Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Türkiye bilişim pazarında büyüyor - Teknoloji Haberleri

        Perakende, otomotiv, finans, turizm derken Türkiye'nin yıldızı parlayan sektörleri arasına yazılım sektörü de adını yazdırdı.

        2005 yılında yüzde 23 büyüyerek 18.8 milyar dolara ulaşan bilişim sektörünün 2006 yılında ise 22.7 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Sektörün en hızlı büyüyen kolu ise yazılım. 2005 yılında yüzde 36.6'lık bir büyümeye imza atarak 617 milyon dolarlık bir hacme ulaşan Türk yazılım sektörünün 2006 beklentisi ise 780 milyon dolar. Türk yazılım sektörünün gösterdiği bu büyüme potansiyeli ve içinde barındırdığı fırsatlar global yazılım devlerini yönünü Türkiye'ye çevirmeye başladı. Avupa'da IT personeli bulmakta zorlanan, Hindistan'da ise istedikleri kaliteyi bulamayıp ve iletişim sorunu yaşanan yazılım devleri dümeni Türkiye'ye kırdı. Bu trendin en canlı örneği Türkiye'yi Ar-Ge üssü ilan eden Hollanda'nın bir numaralı yazılım devi Cat Logic.

        Yaklaşık bir ay önce Türkiye'de ofis açan ve eleman alımına başlayan firmanın hedefi Avrupa'nın en büyük yazılım firması olmak ve bunu da Türkiye üzerinde başarmak. DHL, Arkas, Hoyer, Sutton gibi uluslararası lojistik firmalarına yazılım hizmeti veren Cat Logic CEO'su Marcel Bakker, "Biz 1989 yılında kurulmuş bir software firmasıyız. 1996 yılında başlattığımız yeniden yapılanma ile büyük bir atağa geçtik. 2002 yılında Hindistan'da bir şube açtık. İngiltere'de bir şirket satın aldık, Almanya'da ise bir ofis açtık. Hollanda'nın bir numaralı, batı Avrupa'nın ise önde gelen yazılım firmalarından biriyiz. Hedefimiz Avrupa'nın en büyük yazılım firması olmak. Bu hedefte Türkiye'nin rolü çok büyük olacak" diyor.

        Kuracakları Ar-Ge merkezinde 50 kişiye iş imkanı sağlayacaklarını kaydeden Bakker, Türkiye'de firmaların isteklerine göre özel yazılımlar geliştireceklerini söylüyor. Bakker, Türkiye'nin bu anlamda kendileri için bir üs olacağını söylüyor. Bakker, "hollanda, İngiltere ve Almanya'da da Türkiye'dekine benzer merkezlerimiz var. Ancak Cat Logic, ciddi bir büyüme atağına geçti. Yazılım geliştirme üssü bundan böyle Türkiye olacak. Avrupa'dakiler de Türkiye'ye kaydırılıyor. Hollanda, İngiltere ve Almanya bundan böyle sadece satış odaklı olacak. İş geliştirme ise sadece Türkiye'de yapılacak" açıklamasını yapıyor.

        Avrupa'da IT elemanı yok

        Bakker, böyle bir yatırımı Hindistan'da değil de Türkiye'de yapmalarının nedenini ise şöyle açıklıyor: "Hindistan'da açtığımız merkezde 20 kişi çalışıyor. Bu merkezi proje geliştirmek için açtık. Hindistan'da sadece software'ın iskeletini oluşturuyoruz. Ancak Hindistan ile Avrupa arasında olan zaman farkı işlerin aksamasına neden oluyor. Yönetim açısından da ciddi sorunlar karşımıza çıkıyor. Türkiye'de ise durum çok farklı. Zaman farkı bir iki saat. Atlayıp gelmek istediğinizde iki üç saatte buradasınız. Ama acil bir durumda Hindistan'a gitmek ya da oradan birini Avrupa'ya getirtmek iki gün sürüyor. Tüm bunların yanı sıra farklı kültürel yapı nedeniyle iletişim sorunu yaşıyoruz Hindistan'la. Ayrıca işler zamanında teslim edilmiyor. Saydığım tüm bu faktörlerde Türkiye ile çok iyi bir bağ kuracağımıza inanıyoruz."

        Bakker, Avrupa ülkelerini ise yaşanan IT personeli sıkıntısı nedeniyle tercih etmediklerini kaydediyor. "Avrupa ülkelerinde artık IT personeli bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Eleman alımı için verdiğimiz gazete ilanlarına başvuru sayısı sıfır" diyen Baker, Türkiye'deki genç nüfusun bu açıdan kendileri için büyük bir avantaj olduğunu söylüyor. Bakker, "Avrupa'da büyük küçük tüm firmalar IT personeli bulmakta güçlük çekiyor. Bu durum artık yazılım firmaları için risk taşımaya başladı. Çalıştıracak insan bulamıyoruz. İkinci önemli faktör ise eleman sıkıntısı olduğu için mevcutların maliyetleri çok yükseldi."

        10 bin kişiye iş fırsatı doğacak

        Cat Logic'in Türkiye'de yapılanmasına yardımcı olan ve personel ihtiyacını karşılayan Data Expert İnsan Kaynakları ve Yönetim Danışmanlığı Uluslararası İş Geliştirme Müdürü Yasin Altunkaya da yabancı yazılım firmalarının Türkiye'ye olan ilgisinin arttığını belirtiyor. "Cat Logic bu alanda atılan adımlara önemli bir örnek. Bu adımın devamı gelecek. Birçok büyük yazılım firması Türkiye'de yatırım yapmak için harekete geçti" diyen Altunkaya şöyle devam ediyor: "Son bir kapımız Türkiye'de yatırım yapmak isteyen birçok yazılım firması tarafından çalınmaya başladı.

        Software firmalarının daha önce bu kadar yoğun ilgisi ile karşılaşmamıştık. Birçok global oyuncu Türkiye ile yakından ilgileniyor. Çünkü şu anda Avrupa'da yetişmiş eleman sıkıntısı yaşanıyor. Türkiye'yi bu alanda büyük bir patlamanın eşiğinde. Türkiye yazılım firmalarının merkezi olacak. Gelecek olan yeni yatırımlarla bu sektörde yakın gelecekte 10 bin kişiye iş fırsatı doğacak."

        Microsoft'un da dikkat kesildi

        Microsoft Türkiye İş Geliştirme ve Pazarlama'dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çağan da Türkiye'nin hem ekonomik hem de sosyal açıdan bu alanda büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekiyor.

        Türkiye'ye olan ilginin son dönemde artmasının bir raslantı olmadığını söyleyen Çağan, "Bilgi toplumuna dayalı bir rekabet ile Türkiye bulunduğu bölgede lider konuma gelecek" diyor. Çağan şöyle devam ediyor: "Türkiye şu anda bulunduğu bölgede en kaliteli ve en yüksek sayıda yazılım geliştiren şirkete sahip ülke konumunda. Bu bölgedeki diğer ülkelere kıyasla Türkiye'de yüksek kalitede 35 binin üzerinde yazılım mühendisi bulunuyor. Gerek yazılım ihracatı, gerekse nüfusu hızla yaşlanan ve küçülen Avrupa Birliği ülkelerinin, bilişim teknolojileri sektöründeki eleman açığını giderme ve kendi sorunlarına yönelik çözümleri sonucunda elde ettiği bilgi birikimini ihraç etme açısından da Türkiye önemli bir potansiyele sahip. Türkiye'nin coğrafi konumuna, genç nüfusun bilişime olan ilgisi ve Türk insanının girişimcilik, yaratıcılık konusundaki avantajları da eklendiğinde, ortaya son derece ümit verici bir tablo çıkıyor."

        Türkiye’de MS Live adı altında toplanan İnternet hizmetlerinin kullanımı 2006 yılında inanılmaz bir artış göstererek dünya ölçeğinde de dikkat çekici boyutlara ulaştığını, 15 milyon MSN Messenger kullanıcısı ile Türkiye'nin dünyadaki ilk birkaç ülke arasında yer aldığını söyleyen Çağan, bu gelişmelerin Microsoft Genel Merkezi'nin de dikkatinden kaçmadığını anlatıyor. "Türkiye pazarı, Microsoft’un 'potansiyeli çok yüksek ülke' olarak değerlendirdiği BRIC+ ülkeleri arasında yer almaya başladı. Bu ülkeler arasında Rusya, Polonya ve Hindistan da bulunuyor" diyen Çağan, şu açıklamayı yapıyor: "Gelişmeler son dönemde Microsoft üst yönetiminin Türkiye’ye yönelik ilgisini artırdı. Bill Gates’in 2006 başında yaptığı ziyaretin ardından Microsoft COO’su Kevin Turner da Kasım ayında Türkiye’ye gelerek iş ortaklarımızla görüş alışverişinde bulundu. Önümüzdeki dönemde de Microsoft International’ın Başkanı Jean Phillipe Courtoise, sonrasında da Yüksek Potansiyelli Ülkeler Bölümü Başkan Yardımcısı Orlando Ayala ülkemizi ziyaret edecek."

        Yerli yazılımcılar da başarı hikayelerine imza atmaya başladı

        Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fethi Demir de Türk yazılım sektörünün son yıllarda hızlı bir büyüme trendi içine girdiğini söylüyor. "Türkiye'deki gelişim yabancı oyuncuların da gözünden kaçmıyor" diyen Demir, sektördeki yabancı yatırımların sayısının önümüzdeki dönemde artacağını açıklıyor. Sadece yazılım firmalarının değil, farklı sektörlerden büyük firmaların da bilişim faaliyetlerini Türkiye'ye kaydırma planları olduğunu söyleyen Demir, şöyle devam ediyor: "2005 yılında Dışbank'ı satın alarak Türkiye'ye adım atan Fortis daha önce böyle bir girişimi olacağını açıkladı. Fortis'in böyle bir düşüncesinin olması bile önemli bir gelişmedir. Uluslararası firmalar Türkiye'deki yazılım potansiyelini ve güçlü bilgi işlem faaliyetlerini gördükleri için bu tür kararlar almaya başladı."

        Türkiye'de üretime dayalı yapılacak her türlü yatırımın arkasında olduklarını belirten Demir, ancak Türkiye'nin önündeki modelin Hindistan ya da İrlanda olmaması gerektiğini söylüyor. Demir, "Türk yazılım sektörü Hindistan ya da İrlanda'nın cirosunu örnek almalı. Ucuz işgücünü değil. Yabancıların ilgisinin yanı sıra yerli firmalarda önemli başarı hikayelerine imza atmaya başladı. Uluslararası piyasalara açılma yolunda önemli adımlar atılıyor" diyor.

        Türkiye Bilişim pazarı (bin USD)
        2004 2005 2006* Değişim %(2004-2005) Değişim %(2005-2006)
        BT Donanım 1,767,867 2,226,775 2,700,000 26 21,3
        Yazılım 452,231 617,955 780 36,6 26,2
        Hizmet 1,121,743 1,412,040 1,690,000 25,9 19,7
        Tüketim Malzemeleri 113,302 140,567 165 24,1 17,4
        Telekom donanımı 1,663,414 2,108,161 2,490,000 26,7 18,1
        Taşıyıcı hizmetler 10,151,676 12,271,827 14,900,000 20,9 21,4
        TOPLAM 15,270,233 18,777,325 22,725,000 23 21
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ