Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Reklam pazarı yüzde 20 büyüyecek' - Makro Ekonomi Haberleri

        Uluslararası Reklamcılık Derneği Türkiye Bölümü Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, 2007’de ekonomik istikrarın devam ettirilmesi, siyasetin iyi yönetilmesi ve genel seçimlerden siyasi istikrarı bozmayacak sonuçların çıkması halinde reklam yatırımlarının 3.3 milyar YTL’ye ulaşacağını tahmin ediyoruz dedi.

        TÜRKİYE’nin son beş yılda gerçekleştirdiği başarıların ardında siyasi istikrarın yattığını söyleyen Uluslararası Reklamcılık Derneği (IAA) Türkiye Bölümü Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Ülke refahını bir bütün olarak etkileyen bu olgu 2007 için konulacak birçok hedefin hayata geçirilmesi aşamasında önemli bir faktör olacak. Tabii ki, reklam sektörünün performansını da birebir etkileyecek. 2007’de ekonomik istikrarın devam ettirilmesi, siyasetin iyi yönetilmesi ve genel seçimlerden siyasi istikrarı bozmayacak sonuçların çıkması halinde ekonominin yüzde 5’in üzerinde büyüme göstereceğini ve reklam yatırımlarının da gelecek yıl yüzde 20 büyüyerek, 3.3 milyar YTL’ye ulaşacağını tahmin ediyoruz dedi.

        HEDEF TUTACAK:

        Mehmet Ali Yalçındağ, 2007 yılı bütçe çalışmaları öncesinde ekonomi ve reklamcılık sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. IAA olarak heryıl sektör için bir büyüme öngörüsünde bulunduklarını hatırlatan Yalçındağ, Son beş yıldır yapmış olduğumuz öngörülerimizin hemen hemen aynı oranlarda gerçekleştiğini görüyoruz. 2006 yılı için büyüme öngörümüz YTL bazında yüzde 25’ti. İlk 9 ayda yapılan mecra reklam yatırımlarının büyümesi yaklaşık yüzde 21 oldu. Bu yükseliş, yıl sonu itibariyla büyümenin, öngörümüze çok yakın olarak gerçekleşeceğini gösteriyor. Elbette yılın ilk yarısında duraksamalar yaşanmasaydı bu hedef daha da kolay gerçekleşecekti dedi.

        18 ÇEYREKLİK REKOR:

        Türkiye ekonomisinde 2002’nin ilk çeyreğinde başlayan büyüme trendinin, kesintisiz 18 çeyrektir devam ettiğini ve bu durumun Türkiye’nin, dünyanın en dinamik ve en hızlı büyüme potansiyeline sahip ülkelerden biri olduğunu açıkca ortaya koyduğunu belirten Yalçındağ, şöyle konuştu: 2006’nın ilk yarısında gerçekleşen yüzde 8.5’lik büyüme, yıl sonu itibariyla hedeflenen yıllık yüzde 5’lik büyümenin aşılacağı beklentisini güçlendiriyor. Bu yılki büyüme ile birlikte, art arda beş yıldır büyüyerek, Cumhuriyet tarihinde bir rekor kırarak 540 milyar YTL’lik GSMH büyüklüğüne ulaşacağız. Türkiye, geleceğiyle ilgili bu kadar önemli bir yol katetmişken, ekonomi bu kadar hız kazanmış, bu kadar güçlenmişken artık durması söz konusu olamaz. Bu bilinçle hareket etmeliyiz.

        GÜÇLÜ VE DONANIMLIYIZ:

        Türkiye ekonomisi 2006’nın ilk yarısında yüzde 8.5 oranında büyüdüğünü kaydeden Yalçındağ, Bu yılki ekonomik büyüme hedefi olan yüzde 5 oranının kolaylıkla yakalanıp hatta aşılacağını görüyoruz. Diğer hedeflerin tutturulmasının pek zor olmayacağını, Türkiye’nin son beş yılda gerçekleştirdiği atılımlarla bugün geldiği noktada hedeflerine ulaşabilecek güçte ve donanımda olduğuna inanıyorum dedi.

        Bankalar reklamın gücü ile rekabet ediyorlar

        FİNANS sektörünün 4-5 yıl önce yaşadığı darboğaz ile sektörün bugünkü durumu karşılaştırıldığında ülkenin genç ve dinamik yapısının çok net görülebildiğine işaret eden Mehmet Ali Yalçındağ, şöyle devam etti: Bankacılık sektöründeki gelişmeler ve bu gelişmeleri gören Fortis, General Electric, National Bank of Greece ve Dexia Bank’ın Türk bankaları ile gerçekleştirdikleri ortaklıklar sektörün mali yapısını güçlendirirken bu alandaki rekabeti de artırmıştır. Sektörde faaliyet gösteren bankalar bu rekabet ortamında bir adım öne çıkabilmek için ürün portföylerini ve hizmet anlayışlarını geliştirirken, tüketiciyle daha yakın ve güçlü iletişim kurmak zorunda kalıyorlar.

        Dalgada direncimizin arttığını test ettik

        KÜRESEL düzeyde rekabet eden ve dışa açık her ülkenin ekonomisinde zaman zaman olduğu gibi, Türkiye ekonomisinde de dalgalanmaları hep birlikte yaşadığımızı ve yaşamaya devam ettiğimizi belirten Mehmet Ali Yaçındağ, şöyle devam etti: 1994’ten bu yana üç büyük kriz yaşayan Türkiye ekonomisinin mayıs, haziran dönemindeki dalgalanmada gösterdiği performans, uzmanlar tarafından ekonominin direncinin arttığı yönünde yorumlanmaktadır. Dolayısıyla mayıs-haziran aylarında yaşananların, krizden çok serbest piyasa ekonomisinde görülen olağan dalgalanmalardan biri olduğunu söyleyebiliriz.

        Türkiye artık devler liginde

        TÜRKİYE’nin artık mücadelesini devler liginde sürdürdüğünü ve büyük yabancı şirketler için cazip bir pazar olarak görüldüğünü söyleyen Yalçındağ, Doğrudan yabancı sermaye tutarının, 2006 sonunda 20 milyar dolara yaklaşacağı tahmin edilirken, gelecek yıllarda da istikrarın devam etmesiyle yabancı yatırımların benzer rakamlarda seyretmesi hayal olmayacaktır dedi.

        Pazarda fırsat var, önemli olan değerlendirme cesareti

        İLETİŞİM sektörünün son on yılda en hızlı büyüyen sektörlerin başında geldiğine dikkat çeken Mehmet Ali Yalçındağ, Dünyanın en önemli GSM operatörlerinden Vodafone’nun Türkiye pazarına girmesi ve Türk Telekom’un özelleşmesi ile sektör için yeni bir dönem başlayacak. Yapısal değişimlerini tamamlayan sektör için 2007 yılında rekabet artacak. Diğer taraftan havayolu taşımacılığında birbiri ardına açılan yeni ve güçlü şirketler yolcu kapma yarışını bütün hızlarıyla sürdürüyorlar. Havayolu şirketlerinin reklam yatırımlarını geçen yılın ilk sekiz aylık dönemine göre 3 katı oranında artırmış olması sektördeki rekabeti net bir şekilde gözönüne seriyor. Pazarda yeterince değerlendirilecek fırsat var. Önemli olan bunu değerlendirebilecek cesarette olup, adım atmak dedi.

        Reklam yatırımları 6 ayda yüzde 20 büyüdü

        DALGALANMANIN yaşandığı mayıs ve haziran aylarını da dahil ederek reklam sektörünün ilk altı ayına bakıldığında kurumların reklam yatırımlarını geçen yıla göre yüzde 20 artırdığını, reklam sektörü açısından genellikle en durağan dönem olan temmuz ve ağustos aylarında da yine reklam yatırımlarındaki büyümenin neredeyse aynı oranda (yüzde 19) devam ettiğini söyleyen Mehmet Ali Yalçındağ, Mayıs ve haziran aylarındaki yavaşlama yılın geri kalanı ile ilgili bazı tereddütler yaratmıştı. Ancak yeni sezonun ilk ayı olan eylül ayındaki büyümenin yıl ortalamasının üzerinde gerçekleşmesi (yüzde 24) hepimiz için sevindirici oldu. 9 aylık kümüle reklam yatrımlarının ise yine yüzde 21’e ulaştığını görüyoruz. İlk 9 aydaki sektörlerin performansı memnuniyet verici dedi.

        Gayrimenkuldeki büyüme sürer

        SON iki yıldır katlanarak büyüyen gayrimenkul sektörünün gelişmesinde önemli etken Türkiye’deki yüksek konut açığı olduğunu belirten Mehmet Ali Yalçındağ, DPT istatistiklerine göre mevcut üretim, kentsel alandaki yıllık 650.000 olan konut ihtiyacını halen karşılayamamaktadır. İstikrar ortamının sağlanmasıyla emlak satışlarındaki artışın dönemsel durgunluklar dışında hızlı yükselişini 2007’de de devam ettirmesi bekleniyor.

        Teknoloji market alanı hareketlenecek

        BU yıl hızlı büyüme gösteren sektörlerin başında perakende sektörünün geldiğini söyleyen Mehmet Ali Yalçındağ, Bu yıl el değiştirmelerin yaşandığı sektöre, yabancıların ilgisi çok fazla. Bu yıl pazara giren Harvey Nichols’ı takiben önümüzdeki yıllarda da yabancı girişleri hızlanacak. Özellikle teknolojik market kanadında önemli gelişmelerin yaşanacağına kesin gözüyle bakılmaktadır. Media Markt, Dixons, H&M, C&A gibi bilinen dünyanın önde gelen mağaza zincirlerinin ülkemiz pazarına giriş yapmak için hazırlıklarını büyük bir hızla sürdürdüğü bilinmektedir dedi.

        HÜRRİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ