Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Suriye sınırında petrol bulundu - Makro Ekonomi Haberleri

        TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bağlı kuruluşları ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bütçelerinin görüşülmesine başlandı.

        Bakanlığın faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Güler, bu faaliyetlerin ”yatırım, işletme ve servis” olmak üzere 3 ana başlık altında sürdürdüğünü söyledi.

        800 MİLYON TONLUK YENİ LİNYİT REZERVİ

        AB müktesebatına uyum ve enerji sektöründe piyasa mekanizmasının oluşturulmasına yönelik önemli adımlar atıldığını anlatan Güler, bu çerçevede çıkarılan bazı yasalarla ilgili bilgi verdi.

        Güler, çıkan ve yeni çıkarılacak enerji yasalarıyla gelecek 20-30 yılın kilometre taşlarının şimdiden gerçekleştirilmiş olacağını söyledi.

        Yeni Maden Yasasının çıkmasının ardından ülke genelinde bir kömür arama seferberliği başlatıldığını kaydeden Güler, kömür arama seferberliğinin 20 sahada sürdüğünü; şimdiye kadar 800 milyon ton yeni linyit varlığının tespit edildiğini söyledi.

        Güler, 800 milyon ton kömürün her bir tonundan 20 dolar kalsa dahi, bunun 16 milyar dolar değer anlamına geldiğine dikkati çekti.

        Bakan Güler, yapılan bu çalışmaların “elektriğe zam var mı, yok mu?” tartışmaları arasında kaynağını da ifade etti.

        Afşin-Elbistan'da C-D sahalarının ihaleye çıktığını, ayrıca, fakir vatandaşlara kömür verme çalışmalarının devam ettiğini anlatan Güler, Soma-Tunçbilek'te sadece torbalama tesislerinde 700 kişilik istihdama ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

        CHP milletvekillerinin, “O zaman eleman gönderelim” demesi üzerine Güler, ”Tabii... Hemen listeye alırız” dedi. CHP'liler ise “Bize sıra gelmez” diye yanıt verdi.

        “4 YILDIR ELEKTRİĞE ZAM YAPMADIK”

        Güler, elektrikte kayıp-kaçak oranlarının azaltılmasına dönük çalışmalar, yerli ve yenilenebilir kaynakların elektrik enerji üretmede kullanılması sonucunda elektriğe 4 yıldır zam yapılmadığını söyledi.

        Kasım 2002-Ekim 2006 döneminde elektrik enerjisi satış tarifelerinde herhangi bir artış yapılmadığını, aksine sanayide kullanılan elektriğin fiyatının ortalama yüzde 6,5, konutlarda kullanılan elektriğin fiyatının da ortalama yüzde 1,5 oranında indirildiğini kaydeden Güler, enerji maliyetlerinin düşürülmesine yönelik çalışmaların devam edeceğini söyledi.

        1,8 MİLYAR DOLARLIK TAHKİM DAVASI

        İktidara geldikleri günden beri enerjide geçmiş dönemde yapılan yanlış anlaşmaların düzeltilmesine yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Güler, Rusya'dan 3 ayrı fiyattan alınan doğalgazın tek fiyata düşürüldüğünü, “al ya da öde” miktarlarının aşağıya çekildiğini; Bulgaristan'dan elektrik alımının durdurulduğunu, yüksek maliyetli mobil santrallerde üretime son verildiğini söyledi.

        YİD için bakanlık aleyhine açılan 18 adet tahkim davasında talep edilen tazminat miktarının yaklaşık 1,8 milyar dolar olduğunu belirten Enerji Bakanı, bakanlık aleyhine kesinleşen tazminat tutarının sadece 178,6 milyon dolar olduğunu, 844,6 milyon dolar tutarındaki tazminat talebinin ise hakem heyetleri tarafından reddedildiğini söyledi.

        ŞIRIL ŞIRIL AKAN SULAR TARTIŞMASI

        Akan her sudan faydalanmak için bir atılım başlattıklarını anlatan Güler, ırmak ve derelere yapılacak hidroelektrik santralleri (HES) ile küçük miktarlarda elektrik üretiminin sağlanacağını söyledi. Güler, bununla ilgili 815 projenin Devlet Su İşleri (DSİ) eliyle ihale edileceğini belirtti.

        Büyük baraj projelerine de değinen Güler, Ilısu Barajının temelinin atıldığını, Yusufeli Barajının temelinin kısa zamanda atılacağını, Boyabat ve Konya ovasının sulanması amacıyla düşünülen Mavi Tünel projelerinin de ihale aşamasına geldiğini kaydetti.

        Sadece DSİ'nin Hakkari ilini kapsayan 17. bölgesinde, 8 milyar kilowattsaat (kWh) enerji kaynağı bulunduğuna, bunun ise şimdiye kadar sadece 2 milyar kWh'sinin projelendirildiğine işaret eden Güler, “Bu kaynaklar yatırım bekliyor, bunlarla ilgili model geliştiriyoruz. Su akarken bakmak istemiyoruz” dedi.

        Bakan Güler'in, “Daha önce şırıl şırıl akan, üzerine şiirler yazılan sulardan elektrik üretiyoruz” sözlerine CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu tepki gösterdi.

        Kumkumoğlu'nun, “(Şırıl şırıl akan sular) Plan ve Bütçede yapılması gereken bir sunum değil. Cumhuriyet tarihinde sudan ilk defa mı elektrik üretiliyor” sözleri üzerine Güler, önemli projelerin hayata geçirildiğini ve bir projenin gerçekleştirilmesinin de sanıldığı kadar kolay olmadığını söyledi.

        "PETROL ARAMA ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİYORUZ"

        Sunumunda, bakanlığa bağlı kuruluşlar hakkında da bilgi veren Güler, Elektrik İşleri Etüd İdaresinin (EİEİ) özel rüzgar santrali yatırımları için büyük önem taşıyan Rüzgar Enerji Atlası çıkarttığını, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğünün çok ayrıntılı Jeotermal Haritası yayımladığını söyledi.

        Güler, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) arama faaliyetlerine ağırlık verdiğini ve kurumun son 4 yılda yatırım bütçesinin yüzde 800 artırıldığını kaydetti. Karadeniz ve Akdeniz'de 3 boyutlu sismik arama çalışmalarının devam ettiğini belirten Güler, 2006 programında 45 kuyunun açılmasının programlandığını, bu sayının 70'e revize edildiğini bildirdi.

        Önceki yıllarda açılan 8 veya 9 kuyudan sadece 1'inde petrol bulunduğunu ifade eden Hilmi Güler, Suriye sınırında açılan 8 kuyudan 8'inde petrol bulunduğunu bildirdi.

        Bulunan petrolün Suriye, İran, Irak veya Suudi Arabistan'da bir kuyudan çıkan petrol kadar fazla olmadığını, ancak ekonomik olduğunu dile getiren Güler, ”Ama azı veren Allah, çoğu da verir. Sabırla çalışıyoruz” dedi.

        Doğalgaz depolama çalışmalarına ilişkin bilgi veren Güler, Silivri'deki doğal gaz deposunun bitmek üzere olduğunu, 1,6 milyar metreküp kapasitesi bulunan bu deponun genişletilmesi imkanı bulunduğunu; Tuzgölü doğal gaz depolama projesinin ise sürdüğünü söyledi.

        2007 BAKANLIK BÜTÇESİ

        Güler, bakanlık, bağlı ve ilgili kuruluşların (TEDAŞ dahil) yürütmekte olduğu projelere, 2007 yılında toplam 31,8 milyar YTL ödenek öngörüldüğünü bildirdi.

        EPDK'NIN DENETİMLERİ 2007'DE DE DEVAM EDECEK

        Bütçede sunum yapan Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) 2. Başkanı Yusuf Tülek de kurumun elektrik, doğalgaz, petrol ve LPG piyasalarında yürütülen faaliyetleri ve ulusal marker hakkındaki çalışmaları konusunda bilgi verdi.

        Söz konusu piyasalarda denetim ve soruşturmaların ilgili yönetmelikler doğrultusunda yapıldığını, petrol piyasasında yapılan denetimler sonucu 1790 gerçek ya da tüzel kişiye 1,7 milyar YTL para cezası uygulandığını hatırlatan Tülek, şunları söyledi:

        “'2007 yılında elektrik ve doğalgaz piyasalarnda hazırlanacak program doğrultusunda denetim yapılması planlanmaktadır. Ulusal marker uygulamasının 1 Ocak 2007 tarihinde başlamasıyla ülke çapında dolaşımda olan akaryakıtın menşeinin ve kalitesinin tespitine yönelik denetim çalışmalarına başlanacaktır.”

        Kurumun 2007 yılında elektrik piyasasından 17 milyon 500 bin YTL, doğalgaz piyasasından 10 milyon 390 bin YTL, petrol piyasasından 28 milyon YTL, LPG piyasasından da 17 milyon 980 bin YTL olmak üzere toplam 73 milyon 870 bin YTL gelir elde edilmesinin öngörüldüğünü bildiren Tülek, kurumun diğer gelirlerle birlikte, 2007 yılı bütçe toplamının 95 milyon 137 bin 840 YTL olduğunu söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ