Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Baydemir'in ambulans davasına jet beraat

        Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir ve belediyenin üst düzey yöneticilerinin, çatışmada öldürülen bir PKK’lının cenazesinin taşınması için ambulans tahsis ettikleri gerekçesiyle birer yıla kadar hapis istemiyle yargılandıkları davanın ilk duruşmasından berat kararı çıktı.

        Mardin-Derik’te silahlı kuvvetlerle çıkan çatışmada öldürülen bir PKK’lıya, ailesinin talebi üzerine cenazesinin Gaziantep’e nakli için ambulans tahsis ettikleri gerekçesiyle Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve üst düzey belediye görevlilerinden 3’ü hakkında, birer yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşmasında beraat kararı verildi.

        Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde bugün yapılan ilk duruşmaya Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkan Vekili Zülfü Atlı, Personel ve Eğitim Daire Başkan Vekili Mübeccel Günaçtı ve Mezarlıklar Şube Müdürü Cüneyt Gültekin ile avukatları katıldı.

        Yargıç, “Taşıt Kanunu’na muhalefet ve ambulans hizmetleriyle ilgili yönetmeliğe aykırı davranılarak belediyeyi 16,80 YTL zarara uğrattıkları” gerekçesiyle dava açıldığını anımsatarak sanıkların savunmalarını sordu. Suçlamaları kabul etmeyen Baydemir, taşınan cenazenin kimliği nedeniyle dava açıldığını savundu. Her ne kadar teknik hukuka dayandırılmasına karşın bu davanın arka planında siyasi amaç yattığını iddia eden Baydemir, yasanın belediyelere cenazeleri kaldırma yetkisi verdiğini söyledi. Baydemir, “Yurttaşın bize cenazesinin kaldırılması, taşınması konusunda yaptığı başvuruyu reddetmek insan onuruna yakışmaz. Asıl bu suç olurdu. Bir insan öldükten sonra onun kimliğini sorgulamak hiç kimsenin hakkı değildir” dedi. Büyükşehir Belediyesinin daha önce yaşamını yitiren birçok yurttaşın cenazesini Ankara dahil başka illere de taşıdığına dikkat çeken Baydemir, “Bunların hiçbirisi için dava açılmadı. Bu davanın açılmasında cenazesi nakledilen ölmüş bir şahsın kimliği vesile edilmiştir” diyerek beraatini talep etti.

        Yargılanan diğer belediye görevlileri de yaptıklarının yasaya uygun olduğunu belirterek beraatlerini istedi.

        ZARAR 16,80 YTL AMA BAŞKANIN DAVAYA GELİP GİTMESİ DAHA PAHALI

        Av. Meral Danış Beştaş 16,80 YTL’lik kamu zararından söz edildiğini hatırlatarak, “Büyükşehir Belediye Başkanının bu davalarla meşgul edilmesi her gün adliyelere getirilmesiyle asıl kamu zararı oluşmaktadır” dedi. Av. Selahattin Demirtaş da Belediye Başkanının cenazenin kimliğini sorgulayarak ambulans tahsis etmeyi reddetmesi durumunda asıl o zaman “görevi ihmal”den dava açılması gerektiğine dikkat çekerek, “O zaman burada Başkan Baydemir’i savunmak bizim açımızdan daha zor olacaktı. İçişleri Bakanlığı’nın raporunda da iddianamede de ‘yasadışı terör örgütü üyesinin cenazesi’ denilerek bunu belli etmektedir” şeklinde konuştu.

        Savunmaların ardından Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi yargıcı, Baydemir ve arkadaşlarının son sözlerini sorduktan sonra, “Taşıt Kanunu’na muhalefet suçunun manevi unsurunun oluşmadığı” gerekçesiyle beraat kararı verdi.

        DAVA NİYE AÇILDI?

        Mardin Derik’te 27 Mart 2005’te güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada PKK’lı Abdullah Deniz’in öldürülmesinin ardından ailesinin başvurusu üzerine cenaze ambulansla Gaziantep’e taşınmış, bunun üzerine İçişleri Bakan Abdülkadir Aksu Teftiş Kurulu’na talimat vermişti. İnceleme sonucunda hazırlanan rapor doğrultusunda Aksu, Baydemir ve yöneticileri hakkında yargılama izni vermiş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da ambulans tahsis edilmesi ve ambulans sürücüsüne 16,80 YTL yolluk vererek belediyeyi zarara uğratmaktan 1’er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı.

        ANKA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ