Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem NATO: Türk askeri Kabil dışında da görev yapsın

        Orgeneral Jones, Washington'da küçük bir grup gazeteciyle söyleşisinde, Brüksel'de gelecek hafta yapılacak NATO toplantısı öncesinde, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 26 üye ülkeye birer mektup gönderilerek, bu ülkelerden, Afganistan'daki birliklerinin görev alanına getirilmiş kısıtlamaları kaldırmalarının talep edildiğini söyledi.

        Jones, Bunu bütün üye ülkelere söylüyorum. Askerler üzerinde sınırlamalar olduğu sürece asker göndermek yetmez. Ülkelerin Afganistan'daki birliklerine getirdiği sınırlamalar, komutanların ihtiyaç duyduğu imkan ve kabiliyetleri ve manevra yeteneğini kısıtlıyor dedi.

        Orgeneral Jones, Bu sınırlamalardan bazıları, ülkelerin görev bölgesine ilişkin getirdikleri kısıtlamalar. Örneğin Türkiye, kuvvetlerinin sadece Kabil bölgesinde görev yapmasına izin veriyor. Bu bir sınırlama. Ancak sadece Türkiye'yi ayırmaya çalışmıyorum. Diğer ülkelerin de uyguladığı sınırlamalar var diye konuştu. Bundan dört yıl önce Kosova'daki NATO gücünde de üye ülkelerin birliklerine koyduğu sınırlamalar olduğunu, ancak zaman içinde bu sınırlamaların çok aza indirildiğini ve şimdi bütün ülkelerin Kosova'daki kuvvetlerinin, aynı şartlara tabi hale getirildiğini kaydeden Orgeneral Jones, amacın, Afganistan'da da aynı sonucun elde edilmesi olduğunu belirtti. Jones, Brüksel'de gelecek hafta 26 üye ülkenin katılımıyla üst düzey bir NATO toplantısı var. Bunun öncesinde, bütün ülkelere birer mektup gönderilerek, kaldırılmasıni istediğimiz sınırlamalar kendilerine iletildi dedi. Orgeneral Jones, üye ülkelerin Afganistan'a daha fazla asker göndermesi durumunda bunu memnuniyetle karşılayacaklarını, ancak daha önemli olanın, Afganistan'daki NATO askerlerinin esnek şekilde, sınırlamasız kullanılabilmesi olduğunu söyledi. Jones, üye ülkelerden ilave helikopter ve bazı diğer hareket ve manevra kabiliyetini geliştirecek imkanlar sağlanmasına çalışıldığını da belirtti. NATO, bu ay Afganistan'ın tamamının güvenlik sorumluluğunu üstlenmişti. Ancak özellikle ülkenin güneyinde ağırlıkla İngiliz ve Kanada askerlerinin görev yaptığı bölgede, son aylarda Taliban ile meydana gelen çatışmalarda çok sayıda NATO askeri yaşamını yitirmişti. Jones, Irak'taki direnişçileri taklit eden Afganistan'daki direniş gruplarının uygulamaya bu yıl başladığı intihar saldırıları sonucu, Eylül başına kadar ülkede 125 Afganlının ve 7 Amerikan askerinin öldüğünü de bildirdi. -KARADENİZ NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Başkomutanı Orgeneral Jones, Karadeniz'in güvenliği konusunda Türkiye'nin gösterdiği işbirliğinden çok memnun olduklarını da söyledi. ABD'nin, Akdeniz'de görev yapan Active Endeavour (Aktif Çaba) adlı operasyonunun Karadeniz'i de kapsamasını isteyip, istemediğinin sorulması üzerine Jones, Bizim istediğimiz, Karadeniz ülkelerinin bu önemli konuda birlikte çalışması. Bunun bir NATO operasyonu olması gerekmez dedi. Orgeneral Jones, Türkiye'nin işbirliği derecesinden çok memnunuz. Türkiye'nin Karadeniz'deki liderliği, bölgedeki güvenlik bilincinin artırılması açısından büyük önem taşıyor diye konuştu. ABD, daha önce Aktif Çaba gücünün Karadeniz'de de görev yapması konusunda zemin yoklamış, ancak Türkiye'nin buna soğuk bakması üzerine bu çabasından vazgeçmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ