Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bu parka 'tek' erkek giremez!

        AKP'li Belediye Başkanı Kıyıklık, Kadınlar 'Burada erkekler bizi rahatsız eder' diyerek bu tip yerlerden uzak kalmasın istiyorum diyor

        İstanbul Bağcılar Belediyesi, Merkez Mahallesi'nde kadınlara özel park yaptırıyor. Tamamlanmak üzere olan ve kadınların yararlanacağı bir lokantanın da inşa edildiği parka yalnız erkeklerin alınmaması planlanıyor.

        Tek erkek istemiyoruz diyen Belediye Başkanı AKP'li Feyzullah Kıyıklık, projenin gerekçesini Kadınlar bu tip yerlerden, 'Burada erkekler bizi rahatsız eder veya laf atar' diye çekinip uzak kalmasınlar istiyorum sözleriyle açıkladı.

        Şanlıurfa Siverek ve Konya'da bölge kadınının toplumsal yaşama katılımını teşvik gerekçesi öne sürülerek uygulamaya sokulan, ancak kadınların tecrit edildiği yönünde tartışmalara yol açan kadınlara özel park uygulaması İstanbul'da da başlıyor.

        Bağcılar Belediyesi'nce Merkez Mahallesi'nde 4.5 dönümlük alanda yaptırılan parkta yürüyüş yolunun yanı sıra voleybol, basketbol ve tenis sahası ile çocuk oyun alanları bulunuyor.

        Muhtarlık binasının da bulunduğu geniş bir alana yayılan parkın çevresi yaklaşık 2 metrelik demir parmaklıklarla çevrildi. Giriş-çıkışların sürgülü demir kapıdan yapıldığı alanda tek katlı bir lokanta da inşa edildi. Sadece kadınlara hizmet vermesi planlanan geniş verandalı lokantanın hemen önünde süs havuzu bulunuyor.

        Kadınlara özel park fikrinin kendisine ait olduğunu söyleyen Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık, şunları söyledi:

        Laf atarlar diye...

        Hanımlar gelsin, çay kahve içsinler, kendi pastalarını yapsınlar, voleybol, basketbol oynasınlar, çocuklarını parkta gezdirsinler. Çünkü parklara kadınlar çok fazla gitmiyor. Biz de gitmelerini istiyoruz.

        Şehirleşmenin insanların umuma açık yerleri kullanmasıyla mümkün olduğunu, ancak kadınların çekingenlik duyabildiğini belirten Kıyıklık, Bayanlar 'Efendim burada erkekler bizi rahatsız eder veya laf atar' diye çekinip böyle toplu yerlerden uzak kalmasınlar istiyorum dedi.

        Kıyıklık, parka erkeklerin girip giremeyeceğine ilişkin sorumuza, Aile girecek oraya. Karı - koca girecek. Belki gençler veya erkekler yalnız başına girmeyecek yanıtını verdi.

        Lokanta da kadınlara

        Kadınların voleybol ve basketbol oynamasını istediklerini, ancak çekinmeseler bile erkeklerden kadınlara sıra gelmediğini anlatan Kıyıklık, spor alanlarından kesinlikle kadınların yararlanacağını söyledi.

        Parkta bulunan lokantanın işletmesini de kadınlara vereceğini belirten Kıyıklık, Hanımlar orada kendileri üretecek, satıp para kazanacaklar. Belki oturmaya erkek ve kadın da eşleriyle gelebilir. Erkekleri tek sokmak istemiyoruz açıkçası diye konuştu.

        552 bin YTL'lik park

        Parkı, Büyükşehir Belediyesi ve Bağcılar Belediyesi'ne daha önce de iş yapan Nas İnşaat yapıyor. Ensar Vakfı Özel İlköğretim Okulu ve Bağcılar Belediyesi açık düğün alanı işlerini alan Nas İnşaat, park ihalesini 552 bin YTL'ye aldı. 3-12 yaş arası çocuklar için kaydırak ve salıncakların monte edildiği ve potaların yapılmaya başlandığı park, çimenlerin serilmesi ve bankların yerleştirilmesiyle kısa bir süre sonra hizmete açılacak.

        'Parkla başlar, hastaneyle sürer'

        Kadınlara özel park uygulaması konusunda bazı değerlendirmeler şöyle:

        Prof. Dr. Türkel Minibaş (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı):

        Kadının toplum içindeki varlığı beraberinde sadece sosyal özgürlüğünü değil, ekonomik olarak bağımsızlığını da taşır.

        Bugün parklar için olan yarın hastaneler, pastaneler için devam eder. İş hayatında da kadının izolasyonu, kadınların karar mekanizmalarından uzakta, her türlü sosyal güvencesiz çalışmasını da beraberinde getirmektedir. Bu sadece kadınların değil toplumun demokratikleşmesi adına çok büyük bir yüz karasıdır.

        Avukat Nazan Moroğlu (İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Genel Başkanı):

        Kadınların gidebileceği bir parkın yapılması Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde söz konusu olmuştu.

        Kadınların tek başına sokağa çıkmadığı illerde, bu bir anlamda kadınların sosyalleşmesi için bir aşama niteliğinde oldu. Ama İstanbul'da kadınlara özgü bir park yapılması artık kadın-erkek ayrımcılığının en uç örneğidir.

        Bu bir anlamda adım adım kadınla erkeğin toplantı salonlarında ayrı ayrı yerlerde oturmalarıdır. Bunun için gerçekten kadınları toplumsallaştırmadan uzak tutmak amacına yönelik olsa gerek diyorum.

        Güldal Okuducu (CHP Milletvekili): Siverek ve Konya'da yapıldığında Anadolu'nun kırsalında sıkışmış kadın üzerindeki baskının hafiflemesine yönelik bir uygulama olduğuna dair açıklamalar yapılmıştı.

        Kadınların bu tür yerlere o bölgelerde hiç gidememesindense bu daha anlamlı gibi şeyler söylendi. Bu uygulamanın Bağcılar'da yapılıyor olması aslında 4 yıldır AKP'li belediyelerin ve iktidarın, toplumsal yaşamı dinsel değerlerle kuşatmaya dönük, kadın-erkek eşitliğini ortadan kaldırıcı bir yaklaşımı ortaya koymasıdır. İstanbul gibi bir şehirde çağdaşlığa, aydınlığa, dünyaya dönmüş bir metropolün AKP eliyle ne hale getirildiğinin bir somut uygulaması, belgesidir.

        KARŞI GÖRÜŞ:

        Erkeklerin oturduğu binlerce yer neden tartışılmıyor?

        Nebahat Akkoç (Kadın Merkezi Derneği /KA-MER Başkanı): Eğer bu parklar kadınların dışarı çıkmasını kolaylaştıran yerler olacaksa ben çok destekliyorum. Erkeklerin oturduğu binlerce yeri tartıştık mı da kadınlar için açılan iki parkı tartışıyoruz? Amacımız her türlü mekânın kadınlar ve erkekler tarafından kullanılabilir olmasını sağlamak. Neden kadınlar o parklara gidemiyorlar? Bunun altında yatan gerekçelere yaklaşıp problemin özünü çözmeye yönelik birtakım şeyler yapmak lazım.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ