Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

The Washington Post gazetesinde yayımlanan, Ağustos 2006 tarihli 5 sayfalık raporda, Amerikan kuvvetlerinin Irak’ın batısındaki direnişçileri yenmeyi başaramadığı, El Kaide terör örgütünün bu bölgede giderek artan nüfuzuna da engel olamadığı yazıyor.

El Kaide’nin Irak’taki kolunu, El Anbar bölgesinde yerel yetkililer, Irak hükümeti ve Amerikan birliklerinden daha "baskın nüfuzlu bir örgüt" olarak tanımlandığı raporda, bunun nedeni de örgütün ortalama Sünnilerin gündelik yaşamını kontrol etme kapasitesine bağlanıyor.

Washington Post’a açıklamalarda bulunan üst düzey bir istihbarat yetkilisi de kasım ayı ortası itibarıyla sorunların aynı olduğunu belirtti.

Raporda, ABD’nin bölgeye ek asker göndermesi, milyarlarca dolar yardım yapmasına rağmen Amerikan birliklerinin direnişçileri yenmek için hiçbir şey yapamadığı belirtiliyor ve sosyal ve siyasi durumun kötüleşmesi yüzünden Amerikan ve Irak birliklerinin El Anbar’daki direnişi askeri olarak bastırmaya artık yetkin olmadığı ifade ediliyor.

Irak’taki Sünnilerin hayatta kalmak için her gününün mücadeleyle geçtiği belirtilen raporda, Sünni halkın Şii çoğunluk tarafından yapılan kıyımlardan endişe ettiği ve bu yüzden de giderek daha çok El Kaide’ye yanaştığına dikkat çekiliyor.

Raporda, "Sünnilerin en büyük endişesi gerçek oldu: İran Bağdat’ı kontrol ediyor ve El Anbar sakinleri marjinalleşti" ifadesi yer alıyor.

Gizli belgenin, bölgedeki donanma kuvvetlerinin bünyesinde görev yapan üst düzey istihbarat sorumlusu Deniz Albay Peter Devlin tarafından hazırlandığı belirtiliyor.

BAKMADAN GEÇME