Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya FT: Avrupa, Türkiye'yi istemiyor

        Financial Times'da yayımlanan bir makalede ''Avrupa, Türkiye'nin artık AB'de istenmediğini anlatmak için elinden geleni yapıyor'' değerlendirmesi yapıldı. Makale yazarı ayrıca, Türkiye-AB ilişkilerinin 'Fransa'nın yaşlı devlet başkanı'nı aşacağını da yazdı.

        2002 ve 2005 yılları arasında AB'den Sorumlu Bakan olarak görev yapan İşçi Partisi milletvekili Denis Macshane tarafından kaleme alınan makalede, Avrupa'nın Türkiye'ye yaklaşımı kazanımı az, kaybı büyük olacak çok riskli bir oyun sözleriyle tanımlandı.

        Laik, demokratik ve Müslüman olan bu ülke daha ne kadar Doğu'ya dönmek yerine Batı'ya bakıp geleceğini Avrupa'da arayacak? sorusuyla makalesine başlayan Macshane, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a da eleştiriler yöneltti.

        Macshane, Chirac'ın Ermenistan ziyareti sırasında hem evsahiplerini, hem de Fransa'daki Ermeni diasporasını sevindirmek için söylediği Türkiye yüzbinlerce Ermeni'nin I. Dünya Savaşı sırasında katledilmesinin bir soykırım olduğunu kabul etmelidir sözleriyle, Türkiye'nin AB üyeliğine yeni bir şart getirdiğini belirtti.

        Yazıda, bunun, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Madagaskar veya Cezayir'e giderek, 'Fransız askerlerinin savaş sonrası ayaklanmaları bastırmak için yaptıkları katliam nedeniyle Fransa'nın özür dilemesi gerekir' diye çağrıda bulunmasına benzediğine işaret edildi.

        Katliamın sorumlusu Osmanlı'daki kokuşmuş unsurlar

        Macshane, makalesinde, 'Ermeni katliamı'nın kötü bir yara olduğunu, ama bunun sorumlusunun modern Türkiye Cumhuriyeti değil, 'Osmanlı İmparatorluğu'ndaki kokuşmuş unsurlar' olduğunu yazdı.

        Yazıda ayrıca, AB'nin, potansiyel üyeleri bir yana, şu anki üyelerinden tarihi kabahatleri için özür talep edecekse kendini feshetmesi gerekeceği belirtildi.

        Bay Chirac'ın bu açıklaması sonrası, AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn soykırımı tanımanın üyelik için resmi bir ön şart olmadığını söyledi. Bu yerinde bir düzeltmeydi diye yazan Macshane, ama 'AB'nin genişlemesi bitmiştir' diyen Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso'yu nasıl açıklayacaksınız? sorusunu sordu.

        Bu sorunun gerek Brüksel'deki bürokratlar, gerek 'görevden ayrılmak üzere olan yaşlı Fransa Başkanı'nı aştığı'nı vurgulayan yazar, nisan 2004'te Avrupalı dışişleri bakanları ciddi bir şekilde Kuzey Kıbrıs ile ticari ilişkileri başlatma kararı aldılar. Bu sözlerinde durmadılar. Ben de o müzakerelerde vardım ve şimdi güçlü Avrupa ülkelerinin kendi kararlarını uygulamaya sokmamasını utanç verici buluyorum dedi.

        Türkiye de dostlarını çıldırmak için çaba sarfediyor

        Türkiye her ay gözlerini açıp Avrupa yolu üzerine yeni bir engel konulduğunu görüyor diye yazan Macshane, Türkiye'yi hor görmenin Avrupa için tehlikeli bir oyun olduğu ve bunun sonucunda Türkiye'nin yüzünü Doğu'ya dönebileceği uyarısında bulundu.

        Türkiye de Batı'daki dostlarını çıldırmak için çok çaba sarfediyor görüşüne yer verilen yazıda yazar ve gazeteciler aleyhinde açılan davalar her tür demokrasi anlayışına hakarettir denildi.

        Yazar, Avrupa sürekli sadakat bekleyemez çünkü Türkiye'nin alternatifleri var görüşüne de yer verdi.

        Macshane ayrıca, yukarıdan bakmak, cehalet ve düşmanlık duyguları nedeniyle Türkiye'yi Avrupa tartışmasında zorlamanın Avrupa'nın en büyük varlıklarından birinin çatışma ve gerginlik kaynağına dönüşmesine yolaçacağı uyarısında bulundu.

        CNN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ