Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 'Dincileri kaybetmeyi göze almalısınız'

        Tarih profesörü Kemal Karpat bir ay önce Başbakan Erdoğan’a bir mektup yazdı ve " İslamcı bir rejim kurmaktan vazgeçmediğiniz yönünde şüpheler, korkular var. Bunları gidermeye çalışınız" dedi. Wisconsin Üniversitesi’nde görev yapan Karpat, AKP’nin dinci kitleyi kaybetmeyi göze alarak laik kesime somut garantiler vermesini istedi.

        ABD’nin Wisconsin Üniversitesi’nde görev yapan ünlü tarihçi Prof. Kemal Karpat, bir ay önce Başbakan Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazarak, "İktidardasınız ama hakkınızda hálá Milli Görüş’ten ve İslamcı bir rejim kurmaktan vazgeçmediniz gibi şüpheler, korkular var. Bu şüpheleri gidermeye çalışınız" dediğini açıkladı.

        Gazeteci Neşe Düzel’in Radikal Gazetesi’nde Prof. Karpat’la yaptığı söyleşi, Başbakan Erdoğan’a yazılan önemli bir mektubu da ortaya çıkardı. Prof. Karpat, bir ay önce Başbakan’a, "Büyük bir tarihi fırsatı kaçırabilirler" kaygısıyla bir mektup yazdığını ve mektupta önemli meselelere değindiğini söyledi. Prof. Karpat’ın mektubunun bir bölümü şöyle:

        ŞÜPHELERİ GİDERMELİSİNİZ

        "İktidarsınız ama hakkınızda hálá Milli Görüş’ten ve İslamcı bir rejim kurmaktan vazgeçmediniz gibi şüpheler, korkular var. Bu şüpheleri gidermeye çalışınız. Herkesi ikna edecek, insanlarda şeriat korkusunu yok edecek, dindara da, dinsize de güven verecek bir felsefe ortaya koyunuz. Partinin ilerideki hareketini tayin edecek prensipler açıklayınız, bu prensipleri partinize kabul ettiriniz ve sizden şüphe edenlere bir güven hissi veriniz. Kadrolaşmalar vs. gibi şeyleri inkár edemezsiniz. Bundan korkanlar var. Bu yüzden çıkıp ’Biz İslamcı bir rejimi ya da alabildiğine muhafazakár bir hayatı getirmeyi asla amaçlamıyoruz. Zaten halkımız da bunu istemiyor. Biz halkımızın oyuna, isteğine uyuyoruz’ demelisiniz."

        BAŞBAKAN’DAN CEVAP GELMEDİ

        Prof. Karpat, mektubuna henüz cevap alamadığını belirterek, cevap gelmemesi durumunda mektubun tamamını yayımlayacağını da vurguladı. 28 Şubat’ı desteklemediğini ama 28 Şubat’ın ’iyi neticelerini de inkár etmemek’ gerektiğini vurgulayan Prof. Karpat, sözlerini şöyle sürdürdü:

        28 ŞUBAT’IN FAYDALARI

        "Bu hükümeti Refah Partisi’nden ayrılan genç bir grup kurdu. 28 Şubat’ı desteklemiyorum, ama iyi neticelerini de inkár etmemek lazım. 28 Şubat’tan ders alarak değiştiler, AKP’yi kurdular. Bugün devlet idaresi, her şey ellerinde. AKP, tarihi fırsatı kaçırmazsa, Türkiye’nin toplum olarak gücünü mahveden din- laiklik ayrımına son verebilir. ’Biz Cumhuriyet’i ve Atatürk’ü kabul ediyoruz. Bizim demokrasi ve laiklik anlayışımız şudur’ diyerek laikçi kesime garantiler verecek somut prensipler ortaya koyabilir. AKP memleket meselelerinin dinle çözülmeyeceğini anladı ama (...) AKP’ye oy veren bir din grubu var. Bu oyları kaybetmek istemiyor ve onlara da kur yapıyor. ’Herkese tanıdığımız din hakkını sana da tanıyoruz. Sana herkesten daha fazla hak tanıyacak değiliz’ deme cesaretini gösteremiyor. Refah çizgisi seçimde yüzde 2-3 oy aldı. AKP’nin geniş görüşünü kabul etmeyen gider, Refah çizgisine oy verir. Dinci kitleyi kaybetmeyi göze almalı."

        HÜRRİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ