Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Bugün konut almanın tam zamanı" - Makro Ekonomi Haberleri

        Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Merkez Bankasının döviz fiyatlarını dengelemek amacıyla yükselttiği faizlerin sadece ''paradan para kazanma'' hevesi yaşayanları sevindirdiğini söyledi.

        Babacan, IMF ile yapılan son görüşmelerde, cari açığın oldukça yüksek boyutlarda olduğunun hatırlatıldığını, Merkez Bankasının döviz kurunda dizginleri elden bırakmamak için faiz silahını kullandığını savunarak, ''Merkez Bankasının faiz silahı dövizi bir dengede tutuyor, ama piyasayı durgunlaştırıyor. Türk parasının değer görmesi ithalatı artırıyor. Bu da ülke ekonomisine zarar veriyor'' görüşünü dile getirdi.

        Babacan, mevduata uygulanan faizin yüzde 12'lerden yüzde 20'ye yükselmesinin tüm sektörleri olumsuz etkilediği gibi son 6 aydır durgun bir dönem yaşayan inşaat sektöründe de endişeye neden olduğunu ifade etti.

        İnşaat sektörünün lokomotif sektör olduğunu, birçok sektörü peşinden sürüklediğine işaret eden Babacan, ''Konuta talep aynı hızıyla devam etseydi bugün kira bedelleri de bu kadar yükselmezdi. Çalışanların büyük bir bölümü, şu anda gelirlerinden önemli bir payı kira giderlerine ayırmak zorunda kalıyor. Bu nedenle, bir yanda mevduata uygulanan faizlerin, diğer yanda konut kredisi faizlerinin yükselmesi ülke ekonomisine zarar verir boyuta ulaştırılmamalı'' dedi.

        Babacan, faizler düşmediği takdirde inşaat sektöründe konut üreten firmaların işlerinin gün geçtikçe zorlaşacağını savundu. İNŞAAT MALİYETLERİ DÜŞTÜ 6 ay öncesine kadar yüzde 1'in altına düşen konut kredisi faizlerinin şu anda ortalama yüzde 1.80-1.85 arasında seyrettiğini anımsatan Babacan, şunları kaydetti:

        ''Konuta talep azalınca yükselen konut fiyatları normal seviyesine döndü, hatta düşüş de oldu. Bunun yanı sıra inşaat malzemesi talebinin artması, buna karşılık arzın azalması maliyetleri yükseltmişti. Oysa, konuta talep daralmasıyla birlikte başta demir olmak üzere inşaat girdi maliyetleri de düştü. Bu nedenle şu anda konut almanın tam zamanı. Eskiden kredi faizleri düşüktü, ama konut fiyatları adeta uçmuştu, şimdi tam tersi yaşanıyor. Konuta bugün yatırım yapan kazançlı çıkar.''

        Babacan, konutta talep daralmasına rağmen lüks ve sosyal donatılı konutlara halen talebin bulunduğunu sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ