Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Borsada haftaya bakış - Makro Ekonomi Haberleri

        Piyasalar bu hafta, içeride açıklanacak verilerle birlikte, yurt dışından özellikle de ABD'den gelecek verileri takip edecek.

        Gedik Yatırım'ın haftalık değerlendirmesinde, dış piyasalarda devam eden olumlu havanın etkisiyle endekse tepki alımlarının geldiği, içeride önemli bir beklenti olmaması nedeniyle dış gelişmelere odaklanan piyasaların beklentiler doğrultusunda gelen ABD verileriyle yükselişini sürdürdüğü anımsatıldı.

        İşlem hacminde dalgalanmalar yaşanırken para girişinin olmasının olumlu bir gelişme sayılabileceği ifade edilen açıklamada, alternatif piyasalara bakıldığında, dövizin hafif yükselişlere rağmen genelde satıcılı olduğu, faizlerin ise bileşik yüzde 21 seviyelerinin üzerini gördükten sonra tekrar bu seviyelerin altına indiği belirtildi.

        Değerlendirmede, beklentilerin üzerinde gelen 2. çeyrek büyüme rakamı, yeniden yükselişe geçen cari açık, gevşemeye devam eden petrol fiyatları, İran konusundaki gelişmeler, içeride ve dışarıda yaşanan terör olayları, diğer önemli gündem maddeleri olarak sıralanırken, dış piyasalardaki olumlu durumun devam ettiği, içerde gündemin yoğunlaşmasının yarattığı sıkıntının net olarak

        görülebileceği kaydedildi.

        Enflasyona ait belirsizlik, buna bağlı beklenen IMF görüşmeleri, AB ile ilişkilerde yaşanan sorunlar ve değerlenen YTL ile birlikte tekrar gündeme gelen cari açık sorununun piyasadaki sıkışıklığın nedeni olarak sayılabileceği ifade edilen değerlendirmede, şöyle denildi:

        ''Dolayısıyla hafta boyunca yakalanan yükseliş eğiliminin yanında

        tedirginliğin olması da dikkat çekici bir gelişme. Bu hafta içeride açıklanacak veriler olsa da, yurt dışından, özellikle de ABD'den gelecek verilerin daha önemli olduğunu söyleyebiliriz. Bunların içinde en önemlisi ise ÜFE verisi olacaktır. FED'in faiz toplantısı öncesindeki son önemli veri olması nedeniyle piyasalar bu veriyi de görmek isteyecektir. Yine de genel beklentinin faizlerin artmayacağı yönünde olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir.''

        Değerlendirmede, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izleyen faizlerin

        yönünün de bu hafta piyasalar tarafından dikkate alınacağı, orta vadeli yükseliş eğiliminin sürmesinin beklenebileceği ifade edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ