Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 301 için 3 başlıkta uzlaşma

        Sivil toplum kuruluşları 301'inci madde konusunda görüşmeye devam ediyor AB ile ilişkilerde iki önemli başlıktan biri ifade özgürlüğü. Ankara, sivil toplum kuruluşlarının girişimi ile 301'inci maddeyi değiştirmehazırlığı yapıyor. Sivil toplum kuruluşlarının hazırlayacakları öneriyi bu hafta hükümete iletmeleri bekleniyor.

        Sivil toplum örgütlerinin 301'inci madde üzerindeki görüşme maratonu sürüyor. Toplantılarda cezaların indirilmesi, cezada yurt içi - yurt dışı ayrımını kaldırılması ve eleştiri sınırının uluslararası hukuk normlarına göre belirlenmesi konusunda uzlaşmaya varılırken, Türklüğün tanımı ile ilgili olarak hala bir uzlaşma yok. Hala geçerli olan ceza maddesinde 'Türklüğü, Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni aşağılayanlara 6 aydan 3 yıla kadar ceza' öngörülüyor. Asker, emniyet, yargı ve hükümete yönelik aşağılama suçu için ise öngörülen ceza 6 aydan 2 yıla kadar hapis. Sivil toplum kuruluşları bu iki farklı fıkrayı birleştirip, cezasının da 6 aydan 2 yıla kadar hapis olarak düzenlenmesi için anlaşma sağladı. Yurt içi yurt dışı ayrımı kalkıyor Yürürlükteki maddede Türklüğü aşağılama suçu yurt dışında işlenirse ceza 3'te 1 oranında artılıyor. Sivil toplum kuruluşları, "suçun nerede işlendiği farketmez" diyerek yurt içi - yurt dışı ayrımını kaldırmayı hükümete önerecek. Uluslararası hukuka atıf Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları, var olan yasaya göre suç kapsamı dışında tutuluyor. Ancak bu noktada eleştirinin tanımı yoruma açık diyen sivil toplum kuruluşları yeni düzenlenecek maddede uluslararası hukuka atıfta bulunulmasını istiyor. Türklüğün tanımında uzlaşma yok Sivil toplum kuruluşları Türklük tanımının değiştirilmesi ile ilgili olarak anlaşmaya varamadı. Bu hafta içinde yeniden başkanların biraraya gelmeleri ve Türklük tanımını tartışmaları bekleniyor. 301'inci maddenin 1'inci fıkrası Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni alenen aşağılayan kişinin 6 aydan 3 yıla kadar cezalandırılmasını öngörüyor. Ancak TİSK ve Türk-İş, Türklüğün tanımının Anayasa'nın 61'inci maddesinde net olarak yapıldığını söylüyor ve bu maddenin değiştirilmesine karşı kesin tavır koyuyor. Yapılacak son toplantının ardından sivil toplum kuruluşlarının hazırlayacakları nihai metin hükümete sunulacak. Hükümet uzlaşı arayışında TCK'nın 301’inci maddesini değiştirmek için adım atmaya hazırlanan hükümet, sivil toplum örgütlerinin önerisini bekliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir hafta önce İstanbul'da 11 sivil toplum örgütünün başkanları ile biraraya gelerek "Türk Ceza Kanunu’nun değişmesi için sivil toplum öneri getirirse değerlendiririz” demişti. İlerleme Raporu'nda 301 eleştirisi

        AB Komisyonu, Türkiye İlerleme Raporu'nu 8 Kasım'da açıkladı. Raporda, "Yeni Türk Ceza Kanunu'nun belli maddeleri uyarınca şiddet içermeyen düşüncelerin ifadesine yönelik davalar ve suçlamalar ciddi endişe nedenidir ve ülkede bir otosansür ikliminin oluşmasına katkı yapabilir" denildi. Raporda ayrıca, "bilhassa Türk kimliğini, Cumhuriyeti, yanı sıra devlet organları ve kurumlarına hakareti cezalandıran 301'inci madde buna örnek verilebilir. 301'inci maddenin ilgili Avrupa standartlarıyla uyumlu hale getirilmesi gerekiyor. Bu ceza kanunun ifade özgürlüğünü kısıtlayabilecek diğer maddeler için de geçerli" ifadesi yer aldı. İlerleme Raporu'nda, gazeteci Hrant Dink'e verilen cezanın Yargıtay tarafından onaylandığına dikkat çekildi.

        CNNTURK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ