Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Financial Times Deutschland'a yaptığı açıklamada, "ProSiebenSat.1 ihalesi her zaman karşımıza çıkmayacak bir fırsat. Yine de hesabımızı ölçülü yapıyoruz. Rakiplerimizin daha yüksek teklif verebileceğini göz ardı etmiyoruz" dedi.

Financial Times Deutschland (FTD) gazetesi, Doğan Yayın Holding'in Alman yayıncı ProSiebenSat.1 şirketini alma yarışıyla ilgili dün bir haber yayınladı. Gazete, Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan'ın, "Diğerlerinin daha yüksek fiyat teklif verebileceğini ve o zaman orada dayanamayabileceğimizi göz ardı edemem" dediğini aktardı. Haberde, Doğan'ın, "ProSiebenSat.1 her gün karşınıza çıkmayacak bir fırsattı. Ama hesabımızı ölçülü yapıyoruz" şeklindeki sözlerine yer verildi. Doğan Yayın, ProSieben'in yüzde 50.5'lik hissesini satışı için yapılacak ihalede yer almak istediğini açıklamıştı. Alman basınında yer alan haberlere göre, Doğan Yayın, ProSieben için hisse başına 27 Euro'nun üzerinde veya toplamda 2.8 milyar Euro'dan fazla teklif verdi. FTD ayrıca Aydın Doğan'ın, bu satın almayı finanse etmek için bazı bankalarla görüştüklerini söylediğini de aktardı.

12 ARALIK'A KADAR İNCELEME
Gazete, Doğan Yayın ve diğer potansiyel taliplilerin ProSieben'in defterlerini incelemek için 12 Aralık'a kadar zamanları olduğunu ve daha sonra bağlayıcı tekliflerin yapılabileceğini belirtti. Analistler tarafından 6 milyar Euro'ya kadar değer biçtikleri ProSieben için ihalede çok sayıda şirketin teklif vermesi bekleniyor ve konuya yakın kaynaklar tekliflerin aralık ortasına kadar geleceğini belirtiyorlar. ABD'li medya patronu Haim Saban liderliğindeki ProSieben'in büyük ortakları, şirketi şubat ayında Alman medya şirketi Axel Springer'e 2.5 milyar Euro'ya satacakken, Rekabet Kurulu'ndan gelen itiraz üzerine bu işlem gerçekleşmemişti.

3 MİLYAR EURO'YU AŞTI
Gazete haberlerine göre, ProSieben'la ilgilenen gruplar arasında Goldman Sachs liderliğindeki bir konsorsiyum, girişim sermayesi şirketleri Apax ve Cinven konsorsiyumu ile aynı zamanda pan-Avrupa yayın kuruluşu SBS Broadcasting'in ortağı olan Permira'nın Kohlberg Kravis Roberts (KKR) ile kurduğu konsorsiyum yer alıyor. Saban grubu Prosieben'de doğrudan ve dolaylı yüzde 50.5 hisseye sahip bulunuyor. Öte yandan Alman Handelsblatt gazetesinde, önceki gün yayınlanan bir haberde ProSieben'a gelen tekliflerinin tamamının 3 milyar Euro'nun üzerinde olduğu iddia edildi. Haberde satışın kısa bir süre içinde sonuçlandırılmasının beklendiği belirtildi.

DOĞAN TV'YE ORTAKLIK ADIM ATAN SPRİNGER, POLSAT İÇİN ANLAŞTI
16 Kasım'da 375 milyon Euro karşılığında Doğan TV'den yüzde 25 hisse almak üzere anlaşan Axel Springer, gelişen pazarlara genişlemesini sürdürüyor. Alman medya devi, Polonya'nın önde gelen özel televizyon ağı Polsat'ın yüzde 25.1 hissesini 250 milyon Euro'ya (333 milyon dolar) almak için bir anlaşma imzaladığını açıkladı. Springer, yaptığı açıklamada, "Polonyalı TV şirketi Telewizja Polsat'ta azınlık bir hisse edinilmesiyle ilgili bağlayıcı bir satın alma anlaşması imzaladık" dedi. Şirket aynı zamanda şirketin performasına göre 2008 yılı sonuna kadar ek 50 milyon Euro ödemek zorunda kalabileceğini de söyledi.

REKABET KURULU ONAYI
Axel Springer'in Polsat'la ortaklık anlaşmasının tamamlanması rekabet otoritelerinin onayının ardından gerçekleşecek. Berlin merkezli Axel Springer, son yıllanda Polonya'da yazılı basına büyük ağırlık verdi. Grup halen Polonya'nın en çok satan Fakt gazetesi ile kaliteli günlük Dziennik gazetelerinin sahibi. Axel Springer, Polonya'da ayrıca en büyük ikinci dergi yayıncısı. Portföye haftalık Newsweek ve aylık Forbes dergilerinin yerel baskıları da dahil. Springer, yüzde 44 pazar payıyla ülkenin en büyük yayıncı grubu.

İKİ TV GRUBUNDAN BİRİ
Polonya'nın iki büyük özel TV yayın grubundan biri olan Polsat, 1992 yılında kuruldu. Polsat, önemli bir izleyici kitlesine sahip olan Polsat ve Polsat 2 kanallarının yanı sıra, Pay TV (ödemeli kanal) kanallarına sahip. Avrupa'nın en çok satan gazetelerinden Alman Bild Zeitung'un yayıncısı olan Springer, televizyon işinde büyümek istiyor. Öte yandan, Springer, girişim sermayesi şirketi Hellman & Friedman'ın 3.27 milyon adede kadar Springer hissesi satabileceğini duyurdu. Daha önceki planlarda bu rakam 3.61 milyon adetti.

SPRINGER DAHA FAZLA HİSSE ALMA GARANTİSİ YOK
POLSAT'ın sahibi Zygmunt Solorz-Zak, Axel Springer'in yüzde 25.1'in üzerinde hisse satın alma garantisi verilmediğini söyledi. Solorz, Polonya Basın Ajansı'na (PAP) yaptığı açıklamada televizyon kanalında yüzde 15-20'lik bir hisseyi 2008 sonuna kadar halka açmayı planladıklarını da söyledi. Solorz, yüzde 25.1'lik hisse için anlaşılan 250 milyon Euro ve performansa bağlı ilave 50 milyon Euro için ise "Değerleme en yükseği olmasa bile satmaya karar verdik" dedi. 


Netgazete