Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Erbakan'ı Suudiler nasıl şok etti?

        Bülent Ecevit koalisyon ortağı Necmettin Erbakan'a güvenmiyordu. Başbakan Yardımcısı olan Erbakan'ın kritik görüşmelerinden haberdar olmaya, bu görüşmelerde ülke ve siyaset adına yapılan konuşmalar ve vaatler konusunda bilgi sahibi olmaya özen gösteriyordu. Ecevit'in kaygılarını haklı çıkaran bir gelişme, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Zeki Yamani ve Kraliyet ailesinden Anas Yasin ile yaptığı görüşme tutanaklarında ortaya çıkıyordu.

        İlk kez yayımlanan Ecevit'in arşivindeki bu çarpıcı belgede, Erbakan'ın Suudi bakana kredi için adeta yalvardığı ve "Türkiye'yi Batı'dan koparmak için" bu krediye ihtiyacı olduğunu söylediği görülüyordu.

        ÇOK GİZLİ ZATA MAHSUS 55

        30 NİSAN 1974 SALI GÜNÜ ARABİSTAN BÜYÜKELÇİSİ

        ANAS YASİN İLE SAYIN N. ERBAKAN ARASINDA

        CEREYAN EDEN GÖRÜŞME

        NOT: 29 Nisan Pazartesi günü Suudi Arabistan Petrol İşleri Bakanı Zeki Yamani ile Sayın Erbakan arasında cereyan eden görüşmeye Anas Yasin katılmıştır. Bu görüşme sonunda Yasin, petrol ve kredi konuları hakkında Kral Faysal ile temas yapacağını, bu temasın sonuçlarına ilişkin bilgiyi vermek üzere yarın sabah (30 Nisan) geleceğini Sayın Erbakan'a söylemiştir. Bu sözlerin üzerine 31 Nisan sabahı gelmiş ve Sayın Erbakan ile aşağıdaki görüşmeyi yapmıştır.

        Yasin: Şimdi Kral'dan geliyorum. Petrol ve kredi hakkında Türkiye'nin isteklerine büyük önem gösteriyor. Türkiye için çok iyi teveccühleri var. Bu iyi niyet çerçevesinde ilgili makamlara talimat veriyor, beni Prens Fahd'a gönderdi. Şimdi oraya gitmek istiyorum. Prens Fahd ile yapacağım temaslar hakkında size bilgi veririm.

        'Çok şey bekliyorduk'

        Erbakan: Sayın Büyükelçi, petrol ve kredi hakkında ne kadar büyük önem gösterdiğimizi tekrarlamak istiyorum. Burada bulunan büyük heyetimizle beraber Suudi Arabistan'a gelirken çok şeyler bekliyorduk. Nüfusunun %99'u Müslüman olan 40 milyonluk Türk milleti de bu ziyaretten çok şeyler bekliyor. Şimdi bu büyük ümitler karşısında eli boş olarak dönemeyiz. Mutlaka bir şeyler götürmemiz lazım. Götüremezsek Türkiye'de durum çok feci olur ve bundan böyle Suudi Arabistan ile dostluğumuz hakkında milletimize bir şey söylemeye yüzümüz tutmaz. Bakın şimdi siz...

        Konuşurken şöyle bir kroki çizdim. Çizilen kroki şöyledir:

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ