Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya ANKA'nın kurucusu Hekimoğlu anıldı

        Hekimoğlu'nun ölüm yıldönümü dolayısıyla Ankara Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki kabri başında bir tören yapıldı. Törene Müşerref Hekimoğlu'nun dostları, okurları, ANKA Ajansı ve basın çalışanları katıldı.

        ANKA Ajansı Genel Müdürü Veli Özdemir, yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Müşerref Hekimoğlu’nun bağımsız çizgiye sahip, objektif haberciliği ilke edinen, ulusal çapta ve rekabet edebilir bir basın kuruluşu oluşturup yaşatmak için büyük mücadele verdiğini belirtti.

        GAZETECİLİĞİN KADIN ÖNCÜLERİNDENDİ

        Müşerref Hekimoğlu, 1921 yılında İstanbul'da doğdu ve öğrenim yaşamından sonra gazeteciliğe 1948 yılında Hayat Dergisi'nde başladı. Hekimoğlu, İstanbul’da Yeni Sabah, Akşam, Cumhuriyet gazetelerinde köşe yazarı olarak çalıştı, 27 Mayıs 1960'tan sonra gazeteciliğini Ankara'da sürdürdü.

        Eşi Kuvvet Başarır'la birlikte Öncü Gazetesi'ni de çıkaran Hekimoğlu, 1972 yılında kurulan ANKA Ajansı'nın kurucuları arasında yer aldı.

        Altan Öymen'in milletvekili olmasının ardından 1977 yılında Ajans'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü görevini devralan Hekimoğlu, 2004 yılında ise ANKA'nın Onursal Başkanı oldu.

        Hekimoğlu'nun 27 Mayıs'ın Romanı, Başkent Günleri, Suna Kan: Öz Şarkısını Duyuran Kemanın da aralarında bulunduğu çok sayıda kitabı ve Almanca'dan Türkçe'ye çevirileri bulunuyor. Sürekli basın kartı sahibi olan Hekimoğlu, Cumhuriyet Gazetesi'nin Ankara ANKA adlı köşesinde ve Cumhuriyet Dergi'de haftalık yazılar kaleme alıyordu. Müşerref Hekimoğlu, Mimoza Dergisi'nin Cumhuriyet'in 75'inci yılı kutlamaları dolayısıyla yaptığı 75 Yılda 75 Başarılı Kadın anketinde Gazetecilik Mesleğinin Kadın Öncüsü olarak ödüle layık görülmüştü.

        Hekimoğlu 83 yaşında karaciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle yaşama gözlerini yummuştu. Cumhuriyetin ilk kadın gazetecilerinden olan Müşerref Hekimoğlu, meslek yaşamında, bağımsızlık, eşitlik ve özgürlük değerlerini ve Cumhuriyetin devrimci ilkelerini savundu. Gazetecilikte temel işlevin haber verme ve bilgilendirme olduğuna inanan, haberde doğruluk ve tarafsızlık kaygısını önde tutan Hekimoğlu, araştırmacı gazeteciliği önde tutan ve toplumdaki çeşitliliği anlamaya çalışan bir çizgiyi savundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ