikincilikle bitirip üniversiteye girmeye hak kazandı.

Ankara Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra hakim adaylığı, cumhuriyet savcı yardımcılığı, cumhuriyet savcılığı ve cumhuriyet başsavcılığı görevlerinde bulundu. Dokuz ayrı il ve ilçede görev yaptı.

28 Şubat Darbe sürecinde Yozgat Cumhuriyet Başsavcısı iken, başörtülü öğrencileri üniversiteye almayan Erciyes Üniversitesi Rektörü ve Yozgat Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı haklarında “kanunsuz emir vererek eğitim özgürlüğünü engellemek” suçundan soruşturma yaparak ilk defa kamu davası açmasıyla kamu oyunda tanındı. Açtığı bu dava sebebiyle, hak ve hukuk tanımayanların tepkilerine hedef olurken, insan hak ve hürriyetlerine saygılı her kesimden destek gördü. Düzenlediği iddianame evrensel hukuk ilkelerine, Anayasa ve kanunlara uygun olduğu için, 28 Şubat sürecinde hakkında açılan tüm soruşturmalar sonuçsuz kaldı. Mesleki tanımlama yönünden “Birinci Sınıf Cumhuriyet Savcısı” iken 1999 yılında kendi isteği ile emekliye ayrıldı.

Anayasa hukuku, ceza hukuku, insan hakları, temel hak ve hürriyetler konularında çalışmaları bulunan Reşat PETEK, Yarınlar İçin Düşünce, Gerçek Hayat, Tarih Bilinci, Umran, Hukuk Dünyası gibi dergiler ile bazı günlük gazetelerde makaleler yazdı. Halen haber7.com’da köşe yazarlığı yapmakta,  gazetelere görüş açıklamakta, televizyon ve radyo programlarına katılmaktadır.
Hukukçular Derneği, Uluslararası Hukukçular Birliği, Hukukun Üstünlüğü Platformu, İGİAD, Sivil Dayanışma Platformu, TGTV gibi Sivil toplum kuruluşlarında görev almaktadır.
Halen İstanbul’da avukatlık yapmakta olup, evli ve üç çocuk babasıdır.

Reşat Petek Haberleri