Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Saddam'ın idamına yorumlar

        TALABANİ: MAHKEME ADİLDİ, AMA KARAR HAKKINDA YORUM YOK

        Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, devrik lider Saddam Hüseyin’in yargılandığı mahkemenin adil olduğunu, ancak karar hakkında yorum yapmayacağını söyledi.

        Devlet Başkanı Talabani, Fransa’nın başkenti Paris’te kaldığı otelde Associated Press ajansına verdiği demeçte, "Mahkemenin adil olduğunu düşünüyorum" dedi.

        Talabani, ülkesinde gerilim yaratacağı endişesiyle mahkeme kararı hakkında yorum yapmayacağını belirterek, "Irak adliyesinin bağımsızlığına saygı göstermeliyim, çünkü benim yorumlarım durumu etkileyebilir" diye konuştu.

        DIŞİŞLERİ BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI GÜL Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in idam cezasına çarptırılmasıyla ilgili olarak, ''O, onların bileceği iş. Biz başka ülkenin işine karışmayız'' dedi.

        Gül, Kayseri'de gazetecilerin soruları üzerine, Irak'ın birliğinin ve siyasi bütünlüğünün devam etmesine çok önem verdiklerini söyledi.

        Saddam Hüseyin'in idam cezasına çarptırılmasıyla ilgili bir soru üzerine, Gül, ''O, onların bileceği iş. Biz başka ülkenin işine karışmayız. Irak bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve siyasi birliği olan bir ülke. Kendi seçimini yapmış ve bir göreve gelmiş bir hükümet ve parlamento var'' diye konuştu.

        Irak halkının geçmişten beri büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Gül, şöyle konuştu:

        'Irak halkı çok büyük sıkıntılar çekti. Gerek Saddam döneminde girdikleri anlamsız savaşlar, İran ile Kuveyt ile yapılan savaşlar nedeniyle milyonlarca insan öldü. Milyonlarca çocuk yetim, kadınlar dul kaldı, milyarlarca dolar da heba oldu. Bütün bu sıkıntılardan sonra 'Irak tekrar düzlüğü çıksın' diye beklenen bir dönemde, maalesef Irak şimdi başka sıkıntılarla uğraşıyor. Aslında Irak halkı ve Irak çok zengin. Arap ülkeleri içinde en büyük insan zenginliği ve tabii zenginliği olan ülke. Böyle bir ülkenin insanlarının daha mutlu ve daha müreffeh olması gerekirken, dünyanın en büyük sıkıntısını çekiyorlar.'' IRAK'IN BÜTÜNLÜĞÜNÜN ÖNEMİ Irak'ın bütünlüğünün devam etmesi gerektiğini, bu konuda son günlerde bazı yanlış düşünceler olduğunu kaydeden Gül, şöyle devam etti:

        ''Son gönlerde yanlış alternatifler ortaya konuyor. 'Acaba Irak bölünse daha mı iyi olur. Bu karmaşa biter mi' diye. Bu konuda herkesin dikkatini çekiyoruz. Böyle bir şey sakın alternatif olarak düşünülmesin. Çünkü öyle bir şey Irak'ı inanılmaz ayrı bir kaosun içine sokar. Komşular da tabii çok farklı davranmaya başlar. Bu sadece Irak'ın problemi değil. Tüm bölgenin, dolayısıyla tüm dünyanın problemi ağırlaşır. Onun için herkesin dikkatini çekiyoruz. Kendi ülkelerine sahip çıksınlar. Arap, Kürt bunlar hep Irak vatandaşıdır. Irak da onlarındır. Biz de komşuları olarak onlara yardımcı olmayı arzu ediyoruz.''

        Gül, bu açıklamanın ardından iki gündür bulunduğu Kayseri'den ayrıldı.

        ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ İDAM CEZASINI KINADI Uluslararası Af Örgütü, Saddam Hüseyin ve 2 yardımcısının Duceyl katliamıyla ilgili olarak yargılandığı davanın bugünkü karar duruşmasında idama mahkum edilmesini kınadı.

        Örgütün Orta Doğu ve Kuzey Afrika programının sorumlusu Malcolm Stuart tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Bu dosya, mahkemenin yetkinliğini tartışmaya açan ciddi boşluklarla dolu" ifadesine yer verdi.

        Stuart, "Bu dava, uluslararası standartlarla uyum içinde olmalı, Irak'ta kanunların otoritesine ve adaletin tesisine büyük bir katkı sağlamalı ve Saddam Hüseyin rejimi tarafından yapılan insan hakları ihlallerinin sorumluluğunu ve gerçeği ortaya koymalıydı" açıklamasında bulundu.

        İNGİLTERE MEMNUN İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, resmi bir ziyaret için gittiği Hindistan'da yaptığı açıklamada, "Saddam Hüseyin ve diğer sanıkların adaletle yüzleşmelerini ve işledikleri suçlardan sorumlu tutulmalarını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

        Saddam Hüseyin rejimi tarafından korkunç suçlar işlendiğini belirten Beckett, Irak halkına karşı suç işleyenlerin Irak adaletiyle yüzleşmesinin doğru olduğunu ifade etti.

        Beckett, Irak mahkemesinde bugün alınan kararların ve hükümlerin, kanıtların sunulduğu ve basın tarafından tamamen irdelenen bir yargılamanın sonunda geldiğini belirtti.

        ABD'NİN IRAK BÜYÜKELÇİSİ HALİLZAD: SADDAM HAKKINDAKİ KARAR ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI ABD'nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Saddam Hüseyin ve iki yardımcısına ölüm cezası verilmesinin, "Irak'ta özgür bir toplum kurulması doğrultusunda önemli bir dönüm noktası" olduğunu söyledi.

        Halilzad, yaptığı açıklamada, "Bu davada hakimler, savcılar ve savunma avukatlarının hepsi, sindirmelere karşı cesaret göstermişlerdir. Adaleti sürdürme kararlılıkları, ülkenin şu anda karşılaştığı zor koşula rağmen Irak'ta hukukun üstün geleceğinin bir işaretidir" dedi.

        Halilzad, şunları kaydetti:

        "Ülke, hukuka dayalı özgür bir toplum kurulması doğrultusunda önemli başka bir adım atarken, bugün Irak için önemli bir dönüm noktasıdır. Iraklıları gelecek haftalarda zor günler bekleyebilir, ancak Saddam ve rejiminin defterini kapatmak daha iyi bir gelecek inşa etmek ve birlik için fırsattır."

        RUSYA

        Rusya, Irak'ın ABD tarafından devrilen devlet başkanı Saddam Hüseyin'in Duceyl davasında idam cezasına çarptırılmasının ardından, Saddam Hüseyin'in asılmasının Irak'ta felakete yol açan sonuçları olabileceği konusunda uyardı.

        Rus parlamentosunun dışişleri komisyonu başkanı Konstantin Kossaçev, Saddam Hüseyin'in asılmasının pek mümkün olmadığını belirttiği açıklamasında, Saddam Hüseyin'in idam edilmesi halinde bunun, patlama sınırında bulunan Irak için felakete yol açan sonuçları olacağını söyledi.

        Kossaçev, "Bu cezanın infaz edilmesi zor bir olasılık. Bu, daha ziyade

        manevi bir karardır. Bu idam kararının, Irak toplumunu daha da böleceği

        aşikardır. Sünniler bu kararı tanımayacaktır" dedi.

        İNGİLTERE

        İngiltere İçişleri Bakanı John Reid, kararın ardından yaptığı

        değerlendirmede, "Bu karar, egemen bir ulus tarafından alınan egemen bir

        karardır" açıklamasında bulundu.

        Saddam Hüseyin hakkındaki idam cezasını onaylayıp onaylamadığının sorulması üzerine de Reid, "Sanıyorum hepimizin konu hakkında kendi fikirleri var ama olayda bir rolümüz olduğundan emin değilim" şeklinde yanıt verdi.

        İRLANDA

        İrlanda Dışişleri Bakanı Dermot Ahern, uzun bir davanın sona ermesine memnun olduklarını belirttiği açıklamasında, diğer AB üyeleri gibi idam cezasına karşı olduklarını da kaydetti.

        İTALYA

        İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema da İtalya'nın idam cezasına karşı

        olduğunu bir kez daha vurguladığı açıklamasında, "Bununla birlikte, demokratik

        olarak seçilmiş bir hükümeti olan bir ülkede, bir mahkeme tarafından alınan

        karara saygı duyduklarını" söyledi.

        D'Alema, "Eli kana bulaşmış, insanlığa karşı korkunç suçlar işleyen birinin

        cezasının da ağır olması aşikardır" ifadesini kullandı.

        İtalya Başbakanı Romano Prodi de kararın "uluslararası toplumun bir diktatör

        hakkındaki yargısının bir yansıması" olduğunu belirtti, ancak idam cezası

        hakkında çekince sahibi olunması gerektiğini de ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ