Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik AKP'li belediyeden çok tartışılacak karar

        Üsküdar Belediyesi görevlileri tarafından park ve koruluklarda içki içenlere ceza kesilip bu kişilerin aynı zamanda belediye internet sitesinde teşhir edilmesi tepki çekti. Uygulamanın yasal olmadığı belirtiliyor

        Üsküdar Belediyesi, Salacak Sahili ile park ve korularda açıkta alkol alan birçok vatandaşa para cezası kesiyor ve kadın erkek ayrımı yapmadan belediyenin resmi internet sitesinde teşhir ediyor. Uygulama yasal olmadığı gerekçesiyle tepki ve eleştiri alıyor.

        1.5 yıllık uygulama

        Üsküdar Belediyesi, 1930'da kabul edilen 1608 sayılı "Umuru Belediyeye Müteallik Ahkamı Cezaiye Hakkında 16 Nisan 1340 Tarih ve 486 Numaralı Kanunun Bazı Maddelerini Muaddil Kanun"un 1. maddesini dayanak alarak ceza kesiyor. Söz konusu maddede, açıkta alkol içilmesini yasaklayan açık bir hüküm olmamakla birlikte gönderme yaptığı Zabıta Yönetmeliği'nin birinci maddesinin "i" fıkrasında şöyle deniyor: "Parklardaki kanepelerde yemek yemek, içki içmek ve yatmak" yasaktır.

        1.5 yıldır süren uygulama kapsamında Encümen, sadece ağustosta aralarında kadınların da bulunduğu 220 kişiye "açıkta alkol" aldığı için 132'şer YTL para cezası kesti. Bunu da belediyenin internet sitesinde, 'encümen kararı' olarak yayımlandı.

        İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Kemal Akar, "Uygulamanın hukuki boyutu yok. Pikniğe giden insanın eğlenirken biraz alkol alması kimseyi rahatsız etmez. 4. Murat döneminden kalma anlayış. İlkel bir mantık" dedi.

        'Dava açabilirler'

        İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Erdener Yurtcan da "Kabahatlerden dolayı idari para cezası kesilmesi için yasal dayanak gerekir. Anayasa'nın 38. maddesinde devlet, suçu ve cezayı kanunla belirlemeyi taahhüt etmektedir. Yönetmelikle suç belirlenip ceza kesilemez" dedi.

        Ceza verilen kişinin internet sitesinde isminin yayımlanmasının "teşhir" olduğunu belirten Prof. Yurtcan, "Adamı mahkum edersin, hapse atarsın ama bunu internette yayımlamazsın. Bu kişiler, kişilik haklarına tecavüz edildiği için manevi tazminat davası açalabilirler" diye konuştu.

        Tek teşhir Üsküdar'da

        Öte yandan İstanbul'da Üsküdar dışındaki 32 ilçe belediyesinin resmi internet sitelerinde belediye encümenlerince kesilen cezaların teşhir edildiği bir bölüm bulunmadığı görüldü.

        Başkan Çakır: Caydırıcı oluyor

        Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

        "İhbar üzerine gidiliyor. Bu işle görevli dört zabıta var. Yanlarında polis var. Başka ilçeler ceza uygulamayarak yanlış yapıyor. Faydasını gördüm, tavsiye ediyorum."

        Çakır, "Ceza kesilenlerin internette teşhiri kişilik haklarına aykırı değil mi?" sorusunu da "Dikkate alacağım. Eğer varsa yanlışımızdan döneriz" dedi.

        Mehmet Demirkaya-MİLLİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ