Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Fransa'ya sert 'müzakere' tepkisi

        Fransa’dan Ankara’ya: Cumhurbaşkanlığı seçimleri elimizi bağlıyor. Müzakereleri 18 ay donduralım Bakan Gül: Bu öneriyi hiç duymamış olalım. Ermeni krizinden sonra bu öneri ilişkimizi tamamen koparır

        EDİNİLEN bilgiye göre, geçen hafta Fransız hükümeti Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği aracılığıyla Ankara’ya, “üyelik müzakerelerinin 18 ay dondurulmasını” önerdi.

        Gerekçe olarak da, “Fransa’da önümüzdeki ilkbaharda yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini” ortaya koydular. Türkiye’nin üyeliği konusunun, Fransa’da en çok tartışılan konulardan biri olduğunu vurgulayan Fransız hükümet yetkilileri Ankara’ya, “Fransa’daki Cumhurbaşkanlığı seçimleri geçince, Türkiye’nin üyeliğine bakışımızda da göreceli bir yumuşama kendiliğinden olacaktır. Bu nedenle, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin 18 ay dondurulması, iki taraf için de iyi olacaktır” önerisini getirdiler. GÜL’DEN SERT TEPKİ Fransa’nın bu teklifi, Ankara’ya cumartesi günü ulaştı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, derhal Başbakan Erdoğan’la temasa geçti. Erdoğan’ın da görüşünü aldıktan sonra, apar topar Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Paul Poudade’ı Dışişleri Bakanlığı rezidansına davet eden Gül, öneriye çok sert tepki gösterdi.

        Fransa Meclisi’nin geçen ay kabul ettiği “Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasına ilişkin kararın Ankara-Paris ilişkilerinde zaten “büyük bir deprem yarattığını” vurgulayan Gül şöyle dediği öğrenildi: “Şimdi de Fransa hükümeti kalkmış Ankara’ya, AB üyelik müzakerelerinin tümden dondurulmasını öneriyor. Bu öneriyi hiç duymamış olmayı tercih ederdik. Ermeni krizinden sonra bir de şimdi AB üyelik müzakereleri, Fransa’nın girişimiyle dondurulursa, Ankara-Paris ilişkileri tümden kopma noktasına gelir.

        Gül’ün bu çıkışını Fransız Büyükelçisi’nin Paris’e ulaştırması, Fransa hükümetinin tavrını, az da olsa, yumuşattı ancak tümden düzeltmedi. Sonuçta, Almanya ve Avusturya’yı da yanına alan Fransa’nın etkisiyle AB Komisyonu, Türkiye ile müzakerelerin “8 başlıkta dondurulması” önerisini resmen açıkladı. “ÇOK GÖRÜŞME OLMUŞ” Ankara’nın, AB tarafından oluşturulan bu plana tepkisi, Dışişleri Bakanı Namık Tan’dan geldi. Tan şöyle dedi: “Perde arkasında pek çok görüşmeler oldu. Bu önerinin ardında görünen ve görünmeyen çeşitli nedenler vardır. Bunun AB’nin şeffaflık ilkesiyle bağdaşmadığı açıktır. Kararlılık içindeyiz.”

        ANKARA: TAVİZ YOK Başbakan Erdoğan bugün Finlandiya’nın Başbakanı Matti Vanhanen’le bir araya gelecek. Erdoğan, kamuoyu önünde “Türkiye açısından müzakerelerde bir başlığın da dondurulması, tümünün de dondurulması aynı psikolojik etkiyi yaratıyor” mesajını verecek ve AB Komisyonu’nun kararına sert tepki gösterecek. Rehn’i aradı Ankara, Komisyon’un “en fazla 3 başlıkta müzakerelerin dondurulmasını önermesini” bekliyordu. Ancak önerinin “8 başlık” olduğu anlaşılınca, Ankara tepkilerini sertleştirdi. Gül, Rehn’i telefonla aradı. Gül’ün görüşmede, “askıya alınacak başlıkların en fazla üç ile sınırlı tutulması” konusunda ısrar ettiği, diğer başlıklarda müzakerelerin kapatılması konusunda “Kıbrıs koşulunun getirilmesine” ise “tümden karşı çıktığı” öğrenildi.

        VATAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ