Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Savaş uçağı alımında büyük rekabet - Makro Ekonomi Haberleri

        120 uçağa kadar çıkacağı belirtilen ve yaklaşık 10 milyar dolarlık pazar için Avrupalı ve Amerikalı uçak şirketleriyle yürütülen pazarlıklarda da kıyasıya bir rekabet yaşanıyor.

        ABD’li Lockheed firmasının liderliğinde yürütülen geleceğin savaş uçağı projesine aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 9 ülke katılıyor. Türk firmalarının alacağı iş payı için yürütülen müzakerelerde 5 milyar doları aşan bir taahhüt alınmış durumda. Ancak Ankara bunu 6 milyar dolara çıkarmak istiyor. Bu pazarlıktaki sorun ise ABD’nin, uçakların yazılım kodlarını vermeye yanaşmaması.

        Eurofighter konsorsiyumu ise Typhoon savaş uçağı için bastırıyor. Konsorsiyum, Amerikalıların iş payı restini gördü ve 120 uçak için Türk firmalarına 9 milyar dolarlık iş verebileceğini taahhüt etti.

        Konsorsiyum ayrıca bilgisayarların kaynak kodları da dahil olmak üzere sınırsız bir işbirliği önerisi de getirmiş durumda. Ancak bu pazarlıktaki en önemli sorun uçağın birim fiyatının neredeyse 150 milyon doları bulması. Konsorsiyum üyesi bazı ülkelerin, Türkiye’nin AB sürecini uçak alımı için koz olarak kullandıkları da gelen haberler arasında...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ